Detergent lichid din ingrediente reciclate
Avem la dispoziție diverse rețete 100% naturale care ne pot ajuta să economisim bani fără a ne prejudicia sănătatea sau mediul. Datorită proprietăților câtorva ingrediente pe care probabil le avem în casă, putem prepara un detergent din ingrediente reciclate, lipsit de compuși agresivi.
Detergentul lichid a devenit unul dintre cele mai populare produse de curățat de pe piață. Pe lângă faptul că este foarte ușor de utilizat, acesta facilitează semnificativ curățarea rufelor. De când a devenit disponibil în majoritatea magazinelor, multe persoane au început să utilizeze acest detergent lichid în locul celui solid.
Din păcate, s-a demonstrat că ingredientele din componența detergentului lichid sunt foarte nocive pentru mediul înconjurător. Mai mult, aceste ingrediente pot cauza alergii cutanate în urma contactului direct.
Suntem siguri că ești nerăbdător să afli cum se prepară acest detergent lichid inedit. Citește în continuare pentru a descoperi pașii pe care trebuie să îi urmezi. Ești pregătit să încerci?
Un detergent din ingrediente reciclate, făcut acasă
Rețeta pentru a prepara următorul detergent lichid este foarte interesantă. Pe lângă faptul că te va ajuta să ai niște rufe imaculate, vei avea ocazia să reciclezi uleiurile vegetale pe care le utilizezi în mod obișnuit în bucătărie.
Știi deja că uleiurile vegetale folosite nu trebuie turnate în scurgerea chiuvetei. De îndată ce se solidifică, aceste substanțe pot înfunda chiuveta și cauza numeroase alte probleme. Combinând uleiurile vegetale cu ingrediente ca soda caustică, poți obține un detergent lichid de calitate ridicată.
Te-ar putea interesa și:
Ingredientele necesare
- 700 g de sodă caustică
- 13 l de apă
- 2 l de ulei vegetal deja utilizat
- 2 l de săpun lichid ecologic
- 500 g de percarbonat (ingredient opțional)
Ustensilele necesare
- Mănuși și ochelari de protecție
- O găleată sau un castron mare din plastic
- O lingură din lemn sau un tel
Mod de preparare
- În primul rând, găsește un spațiu bine aerisit, pe care să îl poți curăța cu ușurință în cazul în care detergentul lichid este vărsat din greșeală.
- Poartă mănuși și ochelari de protecție pentru a nu te accidenta cu substanțele pe care le vei utiliza.
- Umple găleata cu doi litri de apă rece și adaugă treptat cele 700 g de sodă caustică.
- Amestecă toate ingredientele cu o lingură din lemn sau cu un tel. Ai grijă să nu inhalezi vaporii emiși.
- De îndată ce soda caustică s-a dizolvat, adaugă cei doi litri de ulei vegetal și continuă să amesteci până când obții o mixtură uniformă.
- Asigură-te că mixtura are o consistență omogenă, apoi adaugă cei doi litri de săpun lichid ecologic.
- Dacă vrei, poți să adaugi și doi litri de balsam de rufe, astfel încât produsul obținut să aibă o aromă mai plăcută.
- Poți, de asemenea, să utilizezi uleiuri aromate pentru a obține același efect.
- Dacă vrei ca detergentul lichid preparat să aibă un efect înălbitor amplificat, adaugă și precarbonatul.
- După ce obții consistența dorită, depozitează produsul într-un spațiu întunecat și lasă-l să stea până în ziua următoare.
- Peste 24 de ore, amestecă detergentul lichid preparat cu o lingură din lemn, adaugă încă doi litri de apă și lasă-l să stea încă o zi.
- Vei observa că detergentul lichid se îngroașă, iar consistența sa devine asemănătoare cu cea a maionezei.
- Adaugă încă doi litri de apă și repetă acest proces zilnic, pentru șase sau opt zile, până când produsul capătă consistența unui șampon.
- La final, acoperă recipientul, pune-l deoparte și utilizează acest detergent lichid oricând dorești.
Te-ar putea interesa și:
Care sunt avantajele unui detergent făcut din ingrediente reciclate?
Acest detergent din ingrediente reciclate te va ajuta să economisești mulți bani deoarece nu va mai trebui să investești în produsele scumpe din comerț. În plus, vei și recicla uleiurile de gătit vechi.
Acest detergent lichid este ideal pentru a curăța rufele, putând elimina majoritatea petelor și lăsând materialele nealterate. De asemenea, acest produs are utilizări multiple. Folosește-l pentru a curăța podelele, bucătăria și alte spații din locuință.
Spre deosebire de produsele din comerț, acest detergent lichid nu conține chimicale periculoase. Așadar, utilizându-l nu îți vei prejudicia sănătatea și frumusețea pielii. Pur și simplu adaugă-l în mașina de spălat împreună cu o cană de oțet alb și vei obține rufe moi fără a recurge la produse convenționale.
Ai mai încercat vreodată acest detergent din ingrediente reciclate făcut acasă? Te sfătuim să urmezi pașii de mai sus, astfel încât să îți prepari propriul produs de curățare ecologic. Pentru a obține cele mai bune rezultate, achiziționează ingredientele necesare și urmează instrucțiunile prezentate.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Regla, I., Vázquez, E., Cuervo, D., & Neri, A. (2014). La química del jabón y algunas aplicaciones. Revista Digital Universitaria.
- Castañeda Narváez, J. L., Hernández Orozco, H. G., Castañeda-Narváez, J., & Hernández-Orozco, H. (2016). Lavado (higiene) de manos con agua y jabón. Acta Pediátrica de México. https://doi.org/10.18233/APM37No6pp355-357
- [email protected]. (2014). Saponificación :: Grasas y Aceites Vegetales.