6 alimente care trebuie evitate într-o dietă sănătoasă
Există alimente care trebuie evitate într-o dietă sănătoasă și echilibrată. Tu știi care sunt ele? După cum bine știm, magazinele sunt pline de produse gustoase, dar nesănătoase. Reclamele le promovează ca alternative rapide și „sănătoase” pentru potolirea foamei. În general, aceste alimente sunt gata de a fi consumate și conțin anumiți nutrienți.
Problema este că nu obișnuim să citim etichetele produselor alimentare din comerț. Astfel, nu conștientizăm că acestea conțin numeroși aditivi care, în timp, au efecte negative asupra sănătății.
De fapt, ne concentrăm mai mult asupra numărului de calorii decât asupra alimentelor ecologice. Această tendință influențează considerabil problemele actuale, cum ar fi obezitatea și tulburările metabolice.
Cum identificăm alimentele dăunătoare? De ce este important să reducem consumul acestora? Astăzi îți venim în ajutor cu o listă de 6 alimente care trebuie evitate și îți prezentăm motivele pentru care este indicat să te ferești de ele.
1. Carne procesată
Carnea procesată este foarte atrăgătoare pentru consumatori datorită aparentei prospețimi și gustului delicios. Preparatele din carne sunt ușor de adăugat în diverse rețete și sunt o opțiune excelentă când vine vorba de gătit.
Din păcate, consumul alimentelor bogate în sodiu provoacă retenție de apă și probleme circulatorii. În plus, carnea procesată conține chimicale precum nitriți și nitrați, care au fost asociați cu mai multe tipuri de cancer.
Recomandare:
- Înlocuiește preparatele din carne cu carne proaspătă și slabă: de pui, de curcan, pește, etc.
2. Cartofi prăjiți: alimente care trebuie evitate
Cartofii prăjiți sunt foarte gustoși și par a fi gustarea ideală când ți se face foame. În realitate, aceștia se numără printre principalele alimente care trebuie evitate din cauza conținutului bogat de sodiu și grăsimi saturate.
Consumul regulat de cartofi prăjiți crește nivelul de colesterol și dereglează metabolismul. În plus, acest aliment duce la îngrășare.
Recomandare:
- Vrei să te bucuri de gustul delicios al cartofilor prăjiți fără să îți pui în pericol sănătatea? Prepară-i acasă cu o cantitate mică de grăsime sau coace-i în cuptor.
3. Batoane de cereale
De ani de zile, cumpărăm batoane de cereale ca o opțiune rapidă și sănătoasă pentru potolirea foamei. Este adevărat că multe dintre aceste produse conțin cereale și ingrediente naturale bogate în nutrienți. Însă batoanele de cereale conțin, de asemenea, zahăr și chimicale care produc dezechilibre în organism.
Recomandare:
- Înlocuiește batoanele de cereale cu un pumn de nuci, ovăz sau semințe.
4. Uleiuri vegetale rafinate
Uleiurile vegetale se folosesc excesiv în întreaga lume. De fapt, este aproape imposibil să le elimini complet din alimentație.
Deși nu toate produsele de acest gen sunt dăunătoare, majoritatea uleiurilor vegetale din comerț sunt rafinate și conțin grăsimi periculoase care afectează sănătatea aparatului cardiovascular și metabolismul.
Câteva uleiuri și grăsimi vegetale care se află pe lista de alimente care trebuie evitate sunt:
- Uleiul de soia, de palmier și de porumb
- Margarina
Recomandare:
- Evită pe cât posibil rețetele cu uleiuri vegetale rafinate. Încearcă să folosești ulei de măsline sau să fierbi mâncarea în loc să o prăjești.
5. Făină albă
Făina albă a luat cu asalt supermarketurile, nu numai în forma sa originală, ci și ca ingredient într-o gamă largă de produse. Consumatorii nu țin cont de faptul că făina albă este supusă unui proces de rafinare, fapt care îi afectează în mod considerabil valoarea nutrițională.
Deși în cantități mici nu cauzează complicații, atunci când este consumată în exces, făina duce la îngrășare, provoacă balonare și crește glicemia.
Recomandare:
- Folosește făină integrală și produse care conțin acest ingredient. Dacă dorești, poți încerca să înlocuiești sortimentul clasic de grâu cu făină de secară, năut sau cocos.
6. Conserve
Conservele sunt în continuare o opțiune rapidă pentru persoanele care nu au timp de gătit. Acestea sunt ușor de folosit, au un gust bun și un termen de valabilitate destul de mare.
În realitate, conservele sunt alimente care trebuie evitate dacă ne dorim o dietă sănătoasă. Procesul de conservare ne indică faptul că ar trebui să ezităm înainte de a consuma des aceste produse.
Conservele au o valoarea nutrițională scăzută. În plus, acestea conțin substanțe chimice care afectează sănătatea intestinelor.
Recomandare:
- Hotărăște dinainte ce vei consuma în săptămâna următoare și încearcă să adaugi și alimente proaspete și ecologice în meniu.
- Încearcă să mănânci conserve doar ocazional.
Consumi des aceste alimente care trebuie evitate într-o dietă sănătoasă? Acum știi în ce categorie trebuie să le încadrezi, așa că încearcă să le înlocuiești cu opțiuni mai sănătoase.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Barrado, E., Mayo, M. T., Tesedo, A., Romero, H., & De La Rosa, F. (2008). Composición grasa de diversos alimentos servidos en establecimientos de “comida rápida.” Nutricion Hospitalaria.
- Villaécija, R. (2018). Patatas fritas, bollos y refrescos con menos azúcar, sal y grasas: así cambiará nuestra cesta de la compra | economia/ahorro-y-consumo. El Mundo.
- Burdaspal Pérez, P. A., Ledgarda Gómez, T. M., Corrales Ruyra, M. L., Delgado Cobos, P., Marcos Suárez, V., & Diéguez González, A. (2010). Análisis de la composición grasa de diversos alimentos comercializados en España. Revista Del Comité Científico de La AECOSAN.
- Rubio, M. A. (2002). Enfermedad cardiovascular y grasas: “amigo o villano.” Endocrinología y Nutrición. https://doi.org/10.1016/S1575-0922(02)74448-3
- Jurgens, A. J., & Unie, M. (2010). Margarina. Fundación Española de Nutrición.
- Blanco Anesto, J. (2002). GUÍA PARA LA PRÁCTICA CONSUMIR AZÚCAR CON MODERACIÓN. Revista Cubana Aliment Nutr.
- Rindfleisch, D. R. y J. A. (2008). Dieta antiinflamatoria. Medicina Integrativa. David Rakel MD.