10 simptome inițiale ale diabetului - Doza de Sănătate
 

10 simptome inițiale ale diabetului

Înainte să facă ravagii, diabetul provoacă anumite simptome care ne pot ajuta să identificăm această boală și să obținem un tratament timpuriu.
10 simptome inițiale ale diabetului

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Fiind una dintre acele boli care pot rămâne „tăcute” timp de mulți ani, este important să știm care sunt principalele simptome inițiale ale diabetului.

Diabetul se declanșează din cauza creșterii nivelului de glucoză din sânge, fie pentru că organismul nu produce suficientă insulină ca să o proceseze, fie pentru că a devenit rezistent la această substanță.

Efectele diabetului sunt resimțite treptat, iar acesta este deseori confundat cu alte boli răspândite. Problema este că, dacă este lăsat să progreseze, diabetul poate afecta funcționarea unor organe vitale ca rinichii, inima și creierul.

Așadar, deși unele semnale transmise de corpul nostru par a fi normale, este important să nu le trecem cu vederea. În articolul de azi îți prezentăm 10 simptome inițiale ale diabetului, pe care trebuie neapărat să le reții.

1. Oboseala

Femeie afectată de simptome inițiale ale diabetului

Carența de insulină sau rezistența la acest hormon împiedică celulele să absoarbă toată glucoza de care organismul are nevoie pentru a-și îndeplini funcțiile. Drept consecință, survine o senzație intensă de oboseală fizică și mentală, care persistă până când pacientul se odihnește.

Factori precum câștigul excesiv în greutate, obezitatea, deshidratarea și dezechilibrarea tensiunii arteriale pot, de asemenea, sta la baza acestui simptom.

2. Tulburările de somn

Un nivel dezechlibrat de glucoză în sânge a fost asociat cu principalele tulburări de somn și cu oboseala frecventă. Pacienții cu diabet de tip 2 tind să întâmpine dificultăți în a adormi sau experimentează întreruperi atunci când încearcă să se odihnească.

Totodată, persoanele care obțin mai puțin de 6 ore de somn pe noapte prezintă un risc crescut de a suferi de diabet.

3. Uscarea gurii și senzația de sete

Limbă prezentând simptome inițiale ale diabetului

Glucoza este unul dintre principalii combustibili ai organismului uman. Dacă ea nu este utilizată adecvat, pacientul poate experimenta deshidratare.

Această problemă afectează activitatea tuturor celulelor din corp, alterând producția de salivă și provocând uscarea limbii și senzația de sete.

4. Urinarea frecventă

Prezența excesivă a glucozei în sânge obligă rinichii să lucreze de două ori mai mult pentru a o putea filtra. Deoarece aceste organe sunt supraîncărcate, pacienții sunt nevoiți să meargă la toaletă mai des.

Glucoza în exces împiedică filtrarea corectă a toxinelor și afectează activitatea sistemului urinar.

5. Infecțiile urinare

Frecvența urinării influențată de simptome inițiale ale diabetului

Pe lista de simptome inițiale ale diabetului se numără și infecțiile urinare frecvente și de durată. Acestea se declanșează deoarece creșterea nivelului de glucoză în sânge slăbește sistemul imunitar.

Drept consecință, este redusă producția de anticorpi, iar corpul devine mai vulnerabil atacurilor virusurilor, ale bacteriilor și ale ciupercilor.

6. Vindecarea lentă a rănilor

Rănile superficiale și ulcerațiile pielii care se vindecă foarte greu (sau deloc) reprezintă un simptom clar al acumulării de glucoză în sânge.

Diabeticii trebuie să aibă mare grijă deoarece, dacă nu se tratează adecvat, leziunile cutanate pot provoca complicații care necesită îngrijire medicală.

7. Problemele la nivelul picioarelor

Picior care manifestă simptome inițiale ale diabetului

Picioarele constituie regiunea corpului care poate manifesta cele mai vizibile simptome inițiale ale diabetului. Aceste semnale de alarmă constau în mare în probleme circulatorii și retenție de apă.

Uneori, atunci când diabetul nu este ținut sub control, capetele nervilor picioarelor se deteriorează, ceea ce provoacă amorțeală și o senzație constantă de furnicături.

8. Vederea încețoșată, pe lista de simptome inițiale ale diabetului

Deshidratarea corpului din cauza acumulării de glucoză poate provoca probleme de vedere. Scăderea nivelului fluidelor afectează retina și abilitatea sa de a focaliza, ducând la vedere încețoșată.

9. Anxietatea asociată alimentației

Obiceiuri alimentare influențate de simptome inițiale ale diabetului

Atunci când glucoza nu penetrează adecvat celulele, cantitatea de „combustibil” de care organele au nevoie pentru a funcționa este redusă.

Această situație provoacă „confuzie” pe plan intern, drept pentru care organismul îți transmite că trebuie să mănânci pentru a obține mai multă energie. Acest lucru înseamnă că vei experimenta o senzație de foame însoțită de anxietate până când glicemia se va regla.

10. Pielea deshidratată

Starea pielii poate oferi indicii cu privire la diabet. În cazul diabeticilor, deshidratarea acestui organ este o neplăcere foarte frecventă, la baza căreia stau problemele circulatorii.

Desigur, nu te alarma dacă nu observi și alte simptome asociate diabetului. Deshidratarea pielii poate fi provocată de diverse boli.

Cele 10 simptome inițiale ale diabetului prezentate în acest articol ți se aplică? Prezinți un risc crescut de a suferi de această boală? Înainte ca diabetul să reușească să te doboare, consultă un medic pentru a obține un diagnostic corect și un tratament timpuriu.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.