Folosește scorțișoara ca remediu pentru diabet - Doza de Sănătate
 

Folosește scorțișoara ca remediu pentru diabet

Deși scorțișoara poate fi foarte eficientă în combaterea diabetului, dacă urmezi deja un tratament medicamentos, este indicat să discuți cu medicul tău, pentru a te asigura că nu vor exista efecte secundare. 
Folosește scorțișoara ca remediu pentru diabet
Maricela Jiménez López

Verificat și aprobat de medicul Maricela Jiménez López.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Scorțișoara este o mirodenie obținută din arborele numit scorțișor (Cinnamomum verum). Acest ingredient medicinal și gastronomic face parte din alimentația oamenilor de sute de ani. În prezent, multe persoane continuă să o utilizeze în bucătărie pentru a oferi un gust și o aromă deosebită preparatelor culinare. De asemenea, putem folosi scorțișoara ca remediu pentru diabet și multe alte boli.

Datorită conținutului bogat de nutrienți și ingrediente active, scorțișoara ajută la reglarea glicemiei la pacienții cu diabet. Deși sunt necesare mai multe dovezi științifice pentru confirmarea efectelor pozitive, consumul regulat de scorțișoară oferă beneficii interesante în ceea ce privește controlarea diabetului.

Ce este diabetul?

Scorțișoara ca remediu pentru diabet ce scade glicemia

Diabetul zaharat este o boală cronică ce se caracterizează prin acumularea unui exces de glucoză în sânge. Această afecțiune împiedică utilizarea corectă a glucozei în organism.

Glucoza este o substanță esențială pentru o stare optimă de sănătate. Însă dacă organismul nu o procesează în mod corespunzător, acumularea sa în sânge are un impact negativ asupra întregului corp.

Există mai multe tipuri de diabet în funcție de cum se dezvoltă boala:

 • Tip 1
 • Tip 2
 • Prediabet
 • Gestațional

Cauzele diabetului

Diabetul se dezvoltă atunci când organismul nu mai poate utiliza insulina în mod corespunzător sau când pancreasul secretă o cantitatea prea mică din acest hormon.

 • Diabetul de tip 1 nu are o cauză precisă. Dezvoltarea acestei boli este asociată cu probleme la nivelul sistemului imunitar și deteriorarea celulelor care produc insulină.
 • Multe cazuri de diabet de tip 2, cum ar fi prediabetul, sunt cauzate de rezistența la insulină sau de o producție scăzută a acestui hormon.
 • În cazul diabetului gestațional, există anumiți factori hormonali asociați cu rezistența la celulele de insulină. 

Factori de risc

Riscul de dezvoltare a diabetului este asociat cu anumiți factori. Cei mai frecvenți sunt:

 • Antecedente de diabet în familie.
 • Supraponderalitatea, obezitatea sau sedentarismul.
 • Prezența unor celule dăunătoare în sistemul imunitar.
 • Niveluri anormale de colesterol și trigliceride.

De ce să folosești scorțișoara ca remediu pentru diabet?

Motive pentru a folosi scorțișoara ca remediu pentru diabet

Scorțișoara este o mirodenie care ajută la ținerea sub control a diabetului în mod progresiv. Chiar dacă nu este un leac miraculos, atunci când este consumată în mod regulat, aceasta este de mare ajutor în reglarea glicemiei. 

Acest fapt a fost dovedit în cadrul unui studiu realizat în 2003, la care au participat 60 de pacienți cu diabet de tip 2. Fiecare dintre ei a adăugat în dieta zilnică 1 – 6 g de scorțișoară.

 • După 40 de zile de tratament și investigații, glicemia pacienților a scăzut cu 18 – 29%.
 • În plus, rezultatele studiului au arătat că scorțișoara reduce factorii de risc asociați diabetului și problemelor cardiovasculare

Cum să folosești scorțișoara ca remediu pentru diabet?

Scorțișoara ca remediu pentru diabet sub formă de ceai

Există mai multe tipuri de scorțișoară. În cazul de față, îți recomandăm să folosești scorțișoara Ceylon (Cinnamomum Zeylanicum).

În orice caz, este bine să ții cont de cantitatea zilnică pe care o consumi, deoarece excesul poate avea efecte contraproductive.

Multe persoane preferă să adauge acest ingredient aromat în băuturi și deserturi. Aceste opțiuni sunt bune, însă în cazul de față îți recomandăm să utilizezi scorțișoara ca remediu pentru diabet prin prepararea unui ceai:

Ingrediente

 • ½ linguriță de scorțișoară măcinată
 • 1 cană de apă (250 ml)

Mod de preparare

 • Toarnă scorțișoară într-o cană cu apă clocotită și acoperă vasul.
 • Lasă amestecul la infuzat 5 – 10 minute, apoi strecoară lichidul.

Mod de consum

 • Bea ceaiul dimineața pe stomacul gol și servește încă unul după-amiaza.

Observație: Discută cu medicul tău înainte de a încerca acest remediu în cazul în care urmezi deja un tratament medicamentos pentru diabet. 

Diabetul este o boală complexă și incurabilă. Cu toate acestea, diabeticii pot duce o viață normală dacă își îmbunătățesc obiceiurile de zi cu zi

Pe lângă folosirea scorțișoarei, este esențial să acorzi o importanță deosebită regimului alimentar. Pentru a evita complicațiile, este important să elimini zahărul procesat din dietă. 


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Khan, A., Safdar, M., Ali Khan, M. M., Khattak, K. N., & Anderson, R. A. (2003). Cinnamon Improves Glucose and Lipids of People with Type 2 Diabetes. Diabetes Care. https://doi.org/10.2337/diacare.26.12.3215
 • Khan, A., Safdar, M., Ali Khan, M. M., Khattak, K. N., & Anderson, R. A. (2003). Cinnamon Improves Glucose and Lipids of People with Type 2 Diabetes. Diabetes Care. https://doi.org/10.2337/diacare.26.12.3215
 • Qin, B., Panickar, K. S., & Anderson, R. A. (2010). Cinnamon: Potential role in the prevention of insulin resistance, metabolic syndrome, and type 2 diabetes. Journal of Diabetes Science and Technology. https://doi.org/10.1177/193229681000400324

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.