Cum să prepari acasă un balsam de rufe natural - Doza de Sănătate
 

Cum să prepari acasă un balsam de rufe natural

Balsamul de rufe natural poate fi folosit pentru spălarea hainelor persoanelor sensibile și ale bebelușilor.
Cum să prepari acasă un balsam de rufe natural

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Pe lângă faptul că este ecologic și nu îți afectează sănătatea, acest balsam de rufe natural ajută la îndepărtarea excesului de calcar din mașina de spălat. 

După cum știm cu toții, balsamul de rufe este un produs foarte utilizat în ciclul de spălare a hainelor. De ce? Pentru că protejează țesăturile, neutralizează mirosurile neplăcute impregnate în material și le înlocuiește cu un parfum foarte plăcut.

În prezent, există numeroase produse de acest gen în comerț, care diferă în funcție de gramaj, aromă sau preț. Însă pentru cei care preferă variantele organice și sănătoase, avem la dispoziție diverse rețete pe bază de ingrediente naturale extrem de convenabile și ușor de procurat.

În cele ce urmează îți prezentăm beneficiile alegerii unui astfel de produs, precum și pașii pe care trebuie să-i urmezi pentru a prepara singur/ă un balsam de rufe natural.

Să vedem despre ce este vorba!

De ce să folosești un balsam de rufe natural?

Femeie care folosește un balsam de rufe natural

Unele persoane consideră că nu are rost să te chinui să prepari un balsam de rufe natural acasă dacă poți să cumperi unul din supermarket. Însă acest produs este ușor de preparat și prezintă o serie de avantaje care merită luate în considerare.

Balsamul pe care ți-l prezentăm astăzi lasă rufele moi, curate și ajută la păstrarea culorilor. Acesta este recomandat în special pentru materialele închise la culoare, dar este util și la curățarea petelor de transpirație, care se văd cel mai bine pe hainele albe.

Spre deosebire de balsamurile din comerț, acest produs organic este excelent pentru mașina de spălat deoarece ajută la îndepărtarea calcarului din apă, dar și a reziduurilor de detergent și a mucegaiului. Întrucât nu conține chimicale dăunătoare pentru mediu sau pentru piele, acesta este o alternativă excelentă pentru persoanele care suferă de alergii sau de sensibilitate acută.

Ca și cum nu ar fi de ajuns, acest balsam de rufe natural este o opțiune minunată pentru înmuierea hainelor bebelușilor și pentru păstrarea lor în condiții optime.

Nu conține parfum sau substanțe dăunătoare

Deși de multe ori ignorăm acest aspect, multe dintre parfumurile și substanțele chimice conținute de balsamurile din comerț pot cauza probleme de sănătate. Chiar dacă mirosul lor este foarte plăcut, s-a dovedit că aceste chimicale agravează rinita și iritațiile pielii la anumiți indivizi. 

La fel ca în cazul multor produse de curățare, majoritatea efectelor negative nu se observă imediat. Aceste reacții încep să se manifeste la câteva zile sau chiar săptămâni după contactul cu substanțele nocive.

Explicația acestui fenomen constă în conținutul de ftalați al balsamurilor, compuși chimici care fac parfumul să persiste mai mult timp. Studiile au arătat că aceștia pot cauza anumite dezechilbre hormonale.

Prin urmare, nu mai există nicio îndoială că produsele organice sunt cea mai bună alegere. Dacă te-ai convins și tu de acest lucru, încearcă următoarea rețetă de balsam de rufe natural pentru a te bucura de toate beneficiile sale.

Cum să prepari un balsam de rufe natural la tine acasă

Balsam de rufe natural din ingrediente simple

Acest balsam de rufe organic folosește ingrediente simple, precum bicarbonatul de sodiu și oțetul alb, două produse utilizate în întreaga lume ca soluții de curățare naturale. Prin combinarea celor două, obții un balsam eficient care lasă rufele curate și moi.

Ingrediente

  • 2 căni apă (500 ml)
  • 1 cană oțet (250 ml)
  • 1/3 cană bicarbonat de sodiu (66 g)
  • 6 picături de ulei esențial, la alegere

Pasul nr. 1

Diluează o cană de oțet alb în două părți de apă și toarnă amestecul într-un vas.

Pasul nr. 2

Adaugă bicarbonatul de sodiu cu atenție. Încearcă să nu verși nimic. Nu uita că acesta creează un efect efervescent care va fi mai puternic dacă adaugi tot bicarbonatul deodată.

Pasul nr. 3

Amestecă toate ingredientele cu o lingură până se dizolvă tot. Adaugă apoi picăturile din uleiul esențial preferat, pentru a oferi hainelor un parfum plăcut.

Pasul nr. 4

Adaugă balsamul în mașina de spălat, la fel cum procedezi și cu produsele din comerț.

Pasul nr. 5

Spală hainele în mod normal, apoi întinde-le pe sârmă pentru a vedea diferența.

Alte recomandări

Balsam de rufe natural pentru culori intense
  • Dacă vrei ca produsul să fie mai dens, poți să adaugi puțin balsam de păr în amestec. 
  • Dacă anumite haine au pete la subraț sau în zona gâtului, înmoaie-le în balsam timp de 30 de minute, apoi spală-le în mod normal. Poți să adaugi  oțet alb direct pe zona cu probleme.
  • În cazul rufelor colorate, poți să adaugi o cană de oțet la ultima clătire.

După cum poți observa, nu este nevoie să cheltui sume mari de bani sau să-ți pui în pericol sănătatea pentru a menține hainele moi și curate. Încearcă și tu această rețetă, iar rezultatele vor fi vizibile imediat.


Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.