Plante care scad glicemia în mod natural - Doza de Sănătate
 

Plante care scad glicemia în mod natural

Trebuie să respecți instrucțiunile medicului pentru a ține sub control nivelul glicemiei. De asemenea, nu utiliza remedii naturale dacă acesta nu îți permite. Ele pot interfera cu tratamentul farmacologic și pot duce la probleme de sănătate suplimentare.
Plante care scad glicemia în mod natural
Elisa Morales Lupayante

Scris și verificat de pedagogul în educație fizică și nutriționistul Elisa Morales Lupayante.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Atunci când unei persoane i se spune că are un nivel ridicat de zahăr în sânge, este sfătuită să facă anumite modificări în dietă. În dorința de a se trata, ea își poate pune următoarea întrebare: Există plante care scad glicemia în mod natural?

De-a lungul anilor, au fost efectuate o serie de investigații pentru a afla dacă ingredientele naturale pot oferi beneficii pentru sănătate, mai ales în ceea ce privește controlul glicemiei.

Proprietățile medicinale ale plantelor

În studiile pe rozătoare, anumite plante au avut efecte benefice asupra sănătății și controlului glicemiei. Un exemplu în acest sens este arborele de scorțișoară. Acesta oferă compuși cu potențial medicinal.

Batoane de scorțișoară

În ceea ce privește utilizarea plantelor ca o completare a tratamentului prescris de medic, într-un studiu publicat în 2015 în jurnalul Farmacéuticos Comunitarios, cercetătorii au remarcat următoarele:

„Pacienții cer deseori sfaturi farmaceutice cu privire la utilizarea acestor plante în tratamentul diabetului zaharat de tip 2; însă nu există studii solide care să ajute farmaciștii să ofere sfaturi sigure.”

Cercetătorii subliniază faptul că multe dintre studiile care există în ceea ce privește plantele cu potențial medicinal pentru tratamentul diabetului și al problemelor conexe sunt slab concepute, includ puțini pacienți și oferă rezultate eterogene, ceea ce face foarte dificilă determinarea utilității acestora.

Majoritatea experților în sănătate împărtășesc această opinie. Prin urmare, mulți nu recomandă combinarea tratamentului prescris cu băuturi sau remedii din plante (de orice fel).

Acest lucru nu înseamnă că potențialul plantelor, al alimentelor sau al remedii probleme a fost exclus, dar că este nevoie de mult mai multe cercetări pentru a aproba utilizarea lor în anumite contexte (cum ar fi controlul glicemiei, de exemplu). În caz contrar, sănătatea pacienților poate fi pusă în pericol.

Băuturi din plante care scad glicemia

Pentru a reduce glicemia, există câteva băuturi din plante eficiente. Cele mai multe dintre ele sunt variante ale ceaiului de scorțișoară. Le vom analiza mai jos.

Notă: Nu îți recomandăm să bei niciunul dintre aceste ceaiuri fără a consulta mai întâi medicul. Acesta va ști dacă planta este benefică în cazul tău și îți va putea sugera o doză specifică, ce nu provoacă interacțiuni sau reacții adverse.

Lapte de ovăz și scorțișoară

Atât ovăzul, cât și scorțișoara sunt alimente de origine vegetală care pot fi combinate într-o băutură ușoară și relaxantă cu un gust foarte plăcut, ce poate fi consumată atât rece, cât și fierbinte.

Ingrediente

  • 120 g fulgi de ovăz
  • 1.8 l  apă
  • 1 baton de scorțișoară

Mod de preparare

  • Înmoaie ovăzul în apă timp de 12 ore.
  • După acest interval de timp, strecoară fulgii de ovăz înmuiați și pune-i într-un blender împreună cu scorțișoara.
  • Consumă cu moderație, de cel mult două ori pe zi.

Notă: Unii oameni preferă Masala chai, o băutură indiană care constă într-un amestec de ceai cu condimente și ierburi aromate, care poate fi benefic.

Mușețel și scorțișoară

Conform anumitor studii, mușețelul poate fi util în scăderea nivelului glicemiei. Prin urmare, se recomandă consumul sub formă de infuzie, alături de puțină scorțișoară proaspătă.

Ingrediente

  • 1 cană de apă
  • 1 lingură de flori de mușețel
  • ½ lingură de scorțișoară măcinată (sau un bețișor)

Mod de preparare

  • Dă apa în clocot, apoi adaugă mușețelul și scorțișoara.
  • Lasă amestecul să fiarbă la foc mic pentru 3 sau 4 minute.
  • Consumă cu moderație, numai mult de două căni pe zi.
Ceai din plante care scad glicemia

Semințe de susan și lapte de cocos

O altă băutură din plante utilă pentru a reduce nivelul glicemiei este laptele de cocos cu semințe de susan.

Ingrediente

  • 1 cană de semințe de susan
  • 4 căni de lapte de cocos natural

Mod de preparare

  • Pune semințele de susan într-o tigaie încinsă și prăjește-le la foc mediu până devin maro auriu.
  • Macină semințele de susan prăjite până obții o pastă fină.
  • Dizolvă pasta în lapte de cocos.
  • Consumă cu moderație.

Recomandări cu privire la băuturile medicinale

Înainte de a consuma orice băutură sau remediu natural, consultă medicul pentru a evita interacțiunile cu medicamente și alimente sau diferite reacții adverse.

De asemenea, medicul îți va putea spune cât de multă băutură poți consuma zilnic și de ce. Respectă-i sfaturile, deoarece consumul excesiv de băuturi naturale (chiar dacă par inofensive) poate fi riscant și contraproductiv. De exemplu, dacă bei o băutură care nu ți se potrivește, în loc să ajuți la scăderea nivelului de zahăr din sânge, aceasta poate crește glicemia și provoca complicații.

  • Nu consuma niciodată mai multe băuturi „medicinale” simultan, deoarece acestea nu îți vor oferi mai multe beneficii și pot provoca disconfort.
  • Deși poate părea evident, nu uita: NU se recomandă îndulcirea băuturilor.
  • Băuturile naturale nu vor „elimina” efectele negative ale consumului de produse de patiserie sau dulciuri. Nu îți vor oferi o soluție imediată și magică și nu vor „echilibra” corpul după o masă copioasă.
  • Menține o dietă echilibrată și o hidratare adecvată. Dacă ai îndoieli cu privire la cum să faci acest lucru, consultă medicul.
  • Evită consumul de alimente care nu contribuie la sănătate, cum ar fi produsele de patiserie, prăjiturile, dulciurile, etc.

Concluzie

Mulți oameni au niveluri ridicate de zahăr în sânge din cauza dietei deficitare și altor factori, cum ar fi cei genetici. Prin urmare, este important să mergi regulat la medic și să încerci să adopți un stil de viață sănătos.

Aceste plante care scad glicemia pot fi un supliment al dietei, atât timp cât medicul îți permite să le folosești. În acest caz, este necesar să le consumi cu moderare.

S-ar putea să te intereseze...
Reglează glicemia cu 5 sucuri naturale
Doza de Sănătate
Citește pe Doza de Sănătate
Reglează glicemia cu 5 sucuri naturale

Pancreasul secretă un hormon numit insulină, care reglează glicemia și previne declanșarea unor afecțiuni precum diabetul.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Bindu Jacob, Narendhirakannan R T. Role of medicinal plants in the management of diabetes mellitus: a review. 3 Biotech. 2019;9(1):4. doi:10.1007/s13205-018-1528-0
  • Fu QY, Li QS, Lin XM, et al. Antidiabetic Effects of Tea. Molecules. 2017;22(5):849. Published 2017 May 20. doi:10.3390/molecules22050849
  • Johnson EC, Bardis CN, Jansen LT, Adams JD, Kirkland TW, Kavouras SA. Reduced water intake deteriorates glucose regulation in patients with type 2 diabetes. Nutr Res. 2017 Jul;43:25-32. doi: 10.1016/j.nutres.2017.05.004. Epub 2017 May 17. PMID: 28739050.
  • Meng, Jin-Ming et al. “Effects and Mechanisms of Tea for the Prevention and Management of Diabetes Mellitus and Diabetic Complications: An Updated Review.” Antioxidants (Basel, Switzerland) vol. 8,6 170. 10 Jun. 2019, doi:10.3390/antiox8060170
  • Ueda-Wakagi, Manabu et al. “Green Tea Ameliorates Hyperglycemia by Promoting the Translocation of Glucose Transporter 4 in the Skeletal Muscle of Diabetic Rodents.” International journal of molecular sciences vol. 20,10 2436. 16 May. 2019, doi:10.3390/ijms20102436
  • Liu K, Zhou R, Wang B, Chen K, Shi LY, Zhu JD, Mi MT. Effect of green tea on glucose control and insulin sensitivity: a meta-analysis of 17 randomized controlled trials. Am J Clin Nutr. 2013 Aug;98(2):340-8. doi: 10.3945/ajcn.112.052746. Epub 2013 Jun 26. PMID: 23803878.
  • Butacnum A, Chongsuwat R, Bumrungpert A. Black tea consumption improves postprandial glycemic control in normal and pre-diabetic subjects: a randomized, double-blind, placebo-controlled crossover study. Asia Pac J Clin Nutr. 2017 Jan;26(1):59-64. doi: 10.6133/apjcn.112015.08. PMID: 28049262.
  • Imran, Ali et al. “Exploring the potential of black tea based flavonoids against hyperlipidemia related disorders.” Lipids in health and disease vol. 17,1 57. 27 Mar. 2018, doi:10.1186/s12944-018-0688-6
  • Behradmanesh S, Derees F, Rafieian-Kopaei M. Effect of Salvia officinalis on diabetic patients. J Renal Inj Prev. 2013;2(2):51-54. Published 2013 Jun 1. doi:10.12861/jrip.2013.18
  • Abdollahi A, Adelibahram F, Ghassab-Abdollahi N, Araj-Khodaei M, Parsian Z, Mirghafourvand M. The effect of Salvia officinalis on blood glycemic indexes and blood lipid profile in diabetic patients: a systematic review and meta-analysis. J Complement Integr Med. 2022 Jan 25. doi: 10.1515/jcim-2021-0425. Epub ahead of print. PMID: 35106985.
  • Bernardo, Maria Alexandra et al. “Effect of Cinnamon Tea on Postprandial Glucose Concentration.” Journal of diabetes research vol. 2015 (2015): 913651. doi:10.1155/2015/913651
  • Kizilaslan, Nildem, and Nihal Zekiye Erdem. “The Effect of Different Amounts of Cinnamon Consumption on Blood Glucose in Healthy Adult Individuals.” International journal of food science vol. 2019 4138534. 4 Mar. 2019, doi:10.1155/2019/4138534
  • Watanabe, Shihori et al. “Moringa oleifera Lam. in Diabetes Mellitus: A Systematic Review and Meta-Analysis.” Molecules (Basel, Switzerland) vol. 26,12 3513. 9 Jun. 2021, doi:10.3390/molecules26123513
  • do Nascimento Kaut NN, Rabelo ACS, Araujo GR, Taylor JG, Silva ME, Pedrosa ML, Chaves MM, Rossoni Junior JV, Costa DC. Baccharis trimera (Carqueja) Improves Metabolic and Redox Status in an Experimental Model of Type 1 Diabetes. Evid Based Complement Alternat Med. 2018 Dec 4;2018:6532637. doi: 10.1155/2018/6532637. PMID: 30622608; PMCID: PMC6304562.
    me
  • do Nascimento Kaut NN, Rabelo ACS, Araujo GR, Taylor JG, Silva ME, Pedrosa ML, Chaves MM, Rossoni Junior JV, Costa DC. Baccharis trimera (Carqueja) Improves Metabolic and Redox Status in an Experimental Model of Type 1 Diabetes. Evid Based Complement Alternat Med. 2018 Dec 4;2018:6532637. doi: 10.1155/2018/6532637. PMID: 30622608; PMCID: PMC6304562.
  • Peng CH, Chyau CC, Chan KC, Chan TH, Wang CJ, Huang CN. Hibiscus sabdariffa polyphenolic extract inhibits hyperglycemia, hyperlipidemia, and glycation-oxidative stress while improving insulin resistance. J Agric Food Chem. 2011 Sep 28;59(18):9901-9. doi: 10.1021/jf2022379. Epub 2011 Sep 6. PMID: 21870884.

Conținutul acestei publicații are scop pur informativ. În niciun moment nu ar trebui să faciliteze sau să înlocuiască diagnosticele, tratamentele sau recomandările oferite de către un specialist. Consultă un specialist de încredere dacă ai îndoieli și cere acordul acestuia înainte de a începe orice procedură.