7 alimente cancerigene pe care să le eviți

· 8 decembrie 2015

Nutriția joacă un rol foarte important în ceea ce privește sănătatea noastră. Pe de-o parte, există numeroase alimente sănătoase care ne pun la dispoziție beneficii pentru sănătate și ne protejează împotriva diferitelor afecțiuni. Dar pe de altă parte, anumite alimente pot avea un efect total opus asupra noastră.

Dacă nu devenim foarte selectivi în ceea ce privește alimentele pe care le consumăm, riscăm ca anumite substanțe toxice să ne pătrundă în organism—substanțe care pot provoca, printre altele, cancer.

Multe persoane, fără măcar să-și dea seama de pericolul la care se expun, includ alimente cancerigene în dieta lor zilnică. În acest articol îți vom prezenta șapte astfel de alimente pe care mulți dintre noi tindem să le consumăm foarte des. Citește în continuare și încearcă să le eviți pe viitor pe cât posibil.

7 alimente cancerigene pe care ar fi bine să le evităm

Popcornul preparat la cuptorul cu microunde

Pungile în care este acest soi de popcorn este ambalat conțin anumite substanțe periculoase care pot forma acid perfluorooctanoic în timpul procesului de gătire cu microunde.

Dacă te consideri un iubitor înrăit al popcornului și nici măcar nu te poți uita la un film fără să ronțăi ceva, te sfătuim să-ți prepari popcorn singur, folosind numai ulei vegetal. Popcornul pe care-l vei obține o să fie mai sănătos decât cel pe care îl poți achiziționa din comerț și nici n-o să te coste prea mulți bani sau timp să-l prepari.

Carnea uscată

De câțiva ani încoace, carnea uscată este promovată ca fiind un aliment sănătos, cu un conținut bogat de proteine. Multe persoane chiar s-au lăsat convinse de publicitate, dar adevărul este că mai toate studiile au demonstrat că acest produs se încadrează de fapt în categoria de alimente cancerigene.

Carnea uscată conține nitriți, săruri care îi permit acesteia să se degradeze mult mai greu, dar care au fost și asociate cu instalarea cancerului. Dacă vrei să îți protejezi sănătatea, te sfătuim să eviți acest aliment și să consumi numai carne ecologică.

Alimentele conservate

Alimentele conservate sunt alimente cancerigene

Conform mai multor studii, interiorul conservelor folosite în industria alimentară sunt tratate cu un compus chimic numit bisfenol-A, motiv pentru care mâncărurile conservate sunt considerate a fi posibile alimente cancerigene.

Nu este încă clar dacă alimentele conservate conțin destul bisfenol-A pentru a provoca cancer, dar de ce ai risca? Te sfătuim să-ți reduci aportul zilnic din aceste alimente și să încerci să achiziționezi numai produse conservate pe a căror ambalaj scrie că sunt lipsite de bisfenol-A.

Alimentele modificate genetic

Acest tip de alimente sunt modificate la nivel genetic și tratate cu tot felul de erbicide și pesticide în timpul procesului de cultivare. Deși la prima vedere poate că nu o să ți se pară că este ceva în neregulă cu un aliment modificat genetic, află că acesta conține chimicale care pot provoca cancer, dar și alte afecțiuni. Pentru a-ți menține sănătatea, susține fermierii locali și achiziționează numai alimente organice.

Băuturile carbogazoase

Băuturile carbogazoase sunt alimente cancerigene

Atunci când e cald afară și nu mai poți de sete, o sticlă de suc acidulat parcă ar fi mană cerească, nu-i așa? Însă aceste băuturi conțin de obicei aproximativ opt pachete de zahăr per porție, dar și numeroase chimicale care pot provoca cancer.

4-metilimidazolul (4-MEI), agentul chimic responsabil pentru culoarea maronie caracteristică băuturilor pe bază de cola, a fost asociat cu apariția cancerului în numeroase de cazuri. În plus, aceste băuturi conțin și sirop de porumb bogat în fructoză, o substanță care favorizează dezvoltarea celulelor canceroase.

Băuturile carbogazoase sunt fără doar și poate alimente cancerigene. Pentru a evita această maladie cumplită, te sfătuim să uiți de cola și să bei numai sucuri naturale și apă.

Alimentele „ușoare” sau dietetice

Deseori tindem să asociem termenul „mâncare ușoară” cu conceptul de „mâncare sănătoasă”, dar lucrurile nu stau chiar așa. Adevărul este că alimentele dietetice pur și simplu au un conținut scăzut de zahăr și grăsimi, dar nu contribuie propriu-zis la pierderea în greutate.

În plus, aceste alimente conțin și îndulcitori artificiali, substanțe deseori asociate cu un risc ridicat de a face cancer. Ignoră așa-zisele alimente dietetice sau „ușoare” și optează în schimb pentru o dietă bogată în fructe, cereale și legume.

Snackurile

Nuggets-urile sunt alimente cancerigene

Atunci când ne este foame și nu avem chef să gătim, mulți dintre noi obișnuiesc să dea o fugă până la cel mai apropiat supermarket și să-și cumpere un snack prăjit. Însă aceste snackuri sunt alimente cancerigene, care conțin un compus toxic rezultat din cauza prăjirii la temperaturi ridicate.

Compusul respectiv se numește gliciamidă și se formează în urma procesului metabolic al acrilamidei, o altă substanță care rezultă din cauza prăjirii la temperaturi ridicate.