10 alimente care combat anxietatea în mod natural - Doza de Sănătate
 

10 alimente care combat anxietatea în mod natural

Consumate în mod regulat, aceste alimente ajută la tratarea, dar și la prevenirea anxietății, îmbunătățindu-ți dispoziția. 
10 alimente care combat anxietatea în mod natural

Ultima actualizare: 17 martie, 2018

Spre surprinderea multora, există alimente care combat anxietatea. Persoanele care suferă de această problemă se confruntă cu un disconfort major și cu senzația acută de singurătate. Din păcate, nu există niciun tratament fără efecte secundare sau risc de dezvoltare a dependenței.

În plus, dacă anxietatea nu este severă, specialistul nu îți va prescrie niciun tip de medicament, chiar dacă această stare îți creează neplăceri majore.

În acest articol, îți prezentăm 10 alimente care combat anxietatea, având un efect pozitiv asupra sistemului nervos.

Anxietatea poate fi prevenită?

În funcție de gravitatea situației, anxietatea poate provoca următoarele simptome:

 • Tahicardie
 • Transpirație
 • Frisoane
 • Senzație de apăsare în piept
 • Dificultăți de respirație
 • Probleme digestive
 • Tensiune musculară

Simptomele se pot agrava dacă nu ții sub control problema. Dacă nu urmezi un tratament anume, poți combate anxietatea prin intermediul dietei, consumând alimente care ajută la reglarea sistemului nervos.

Alimente care combat anxietatea

1. Cacao

Cacaua pe lista de alimente care combat anxietatea

Cacaua pură (a nu se confunda cu ciocolata) este bogată în triptofan, un aminoacid care contribuie la producția de serotonină. Acest neurotransmițător îți oferă o stare de bine.

Poți consuma 30 – 60 grame de ciocolată neagră pe zi sau pudră de cacao ca ingredient în smoothie-uri sau prăjituri. Nu uita însă că acest aliment este un puternic excitant nervos.

2. Ovăz

Ovăzul este un superaliment hrănitor care calmează sistemul nervos și stările anxioase, dar îți oferă și energie și vitalitate. Prin urmare, această cereală trebuie consumată în fiecare zi, sub formă de baton, băutură, făină, etc.

3. Drojdie de bere

Alimente care combat anxietatea precum drojdia de bere

Drojdia de bere este un supliment bogat în vitamine, minerale și aminoacizi care reglează dezechilibrele sistemului nervos și îmbunătățește aspectul pielii, al părului și al unghiilor.

Poți consuma drojdie de bere ocazional, mai ales la schimbările de anotimpuri sau atunci când ai o criză de anxietate.

4. Salată verde

Proprietățile medicinale ale acestei legume nu sunt foarte cunoscute. Salata verde este ideală pentru prevenirea și tratarea anxietății și a altor tulburări nervoase, cum ar fi insomnia.

 • Poți consuma salată verde sau sub formă de ceai.
 • Îi recomandăm să optezi întotdeauna pentru salată organică, deoarece acest aliment conține, de obicei, foarte multe pesticide.

5. Avocado

Alimente care combat anxietatea ca avocado

Cantitatea ridicată de vitamina B din avocado ajută la îmbunătățirea stării de spirit deoarece contribuie la producția de serotonină și dopamină.

În plus, avocado este un superaliment cu numeroase beneficii pentru sănătate, drept pentru care este bine să îl adaugi în dietă în fiecare zi.

 • Îți recomandăm să consumi avocado în stare crudă, în salate, creme, sosuri sau smoothie-uri.

6. Ceapă

Ceapa conține compuși fenolici, drept pentru care nu poate lipsi de pe lista de alimente care combat anxietatea. Adaugă această legumă în salate, sosuri, supe și tocănițe.

7. Nuci

Nucile pe lista de alimente care combat anxietatea

Nucile conțin magneziu și acizi grași omega 3, nutrienți care acționează în mod direct asupra sistemului nervos central.

 • Pentru a beneficia de componentele lor benefice, trebuie să le activezi. Astfel, este indicat să ții nucile la înmuiat timp de 8 ore înainte de a le mânca. Astfel, aceste fructe vor fi mai ușor de digerat și vor avea mai multe efecte curative.
 • După ce le-ai activat proprietățile benefice, poți consuma nucile ca atare sau le poți adăuga în salate, sandvișuri, shake-uri sau creme.

8. Migdale

Migdalele sunt alimente care combat anxietatea. Aceste fructe sunt bogate în magneziu și acizi grași, la fel ca nucile, însă conțin și zinc, un mineral care joacă un rol important în ceea ce privește starea mentală.

9. Legume cu frunze verzi

Legumele cu frunze verzi pe lista de alimente care combat anxietatea

Legumele cu frunze verzi conțin multe vitamine, inclusiv acid folic, un nutrient care ajută la tratarea anxietății, a depresiei și a altor tulburări nervoase.

Prepară smoothie-uri verzi care întăresc organismul, îți oferă energie și îți îmbunătățesc starea de spirit de-a lungul zilei.

10. Banane

Bananele sunt fructe delicioase și hrănitoare. Acestea au un conținut bogat de potasiu, un mineral care combate stresul și nervozitatea și este benefic pentru musculatură.

O banană pe zi este un supliment ideal pentru prevenirea și tratarea anxietății în mod natural.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Sunni AA., Latif R., Effects of chocolate intake on perceived stress; a controlled clinical study. Int J Health Sci, 2014. 8 (4): 393-401.
 • Dreher ML., Davenport AJ., Hass avocado composition and potential health effects. Crit Rev Food Sci Nutr, 2013. 53 (7): 738-750.
 • Larrieu T., Laye S., Food for mood: relevance of nutritional omega 3 fatty acids for depression and anxiety. Front Physiol, 2018.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.