Este bine să consumi seara produse cu făină de grâu? - Doza de Sănătate
 

Este bine să consumi seara produse cu făină de grâu?

Este adevărat că organismul consumă mai puține calorii și grăsimi în timpul somnului. Însă asta înseamnă oare că trebuie să eviți produsele cu făină de grâu la cină? Află răspunsul în acest articol!
Este bine să consumi seara produse cu făină de grâu?

Ultima actualizare: 28 iulie, 2022

Obișnuiești să consumi seara alimente pe bază de făină de grâu? Se spune că tot ceea ce mănânci la cină „se depune” pe tine. Această idee se bazează pe faptul că, după ce mănânci, te duci la culcare. Astfel, organismul nu mai are aceeași abilitate de a digera mâncarea.

Probabil, bazându-te pe raționamentul de mai sus, te gândești că nu este indicat să consumi seara produse cu făină de grâu. În acest articol, îți dezvăluim dacă această ipoteză este adevărată.

Alimentația și hormonii

Alimentele pe bază de făină de grâu conțin multe calorii

Înainte de a vorbi dacă e bine să consumi alimente cu făină albă de grâu seara, trebuie să afli cum funcționează hormonii tăi. În plus, trebuie să descoperi rolul pe care îl joacă aceștia în viața de zi cu zi.

În general, persoanele care suferă de obezitate obișnuiesc să mănânce din cauza anxietății sau a dependenței, și nu de foame. Explicația stă în producția de serotonină.

Serotonina reglează apetitul, controlează temperatura corpului și joacă un rol important în reglarea dispoziției. Acest hormon este controlat de două zone ale creierului: epifiza sau glanda pineală și hipotalamusul. Ambele regiuni „acționează” în funcție de lumină sau întuneric.

Serotonina este mai activă pe timp de zi. Seara, nivelul său scade, cauzând depresie, nervozitate și anxietate. Prin urmare, seara ești mai predispus la mâncatul în exces decât dimineața.

În plus, serotonina „alege” alimentele pe care vrea să le mănânce. Desigur, nu va fi „tentată” de opțiuni sănătoase, precum fructe și legume, ci te va face să alegi dulciuri, carbohidrați, grăsimi și alimente sărate.

Grâul și depresia

Alimentele pe bază de făină de grâu alungă depresia

Multe persoane supraponderale sau obeze suferă de anxietate. Motivul îl reprezintă consumul de alimente cu făină albă sau zahăr (sau amândouă) pe fond nervos. Aceste produse au efecte antidepresive și sedative, însă sunt și foarte dăunătoare sănătății, mai ales dacă le consumi seara.

Tristețea și frustrarea merg mână în mână cu nevoia incontrolabilă de a consuma alimente pe bază de făină de grâu seara. În plus, carbohidrații rafinați duc la creșterea în greutate și îngreunează procesul slăbirii.

Nu este dăunător să consumi produse cu făină de grâu seara, însă este foarte importantă cantitatea consumată. Totodată, faptul că te duci la culcare după ce mănânci nu îți oferă ocazia să arzi caloriile în plus. Făina de grâu se digeră greu, drept pentru care poate cauza și probleme intestinale (aciditate, flatulență, constipație, etc.).

Un alt lucru demn de menționat este dependența provocată de alimentele pe bază de făină de grâu. Când ai poftă alegi, de obicei, paste, pâine, prăjituri, etc. Aceste alimente îți potolesc foamea și combat nervozitatea sau tristețea.

Nu este bine să elimini complet carbohidrații din alimentație. Totuși, este indicat să reduci consumul acestora seara. La micul dejun și la prânz, aceste alimente sunt necesare, deoarece îți oferă energie și ai ocazia să arzi caloriile de-a lungul zilei.

La cină, lucrurile se schimbă. Până la urmă, nu ai nevoie de „combustibil” pentru a dormi. Seara, ai nevoie de alimente ușor de digerat, cum ar fi fructele și legumele. Astfel, nu te duci la culcare cu stomacul plin, drept pentru care te odihnești mai bine și nu riști să te îngrași.

Cum să previi pofta de alimente pe bază de făină de grâu?

Teoretic, este bine să eviți să consumi seara alimente ce conțin făină de grâu. Dar când vine vorba să pui în practică această recomandare, lucrurile se complică.

Din fericire, există câteva „trucuri” pentru a reduce poftele alimentare. Acestea te ajută, de asemenea, să eviți mâncatul în exces seara. Cu ajutorul lor, vei reuși să nu mai consumi alimente cu făină de grâu seara și să pierzi treptat în greutate:

1. Fă sport

Exercițiile fizice previn pofta de alimente cu făină de grâu

Exercițiile fizice sunt foarte utile din multe puncte de vedere. De exemplu, sportul îți întărește condiția fizică și te ajută să slăbești.

Totodată, mișcarea îți îmbunătățește dispoziția. Doar o jumătate de oră de exerciții fizice moderate pe zi reduce anxietatea, stresul și depresia.

2. Mănâncă mai multe fructe

Dacă ai mereu la îndemână un bol cu fructe, nu vei mai fi la fel de tentat să consumi carbohidrați sau dulciuri. Fructele reglează glicemia și îți potolesc foamea. În plus, aceste alimente conțin cantități mari de apă, fibre și vitamine.

Data viitoare când îți este poftă de ciocolată, servește mai degrabă un măr sau o banană gustoasă.

3. Bea multă apă

Câteodată, confundăm foamea cu setea. Astfel, în loc să bem lichide, deschidem frigiderul și mâncăm ceva. Nu uita, dacă te menții hidratat, este mai puțin probabil să ai pofte alimentare seara.

4. Ascultă-ți organismul

Una este ca stomacul să îți „chiorăie” de foame și alta este să mănânci ceva doar pentru că îți este poftă. O modalitate de a face diferența între cele două senzații este să analizezi ceea ce vrei să mănânci.

Dacă îți dorești să servești o prăjitură sau o porție de cartofi prăjiți, înseamnă că nu îți este foame. Dacă ți-ar fi foame, ai mânca orice, fără să faci mofturi.

5. Lasă puțin loc liber în stomac

Obiceiul de a te îndopa la cină este foarte dăunător sănătății. Multe persoane mănâncă în exces deoarece nu conștientizează care este capacitatea stomacului lor.

O altă variantă ar fi faptul că mănânci prea repede, iar creierul nu mai apucă să transmită semnalul că ești sătul. Mestecă bine fiecare îmbucătură și fă pauze între mese.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Bo S, Musso G, et al. Consuming more of daily intake at dinner predisposes to obesity. A 6-year population-based protective cohort study. PloS One. Septiembre 2014. 9 (9):e108467.
  • Grant CL, Coates AM, Dorrian J, Kennaway DJ, Wittert GA, Heilbronn LK, Pajcin M, Della Vedova C, Gupta CC, Banks S. Timing of food intake during simulated night shift impacts glucose metabolism: A controlled study. Chronobiol Int. 2017;34(8):1003-1013
  • DiNicolantonio JJ, O’Keefe JH, Wilson WL. Sugar addiction: is it real? A narrative review. Br J Sports Med. 2018 Jul;52(14):910-913.
  • Federación Española de Nutrición (FEN). Cereales y derivados.
  • Fundación Española del Corazón. Nutrientes. Hidratos de carbono.
  • Fundación para la Diabetes. Los hidratos de carbono.
  • Harvard T. H. Chan. The nutrition source. Carbohydrates. Harvard School of Public Health.
  • Sofer S, Eliraz A, et al. Greater weight loss and hormonal changes after 6 months diet with carbohydrates eaten mostly at dinner. Obesity. Octubre 2011. 19 (10): 2006-14.
  • Swift DL, McGee JE, Earnest CP, Carlisle E, Nygard M, Johannsen NM. The Effects of Exercise and Physical Activity on Weight Loss and Maintenance. Prog Cardiovasc Dis. 2018 Jul-Aug;61(2):206-213.
  • Vernia F, Di Ruscio M, et al. Sleep disorders related to nutrition and digestive diseases: a neglected clinical condition. International Journal of Medical Sciences. 2021. 18 (3): 593-603.
  • Zitting K. M, Vujovic N, et al. Human resting energy expenditure varies with circadian phase. Current Biology. Noviembre 2018. 28 (22): 3685-3690.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.