7 alimente ce taie pofta de mâncare asociată anxietății - Doza de Sănătate
 

7 alimente ce taie pofta de mâncare asociată anxietății

Pe lângă faptul că taie pofta de mâncare, aceste alimente oferă multiple beneficii sănătății, întrucât îngrijesc sănătatea aparatului cardiovascular, reglează colesterolul și îmbunătățesc tranzitul intestinal. 
7 alimente ce taie pofta de mâncare asociată anxietății

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Dacă suferi de anxietate, este foarte important să ai grijă la alimentație. Multe persoane tind să facă alegeri greșite, mărind aportul de grăsimi și carbohidrați. Din fericire, există alimente ce taie pofta de mâncare asociată anxietății, fără să îți afecteze metabolismul sau sănătatea.

În acest articol îți prezentăm 7 dintre cele mai bune opțiuni pentru a-ți ține sub control apetitul atunci când suferi de anxietate. Să vedem care sunt acestea!

Alimente ce taie pofta de mâncare pe fond nervos

1. Avocado

Avocado pe lista de alimente ce taie pofta de mâncare

Avocado este un fruct delicios cu o bogată valoare nutrițională și cu numeroase proprietăți medicinale. Acest aliment are o cantitate ridicată de fibre și acizi grași mononesaturați care prelungesc senzația de sațietate.

Compușii benefici din avocado sunt implicați în procesul digestiv și reglează nivelul de colesterol și tensiunea arterială.

2. Semințe de in

Adăugarea acestor semințe în salate și smoothie-uri reprezintă o modalitate excelentă de a ține sub control pofta de mâncare cauzată de anxietate. Semințele de in conțin fibre alimentare care, atunci când intră în contact cu lichidele din stomac, își triplează volumul.

În plus, semințele de in ameliorează balonarea și ajută la eliminarea toxinelor din colon, beneficiu datorat efectului lor laxativ.

3. Mere

Mere pe lista de alimente ce taie pofta de mâncare

Merele sunt printre cele mai bune fructe pentru potolirea foamei. Acestea îți oferă energie și o doză ridicată de proteine.

Totodată, merele sunt bogate în fibre, antioxidanți și minerale esențiale, fiind alegerea ideală pentru a reduce anxietatea care te împiedică să slăbești.

În plus, acizii naturali din mere contribuie la dezvoltarea bacteriilor sănătoase din intestine și la eliminarea deșeurilor din corp.

4. Ouă

Ouăle nu pot lipsi de pe lista de alimente ce taie pofta de mâncare. Acestea îți oferă energie și o doză considerabilă de proteine de calitate superioară.

Nutriționiștii ne recomandă să mâncăm ouă la micul dejun. La prima masă a zilei, organismul absoarbe mai bine aminoacizii din ouă. În plus, acest aliment îți va îmbunătăți randamentul și îți va întări masa musculară.

În comparație cu alte alimente, ouăle au puține calorii, astfel încât, dacă vrei să slăbești, le poți consuma cu încredere, prevenind în acest fel și nevoia de a servi gustări între mese.

5. Migdale

Migdale pe lista de alimente ce taie pofta de mâncare

Migdalele sunt printre cele mai bune alimente ce taie pofta de mâncare, mai ales dacă nu este încă ora mesei. Acestea au un conținut ridicat de fibre și aminoacizi esențiali, fiind alegerea ideală pentru a-ți tăia pofta de mâncare când încerci să slăbești.

În plus, migdalele conțin acizi grași omega 3, vitamina E și magneziu, trei nutrienți esențiali pentru sănătatea sistemului cardiovascular. Datorită efectelor lor antiinflamatoare, migdalele ajută și la prevenirea bolilor cardiace și cerebrale.

6. Ovăz

Așa numitul „rege al cerealelor” ajută digestia și reduce anxietatea. Având un conținut bogat de fibre, ovăzul taie în mod natural pofta de mâncare, însă ajută și la reglarea colesterolului și a tensiunii arteriale.

Consumul de ovăz stimulează producția unui hormon numit grelină, care îi transmite creierului că ești sătul. În plus, ovăzul are un conținut mic de glucide. Astfel, în loc să îți mărească glicemia, această cereală transformă zaharurile într-o sursă de energie pentru organism.

7. Pește gras

Pește gras

Peștele gras este un aliment complet din punct de vedere nutrițional, întrucât conține doze ridicate de proteine esențiale, vitamine, și minerale.

Spre deosebire de alte cărnuri, speciile de pește gras nu au multe calorii și sunt bogate în acizi grași omega 3. Toți nutrienții menționați îți taie pofta de mâncare pe fond nervos și îmbunătățesc sănătatea creierului și a sistemului cardiovascular.

Dacă îl adaugi în dietă, peștele gras accelerează metabolismul și îți întărește masa musculară. Cele mai recomandate specii sunt:

 • Somon
 • Macrou
 • Ton
 • Sardine
 • Cod
 • Hering

Nu reușești să îți ții sub control anxietatea? Mărește consumul de alimente ce taie pofta de mâncare și vei reuși să îți prelungești senzația de sațietate. Cu ajutorul lor, îți poți îmbunătăți dieta în mod considerabil!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • DiNicolantonio JJ., O’Keefe JH., Wilson WL., Sugar addiction: is it real? A narrative review. Br J Sports Med, 2018. 52 (14): 910-913.
 • Murphy M., Mercer JG., Diet regulated anxiety. Int J Endocrinol, 2013.
 • Korczak R., Slavin JL., Fructooligosaccharides and appetite. Curr Opin Clin Nutr Metab Care, 2018. 21 (5): 377-380.
 • Naidoo U., Nutritional strategies to ease anxiety. Harvard Heatlh, 2016.
 • Berryman CE., West SG., Fleming JA., Bordi PL., et al., Effects of daily almond consumption on cardiometabolic risk and abdominal adiposity in heatlhy adults with elevated LDL cholesterol: a randomized controlled trial. J Am Heart Assoc, 2015.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.