Dependența de mâncare - cum scapi de ea la dietă
Când te gândești să începi o dietă, cel mai greu lucru este renunțarea la unele dintre alimentele preferate. La începutul regimului este foarte greu să fii perseverentă. Descoperă câteva metode de a scăpa de dependența de mâncare, pentru a putea începe cu succes o dietă!
Renunță la „dietele miraculoase”
Ai auzit de genul de diete care promit rezultate extraordinare peste noapte cu foarte puțin efort? Sunt populare în special la începutul verii, pentru a te păcăli că poți obține în timp record corpul perfect pentru plajă. În mod cert, cele mai multe sfaturi ale unui astfel de regim nu sunt fundamentate și pot dăuna grav sănătății.
Exemple de diete „minune”:
- Dieta Hay: publicată în anul 1920, te va sfătui să nu amesteci carbohidrații cu proteinele în cadrul aceleiași mese. Este un exemplu de informație falsă care poate avea consecințe dăunătoare asupra organismului.
- Dieta Atkins: promovează reducerea la maxim a carbohidraților din cereale, lapte, legume și produse pe bază de zahăr. Este adevărat, un regim alimentar sănătos nu ar trebui să conțină foarte mulți carbohidrați. Dar o cantitate corespunzătoare este esențială și nu ar trebui să-ți lipsească din meniul zilnic.
- Dieta Dukan: se bazează pe proteine din carne, pește și ouă. Este dezechilibrată și îți poate crea probleme de sănătate.
În general, astfel de diete îți vor forța organismul să acumuleze și mai multe grăsimi atunci când finalizezi regimul, ceea ce este cunoscut drept efectul „yo-yo”. Este modalitatea organismului de a compensa deficitul alimentar la care a fost supus.
Nu sări peste micul dejun
Multe persoane fac greșeala de a sări peste micul dejun când țin un regim de slăbit. Însă dacă vrei să scazi în greutate și să ai o dietă echilibrată, este deosebit de important să nu sari peste prima masă a zilei.
În caz contrar, singura consecință va fi o poftă exagerată de mâncare înainte de masa de prânz. Îți va fi mult mai dificil să-ți controlezi porțiile.
- Din acest motiv, în loc de reducerea sau eliminarea cu totul a mesei de dimineață, ar trebui să înlocuiești grăsimile saturate din unt sau produse de patiserie cu fructe sau cereale integrale.
- Vei reuși astfel să nu te abați de la un meniu echilibrat și plin de nutrienți.
Combate dependența de mâncare cu cinci mese pe zi
Dependența de mâncare este deosebit de greu de învins mai ales dacă ți-e foame. Împarte meniul dintr-o zi în mai multe mese, trei principale și două gustări.
Astfel, vei acoperi întreaga zi, senzația de foame va fi redusă și nu te vor mai chinui poftele între mese. Pentru cele mai bune rezultate, este ideal să-ți împarți meniul în cinci porții în fiecare zi.
Nu există alimente interzise
Dacă excluzi anumite alimente din regimul pe care l-ai ales, te vei gândi constant la ele. Nu ar trebui să ai restricții atât de severe decât dacă ești adepta stilului vegetarian, vegan sau nu consumi anumite alimente din motive etice.
Pentru a învinge dependența de mâncare este suficient să reduci consumul de alimente nesănătoase precum bomboanele, ciocolata, înghețata sau dulciurile. Și dacă vrei totuși să guști din deserturile preferate, cu toate că ar trebui să ții regim, încearcă să programezi o anumită zi din săptămână pentru o mică abatere. O poți considera o recompensă pentru efortul din restul săptămânii.
Te-ar mai putea interesa:
Mănâncă încet la masă dintr-o farfurie
Pentru a ști exact cantitatea de alimente pe care o consumi, mănâncă la masă dintr-o singură farfurie, care îți va permite să măsori porțiile. Vei ști astfel dacă mănânci prea mult sau dacă poți să suplimentezi cantitatea. Iar dacă mănânci încet și așezat, mestecând bine, te vei simți sătulă mai repede. Dacă te alimentezi rapid, pe fugă, riști să mănânci prea mult fără să-ți dai seama.
Dacă știi că te apucă foamea chiar înainte de ora prânzului, urmează acești pași pentru a te ajuta în controlul dependenței de mâncare.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Ting R., Dugré N., Allan GM., Lindblad AJ., Ketogenic diet for weight loss. Can Fam Physician, 2018.
- Abbasi J., Interest in the ketogenic diet grows for weight los and type 2 diabetes. JAMA, 2018. 319 (3): 215-217.