Remediu ce reglează nivelul glicemiei și colesterolului - Doza de Sănătate
 

Remediu ce reglează nivelul glicemiei și colesterolului

Pentru a determina dacă băutura din dovleac are efecte pozitive în cazul tău, este recomandat să-ți măsori valorile glicemiei și ale colesterolului înainte de a începe și după tratament.
Remediu ce reglează nivelul glicemiei și colesterolului
Maricela Jiménez López

Verificat și aprobat de medicul Maricela Jiménez López.

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Diabetul și bolile cardiovasculare sunt cunoscute drept ucigași „tăcuți”. Tocmai de aceea este foarte important să ții sub control aceste afecțiuni. Un nivel echilibrat de zahăr în sânge și colesterol este esențial pentru a preveni apariția complicațiilor problemelor menționate mai sus. În cele ce urmează, îți prezentăm cel mai bun remediu ce reglează nivelul glicemiei și al colesterolului.

Acest remediu acționează și ca adjuvant al altor tratamente pentru reglarea nivelelor de hormoni implicați în dezvoltarea acestor afecțiuni. Desigur, remediul pe care urmează să îl prezentăm trebuie să fie însoțit și de o nutriție echilibrată și mișcare.

Ce este diabetul și de ce apare?

Test de glicemie din deget

Diabetul zaharat este o afecțiune cronică ce apare atunci când pancreasul nu funcționează în mod corespunzător și nu produce suficientă insulină. Este posibil și ca pancreasul să producă suficientă insulină, dar aceasta să nu fie folosită în mod adecvat.

Insulina are rolul de a regla cantitatea de zahăr din sânge. Prin urmare, problemele legate de secreția sau utilizarea deficitară a acestui hormon determină creșterea nivelului glicemiei. Acest lucru înseamnă că diabetul nu reprezintă un nivel ridicat de zahăr în sânge, ci inabilitatea pancreasului de a gestiona în mod corect cantitatea de insulină.

Dacă diabetul nu este ținut sub control, acesta poate afecta organele sau sistemele corpului. În cazurile extreme, se poate ajunge la amputarea membrelor inferioare.

Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), nivelurile ridicate de zahăr în sânge au cauzat 2.2 milioane de decese în anul 2012, iar în 2014, 8.5% dintre adulții planetei sufereau de diabet.

Aceeași organizație estimează că, în anul 2030, diabetul va fi a șaptea cauză de deces la nivel mondial. De aceea, este foarte important să iei măsuri din timp și să folosești remedii ce reglează nivelul glicemiei.

De ce să îți controlezi nivelul de colesterol?

Pentru o sănătate fizică optimă, este necesar să îți controlezi și nivelul de colesterol. Acesta reprezintă o substanță ce este prezentă în toate celulele corpului și care este necesară pentru funcționarea optimă a organismului. Însă, atunci când există un exces, colesterolul se amestecă cu alte substanțe și înfundă vasele de sânge.

Atunci când vasele de sânge se înfundă, apare ateroscleroza. La rândul ei, ateroscleroza provoacă apariția afecțiunilor cardiace.

Organizația Mondială a Sănătății afirmă faptul că afecțiunile cardiace au cel mai mare risc de deces, făcând anual 17 milioane de victime. De asemenea, un număr mare de oameni diagnosticați cu hipercolesterolemie nu primesc un tratament adecvat și nu merg la medic în mod regulat.

Dacă vrei să-ți reduci riscul de a dezvolta o problemă cardiovasculară, este important să ai grijă ce alimente consumi. Evită să adopți un stil de viață sedentar și începe să faci mișcare pentru a-ți îmbunătăți calitatea vieții.

Suc de dovleac ce reglează nivelul glicemiei și al colesterolului

Ingrediente

  • 1/2 cană de dovleac (100 g)
  • 1 pahar de apă (200 ml)

Mod de preparare

  • Pune bucățile de dovleac crud într-un blender împreună cu apa și amestecă până obții o băutură omogenă.
  • Consistența acestei băuturi depinde de gusturile tale. De aceea, cantitatea de apă folosită pentru prepararea acestei rețete poate varia. Noi îți recomandăm să folosești un pahar de apă proaspătă.
  • Pentru rezultate optime, ar trebui să consumi acest suc în fiecare zi, înainte de micul dejun, timp de o lună. Nu este indicat să adaugi zahăr. Dacă dorești, poți adăuga puțin îndulcitor natural non-caloric.

Care sunt beneficiile dovleacului pentru sănătate?

Dovleac crud tăiat

Dovleacul conține o cantitate mare de fibre, vitamina A, B6 și E, potasiu, fier, riboflavină și fosfor. Această băutură reglează nivelul și glicemiei și al colesterolului, dar și nivelul de trigliceride.

Te întrebi cum este posibil acest lucru? Băutura prezentată mai sus susține eliminarea toxinelor din sânge și curăță arterele, eliberându-le astfel de colesterolul rău acumulat (LDL) și prevenind apariția bolilor cardiovasculare.

Conținutul de fibre al dovleacului ajută la combaterea constipației și îmbunătățește funcționarea sistemului digestiv. De asemenea, dovleacul te ajută să fii mai sănătos și să elimini toate substanțele de care nu ai nevoie din organism.

Dovleacul reglează nivelul glicemiei

Când vine vorba despre efectele dovleacului asupra glicemiei, mai multe studii au demonstrat acțiunea acestuia în reglarea nivelului de insulină la șobolani. Cercetătorii au testat apoi efectele dovleacului în cazul bolnavilor de diabet și s-au declarat încântați de rezultatele pozitive obținute.

Adăugând dovleac în dieta ta sub formă de suc sau supă, te vei bucura de numeroase beneficii. Desigur, nu trebuie să uiți că o alimentație echilibrate este cheia unei sănătăți de fier. Evită să consumi alimente ce îți afectează nivelul de zahăr și colesterol.

În plus, nu uita să mergi la medic în mod regulat pentru a-ți verifica starea de sănătate și a monitoriza nivelurile hormonale. În cazul în care descoperi nereguli, ia măsurile necesare cât mai rapid.

Este important să descoperi orice afecțiune în stadiile sale timpurii, pentru a putea acționa rapid și a evita consecințele grave pe termen lung. De asemenea, nu uita să incluzi activitatea fizică preferată în rutina ta zilnică. Evită stilul de viață sedentar!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Adams, G. G., Imran, S., Wang, S., Mohammad, A., Kok, S., Gray, D. A., … Harding, S. E. (2011). The hypoglycaemic effect of pumpkins as anti-diabetic and functional medicines. Food Research International. https://doi.org/10.1016/j.foodres.2011.03.016

  • YOSHINARI, O., SATO, H., & IGARASHI, K. (2009). Anti-Diabetic Effects of Pumpkin and Its Components, Trigonelline and Nicotinic Acid, on Goto-Kakizaki Rats. Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry. https://doi.org/10.1271/bbb.80805

  • Bayat, A., Heydaribeni, M., Feizi, A., Iraj, B., Ghiasvand, R., & Askari, G. (2014). The effect of pumpkin and probiotic yogurt consumption separately or/and simultaneously on type II diabetes. Journal of Isfahan Medical School.


Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.