Momordica vindecă diabetul și cancerul

Momordica charantia este o specie de cucurbitacee de origine tropicală, folosită adesea ca ceai. Potrivit unor studii științifice, această plantă poate vindeca diabetul și cancerul și are proprietăți care ajută la prevenirea și tratarea și altor probleme de sănătate. Ceaiul de Momordica este popular în Africa, Asia și America Latină și, dacă este consumat cu regularitate, scade nivelul glucozei în sânge la persoanele care suferă de diabet, astfel că este numită frecvent „insulină vegetală”.

Cum împiedică Momordica instalarea diabetului?

Ceaiul de Momordica este recomandat pentru tratarea și prevenția variațiilor nivelului de glucoză în sânge, asociate diabetului. Datorită cantității ridicate de antioxidanți reduce nivelul glucozei, fiind ideal pentru cei care suferă de diabetul de tip II.

Cercetările au demonstrat că Momordica ameliorează problemele metabolice datorită efectului asupra transformării glucozei.

Cum luptă Momordica împotriva cancerului?

Cancer momordica

În urma realizării mai multor studii asupra proprietăților anticancerigene ale curcubitaceei Momordica, s-a demonstrat că această plantă inhibă dezvoltarea cancerului de sân și a altor tipuri de celule canceroase. Potrivit studiilor publicate de revista “Cancer Research”, oamenii de știință au descoperit că extractele din Momordica pot inhiba dezvoltarea celulelor canceroase datorită conținutului de antioxidanți care ajută la protejarea celulelor corpului și reducerea pagubelor provocate de radicalii liberi, nutriția defectuoasă, toxinele din mediu înconjurător și fumul de țigare.

În cadrul unor cercetări realizate de Universitatea din Colorado, administrarea de extracte de Momordica la șobolanii bolnavi de cancer au dus la reducerea cu 64% a tumorilor pancreatice, fără efecte secundare. În concluzie, nivelul ridicat de antioxiadanți crește activitatea sistemului imunitar.

Efecte secundare ale ceaiului de Momordica

Momordica charantia-vindeca-diabetul-si cancerul

 

Ceaiul de Momordica nu este recomandat femeilor însărcinate, deoarece unele dintre componentele sale pot provoca avortul.

Consumul de ceai de Momordica o perioadă lungă de timp crește riscul inflamării ficatuluiChiar dacă nu este dăunător pentru țesutul hepatic, crește nivelul enzimelor care pot crea probleme ca arterioscleroza sau rigidizarea arterelor.

Printre alte efecte secundare se numără greața, vărsăturile, diareea și ulcerul gastric. Acest ceai este toxic pentru copii și trebuie administrat doar sub supraveghere medicală. 

Consumul frecvent de ceai de Momordica poate provoca aritmii, dureri de cap, infertilitate, slăbire musculară și incontinență urinară. 

Cum se preapară ceaiul de Momordica ?

Ceaiul de Momordica se găsește în comerț sub formă de pudră sau extract. Pentru a prepara un ceai, trebuie să fierbeți 1 litru de apă și să adăugați 2 lingurițe de pudră. Se lasă 6-10 minute apoi se poate bea. Se poate administra și sub formă de capsule.

  • Momordica este bogat în antioxidanți ca alfa și beta-caroten, luteină și zeaxantină. Conține, de asemenea, o cantitate importantă de vitamina A, care, alături de alți antioxidanți, protejează organismul de radicalii liberi, previne îmbătrânirea prematură și alte boli.
  • Consumul de ceai de Momordica susține sănătatea sistemului digestiv prin stimularea digestiei și peristalticii intestinale, care permite deplasarea mâncării spre stomac și eliminarea deșeurilor. Este foarte bun și pentru constipație și indigestie.
  • În India, este un tratament popular în lupta împotriva infecțiilor și problemelor pielii, inclusiv a herpesului.