Cum să prepari un detergent de casă natural

Pentru a prepara acest detergent de casă natural, ai nevoie de ingrediente simple pe care le ai deja acasă și a căror eficiență o vei observa încă de la prima spălare.
Cum să prepari un detergent de casă natural

Ultima actualizare: 02 Noiembrie, 2018

În acest articol îți vom arăta cum să prepari un detergent de casă natural. Totodată, îți vom prezenta și câteva trucuri pentru prepararea unui balsam, cu un parfum la alegere, precum și a unei soluții pentru curățarea petelor.

Știm deja cum să preparăm acasă șampoane și măști din ingrediente naturale. Totuși, în ultima vreme, tot mai mulți oameni își doresc să cunoască și să apeleze la trucurile folosite de bunicile noastre, care funcționau la fel sau chiar mai bine decât metodele utilizate în zilele noastre. Pe lângă asta, produsele obținute sunt organice și mult mai ieftine.

Avantajele folosirii unui detergent de casă natural

Iată care sunt avantajele folosirii unor produse naturale, în acest caz a unui detergent de casă natural, făcut cu mâna ta:

 • Convenabil: detergenții nu sunt ieftini, iar această rețetă folosește ingrediente foarte convenabile.
 • Simplu: nu ai nevoie de niște cunoștințe deosebite pentru a-l prepara, întrucât rețeta este foarte simplă, iar ingredientele se găsesc ușor.
 • Organic: este important să nu folosim mai mult decât este necesar produse care dăunează mediului înconjurător.
 • Antialergic: acest detergent de casă natural nu conține substanțe agresive, constituind un avantaj mai ales pentru persoanele cu pielea sensibilă sau pentru bebeluși.
Detergent de casă natural care albește rufele

Ingrediente naturale

Pentru a prepara acest detergent de casă natural, ai nevoie de ingrediente simple pe care le ai deja acasă și a căror eficiență o vei observa încă de la prima spălare.

Bicarbonatul de sodiu este un produs natural care acționează ca deodorant și dezinfectant, neutralizează pH-ul dacă produsele tale sunt prea acide sau prea alcaline și face materialele mai moi.

Pe de altă parte, săpunul pe care îl folosim pentru prepararea detergentului este un săpun obișnuit, care în vremurile străvechi era folosit pentru spălarea rufelor la mână. Acesta se face din grăsimi naturale, săpun de cocos, săpun cu glicerină sau săpun Marseilles etc.

Detergent de casă natural din săpun obișnuit

De ce ai nevoie?

 • Unul sau două săpunuri de casă
 • 2 căni de borax
 • 2 căni de bicarbonat de sodiu
 • Opțional: ulei esențial de lămâie sau de levănțică
 • Apă

Ustensile

 • O găleată
 • O cratiță de dimensiuni medii
 • O lingură de lemn

Cum se prepară?

 1. Dă săpunul prin răzătoare. Ai nevoie de două căni de săpun ras.
 2. Fierbe un litru de apă într-o cratiță și adaugă cele două căni de săpun. Lasă să fiarbă la foc mic și amestecă folosind lingura de lemn.
 3. Într-un alt vas adaugă boraxul și bicarbonatul de sodiu. Adaugă apoi și apa cu săpunul topit și amestecă bine cu lingura de lemn până se dizolvă toate ingredientele.
 4. Apoi, dacă vrei, adaugă niște ulei esențial pentru a oferi un parfum detergentului.
 5. Adaugă 15 ml de ulei și amestecă din nou.
 6. Acoperă cratița.
 7. Deșartă detergentul în sticle de apă sau în recipiente goale de detergent pentru depozitare. Din motive de siguranță, lipește etichete pe care să scrii ce conține detergentul. Agită recipientul înainte de folosire pentru a amesteca bine ingredientele.

Și balsamul?

Cel mai natural, ieftin și eficient produs care poate înlocui balsamul de rufe din comerț este oțetul. Acesta ajută la curățarea hainelor, face materialele mai moi și previne scămoșarea și electrizarea lor.

Mai mult, oțetul înmoaie apa prea dură, care conține mult calcar. Ultimul, dar nu cel din urmă avantaj al oțetului: ajută la curățarea interiorului mașinii de spălat de mizerie, săpun, calcar și alte reziduuri. Pentru a obține un parfum anume, poți folosi unul din următoarele uleiuri esențiale:

 • Citrice (lămâie, portocală, mandarină): ajută la curățarea în profunzime, elimină reziduurile uleioase și oferă hainelor un parfum deosebit.
 • Levănțică: ajută la curățarea și dezinfectarea materialelor, făcându-le mai moi și oferindu-le o aromă relaxantă.
 • Arbore de ceai: excelent pentru eliminarea ciupercilor.
 • Eucalipt: acest ulei are o aromă proaspătă și ajută la eliminarea bacteriilor.

Dacă nu ai niciun ulei esențial la îndemână, poți adăuga peste oțet zeama unei jumătăți de lămâie. 

Soluție pentru pete dificile

Înainte de a spăla hainele pătate, pune puțin bicarbonat de sodiu și oțet peste pată și freacă bine cu o perie.

Sursa fotografiilor: chayirygirl și Jess.

S-ar putea să te intereseze...
Detergent organic făcut în casă
Doza de Sănătate
Citește pe Doza de Sănătate
Detergent organic făcut în casă

Folosind un detergent organic făcut în casă, vei îngriji atât planeta pe care trăim, cât și propria ta sănătate. Acest produs nu conține substanțe ...