5 motive să evităm alimentele conservate

· 19 septembrie 2015

În zilele noastre, alimentele conservate se găsesc cu atâta ușurință în orice supermarket, încât ai zice că acestea sunt perfect sănătoase. Însă, numeroase studii arată că acest timp de aliment are o componentă toxică ce este nocivă pentru sănătatea noastră. Mai jos îți vom prezenta care sunt principalele motive pentru care ar trebui să eviți alimentele conservate.

Conservele au în componența lor un strat de rășini de bisfenol A. Nu este important să reții acest nume, însă trebuie să știi că această substanță se acumulează în corpul tău iar efectele sale nu sunt în nici un caz benefice. Un studiu efectuat de către Universitatea Harvard a demonstrat că oamenii care mănâncă supă din conservă pentru cinci zile la rând au o cantitate mai mare de bisfenol A în urină. Însă, dacă acești oameni nu mai consumă astfel de supă pentru alte cinci zile, substanța nu mai va fi prezentă în urina lor.

Este bisfenolul toxic?

Bisfenolul A (BPA) este în continuare studiat de mulți cercetători. Un articol publicat de Medical Association Journal indică faptul că această substanță este folosită în fabricarea plasticului, a rășinilor și a conservelor, iar un studiu efectuat în Statele Unite arată că fetușii, bebelușii și copiii au cantități mari de BPA în organism.

alimentele conservate

Canada a fost prima țară din lume ce a declarat că bisfenolul A este o substanță toxică, iar apoi a urmat și Uniunea Europeană, ce a interzis folosirea acestei substanțe în fabricarea biberoanelor. Însă, rășinile de BPA sunt folosite în continuare în fabricarea mai multor produse, cum ar fi conservele metalice folosite pentru conservarea alimentelor sau băuturilor.

Până în prezent, nu avem informații suficiente pentru a putea stabili cu exactitate care sunt efectele bisfenolului A asupra organismelor noastre. Însă, testele efectuate asupra animalelor au avut rezultate deloc încurajatoare. De exemplu, s-a dovedit faptul că BPA-ul poate deregla glandele endocrine, ceea ce înseamnă că acesta poate modifica nivelurile normale de hormoni din organism. Bisfenolul a fost asociat cu diabetul, bolile cardiovasculare și obezitatea.

Aceste fiind zise, problema principală cu alimentele conservate nu este cât de sănătoase sunt alimentele propriu-zise (deși nu trebuie să ignori nici acest aspect), ci contactul pe care acestea îl au cu bisfenolul A. Mulțumită numeroaselor experimente efectuate până acum, oamenii de știință fac tot posibilul pentru a elimina BPA-ul din componența produselor conservate sau, dacă este cazul, pentru a preveni vânzarea lor pe piață. 

Alimentele conservate și pericolele lor

În afară conservelor, BPA-ul se mai găsește și în componența ambalajelor de plastic sau a alimentelor ambalate în vid. Singurele ambalaje ce nu conțin această substanță sunt cele de sticlă sau de hârtie. (Oare te-ai gândit vreodată cum alimentele își schimbă gustul în funcție de ambalaj?)

Produsele chimice sintetice folosite în ambalarea, înmagazinarea și procesarea alimentelor sunt niște dușmani tăcuți. Nimeni nu ne poate zice cu exactitate cum alimentele conservate vor afecta sănătatea noastră (sau a familiei noastre), în mod special deoarece majoritatea sunt inofensive, putând fi filtrate de către organismul nostru împreună cu celelalte alimente pe care le consumăm fără nicio problemă.

Oamenii care mănâncă alimentele conservate vor fi mult mai expuși acelor substanțe ce, așa cum am menționat adineauri, provoacă obezitate, schimbări hormonale, probleme cardiace și diabet.

conservă4

Adevărul este că momentan nici cercetătorii nu ne pot zice cu exactitate cum ne vor afecta alimentele conservate. Însă, ceea ce a fost confirmat deja este că orice conservă conține substanțe toxice bine-cunoscute, cum ar fi formaldehida, cunoscută ca fiind un agent cancerigen (această substanță, în cantități mai mici, este găsită și în componența sticlelor de plastic).

De ce sunt periculoase conservele de ton?

Tonul la conservă este fără îndoială unul din cele mai populare alimente, iar acest fapt se datorează, în mare parte, faptului că îl putem consumă fără ar trebui să-l gătim. Însă, din cauza mercurului conținut de conserve, toate beneficiile acestui pește (adică acizii grași Omega-3 și fosforul) sunt pierduți.

Mercurul este un metal toxic ale cărui efecte sunt nocive pentru sistemele noastre nervoase. Pe lângă conserve, mercurul este deseori prezent chiar în apele unde trăiesc peștii. Acest metal ne poate crește șansele să facem infarct, ne provoacă schimbări neurosenzoriale sau interferențe în dezvoltarea neurologică (în cazul fetușilor) etc.

conservă5

Pericolul reprezentat de stratul de protecție ce acoperă conservele de aluminiu

Majoritatea conservelor folosite pentru păstrarea alimentelor ce sunt disponibile în supermarketuri au un ambalaj de plastic, cunoscut ca rășină epoxidică, ce este aplicat pe exteriorul lor. Scopul acestui procedeu este prevenirea erodării materialului conservei de către acizii conținuți de alimente. Conservele trebuie  să reziste foarte mult timp, motiv pentru care ele au de obicei formă rotundă și li se aplică acest strat.

Intoxicația alimentară din cauza conservelor—o problemă „veche”

Dacă ai impresia că toate aceste probleme cauzate de alimentele conservate sunt un fenomen recent, trebuie mai întâi să afli povestea lui John Franklin, care a plecat într-o expediție în regiunea arctică în prima jumătate a secolului al XIX-lea, în timpul căreia și-a pierdut numeroși membri ai echipajului său din cauze misterioase. La mai mulți ani după ce au avut loc aceste evenimente înfiorătoare, oamenii de știință au elucidat misterul: cauza a fost saturnismul (intoxicația cu plumb). Pe vremea aceea, plumbul era folosit pentru sigilarea conservelor. Astfel, deși modalitățile de sigilare a conservelor s-au schimbat de atunci, trebuie să știi că acest tip de alimente au cauzat probleme încă de la început.

alimentele conservate