Cum să tratezi piciorul diabetic acasă - Doza de Sănătate
 

Cum să tratezi piciorul diabetic acasă

Dezechilibrele nivelului de glucoză din sânge afectează sănătatea picioarelor la bolnavii de diabet și crește riscul de leziuni și amputare. 
Cum să tratezi piciorul diabetic acasă

Ultima actualizare: 19 octombrie, 2022

Complicațiile cauzate de hiperglicemie pot reduce circulația sanguină la nivelul extremităților inferioare. Prin urmare, nervii și arterele din picioare se pot deteriora. Problemele se pot dezvolta treptat, mai ales dacă nu îți reglezi glicemia. Prin urmare, este foarte important să știi cum să tratezi piciorul diabetic.

În lipsa unei îngrijiri corespunzătoare, zona picioarelor devine foarte sensibilă, fapt care mărește riscul de ulcerații, crăpături și alte leziuni care pot cauza infecții severe.

Așadar, cum să tratezi piciorul diabetic pentru a preveni complicațiile? Află răspunsul în rândurile de mai jos.

Ce este piciorul diabetic?

Cum să tratezi piciorul diabetic cauzat de hiperglicemie

Hiperglicemia provoacă multe complicații în organism. Una dintre cele mai întâlnite este piciorul diabetic.

Această afecțiune poate apărea în urma scăderii fluxului sanguin la nivelul picioarelor (vasculopatie) sau a unor probleme legate de nervi (neuropatie).

În ambele cazuri, apar simptome care afectează calitatea vieții pacientului. Acesta își poate pierde în mare parte sensibilitatea în picioare și riscă să dezvolte leziuni care se vindecă foarte greu.

Simptomele pot varia în funcție de gravitatea afecțiunii. Cu toate acestea, este important să tratezi piciorul diabetic pentru a preveni agravarea problemei.

Dacă nu este tratat, piciorul diabetic poate provoca ulcerații și infecții. Dacă acestea nu pot fi ținute sub control, singura soluție rămâne amputarea piciorului.

Cum să tratezi piciorul diabetic acasă

Potrivit datelor furnizate de Organizația Mondială a Sănătății, în mai bine de 80% din cazuri, amputarea ca urmare a piciorului diabetic poate fi prevenită cu un tratament și o îngrijire de bază.

Prima soluție la care trebuie să recurgi pentru evitarea complicațiilor este, bineînțeles, tratamentul diabetului în sine. Însă, ca măsură suplimentară, este important să adopți anumite obiceiuri sănătoase pentru reducerea riscurilor.

Este esențial să faci tot ce se poate pentru a preveni leziunile la picioare. Până la urmă, rănile se vindecă greu și pot duce la dezvoltarea infecțiilor.

Măsurile de îngrijire trebuie să fie permanente deoarece, chiar dacă nu există leziuni sau simptome vizibile, riscul ca acestea să apară este ridicat.

Verifică-ți picioarele în fiecare zi

Cum să tratezi piciorul diabetic și simptomele asociate acestuia

În primul rând, dacă îți verifici picioarele în fiecare zi, poți detecta orice anomalie care necesită un tratament deosebit. Prin urmare, chiar dacă nu există o problemă vizibilă, trebuie să îți îngrijești picioarele în mod corespunzător. 

Acordă o atenție deosebită următoarelor simptome:

  • Răni sau ulcerații
  • Bășici sau crăpături
  • Bătături sau deformări
  • Vânătăi sau vene umflate

Spală și dezinfectează picioarele

Una dintre principalele măsuri pentru reducerea riscului de infecții este spălarea picioarelor în fiecare zi cu produse dezinfectante.

Prin spălare și dezinfectare, elimini bacteriile, ciupercile și alte microorganisme. După cum îți poți da seama, acestea pot cauza probleme mai mari în cazul dezvoltării unei leziuni.

Evită fumatul

Cum să tratezi piciorul diabetic prin renunțarea la fumat

Fumatul poate duce la îngustarea arterelor. Prin urmare, diabeticii ar trebui să evite acest obicei dăunător.

Toxinele din țigări reduc aportul de oxigen la nivelul picioarelor. În plus, acestea creează complicații ca urmare a compromiterii circulației sanguine.

Folosește produse hidratante

Cum să tratezi piciorul diabetic acasă? Pe lângă recomandările de mai sus, este bine să folosești și produse hidratante care protejează pielea.

Aplicarea zilnică a unei creme sau loțiuni hidratante ajută la prevenirea bătăturilor și a crăpăturilor pielii, diminuând riscul unei infecții.

Taie-ți unghiile

Cum să tratezi piciorul diabetic prin tăierea corectă a unghiilor

Unghiile pacienților cu diabet trebuie tăiate „pătrat” pentru a evita creșterea lor în carne. Trebuie să ai grijă să nu deteriorezi colțurile unghiilor sau cuticulele.

Poartă încălțăminte comodă

Când vine vorba despre cum să tratezi piciorul diabetic, încălțămintea joacă un rol important. Purtând pantofi comozi, poți preveni inflamațiile și infecțiile.

În general, ideal ar fi ca încălțămintea să aibă un material moale la interior. Nu trebuie să existe părți care să iasă în afară, pentru ca pielea să poată respira.

Evită activitățile fizice cu impact ridicat

Exercițiile fizice zilnice ajută la reglarea glicemiei la pacienții cu diabet. Cu toate acestea, este important ca activitățile alese să nu aibă un impact ridicat asupra picioarelor. 

Pentru a preveni bătăturile sau rănile, optează pentru activități precum:

  • Înot
  • Mers pe bicicletă
  • Yoga
  • Pilates

În concluzie, dacă ai hiperglicemie, este esențial să știi cum să tratezi piciorul diabetic. Toate măsurile luate, împreună cu vizitele regulate la medic, ajută la prevenirea complicațiilor.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.