6 tipuri de obezitate și cauzele acestora - Doza de Sănătate
 

6 tipuri de obezitate și cauzele acestora

Obezitatea este o problemă mai serioasă decât cred unele persoane și trebuie tratată cu atenție. Dacă observi că te îngrași, cel mai bine este să discuți cu un medic. Acesta îți poate propune cea mai bună soluție în cazul tău. 
6 tipuri de obezitate și cauzele acestora
Elisa Morales Lupayante

Verificat și aprobat de pedagogul în educație fizică și nutriționistul Elisa Morales Lupayante.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Există mai multe tipuri de obezitate, dar toate pot fi ținute sub control cu ajutorul unui specialist care să îți personalizeze regimul de slăbit.

„Nu știu ce să fac să dau jos kilogramele în plus” sau „Sora mea mănâncă de două ori mai mult decât mine și este așa de slabă” sau „Nu mă pot opri din mâncat…”  Ai auzit vreodată aceste afirmații? Este posibil să le fi rostit chiar tu. Dar oare sunt adevărate? Răspunsul este da.

Există mai multe tipuri de obezitate și fiecare dintre ele are alte cauze. Prin urmare, este posibil ca dieta și exercițiile fizice adoptate să nu îți ofere rezultatele dorite. 

Pentru a te elibera de frustrări, descoperă care sunt diferitele tipuri de obezitate și ce deosebiri există între ele. Însă dacă vrei să slăbești, este indicat să apelezi la un specialist care să îți diagnosticheze problema și să îți propună un regim personalizat.

Tipuri de obezitate și cauzele lor

1. Obezitate genetică

Tipuri de obezitate care afectează întreaga familie

Ai observat că există familii în care toți membrii suferă de obezitate? În acest caz, pot exista două cauze. Este posibil ca toți să împartă aceleași obiceiuri alimentare nesănătoase sau ca toți să aibă o predispoziție genetică pentru această problemă.

Asta nu înseamnă că pacienții cu obezitate genetică trebuie să se dea bătuți. Chiar dacă este mai greu pentru ei să atingă o greutate normală, există diverse soluții pentru a scăpa de kilogramele în plus.

Înainte de toate, este necesar un test genetic pentru ca medicul să poată propune cel mai potrivit plan de acțiune.

2. Obezitate cauzată de alimentație

Când vorbim despre tipuri de obezitate, acesta este cel mai cunoscut. Este vorba despre persoanele cu un stil de viață sedentar, care mănâncă mai multe calorii decât ard. În acest caz, soluția este mai simplă. Trebuie doar să îți schimbi dieta și obiceiurile.

Persoanele care suferă de acest tip de obezitate știu că nu este ușor să scape de kilogramele în plus, deoarece trebuie să își modifice stilul de viață pe termen lung. Nu este de ajuns să mănânce sănătos și să meargă la sală câteva luni sau un an, ci o viață întreagă.

În timp, te poți relaxa mai mult, deoarece metabolismul tău se va îmbunătăți. Însă, în esență, dacă vrei să îți menții noua greutate, trebuie să respecți obiceiurile sănătoase cu strictețe.

3. Obezitate cauzată de un dezechilibru

Tipuri de obezitate cauzate de sedentarism

Aceste este unul dintre cele mai complicate tipuri de obezitate. Organismul nu reglează în mod corespunzător senzația de foame, astfel încât nu te saturi niciodată. Prin urmare, îți vine să mănânci întruna, chiar dacă ai consumat deja cantități mari de hrană.

Când te așezi la masă, nu te poți opri din mâncat. La final, ai senzația că nu te-ai săturat, fapt care complică situația la următoarea masă.

4. Obezitate pe fond nervos

Mâncatul oferă plăcere. Tocmai de aceea persoanele care suferă de anxietate sau de alte tulburări psihologice încearcă să compenseze neajunsurile sufletești cu mâncare. În general, acestea se îndreaptă către alimente bogate în zahăr și grăsimi.

În acest caz, este indicat să îi vorbești medicului despre alimentația ta. Un psiholog sau un psihiatru te poate ajuta să gestionezi momentele stresante și să îți canalizezi energia în alte direcții.

Pentru pacienții obezi care mănâncă pe fond nervos, situația este foarte complicată deoarece sunt nevoiți să renunțe la una dintre puținele lor surse de plăcere.

5. Obezitate cauzată de glandele endocrine

Tipuri de obezitate care țin de glanda tiroidă

Cele mai frecvente afecțiuni endocrine sunt hipotiroidismul și hipertiroidismul. În ambele situații, în organism se produc dezechilibre hormonale.

În cazul hipotiroidismului, glanda tiroidă produce mai puțini hormoni decât ar fi necesar pentru metabolizarea alimentelor consumate. În ceea ce privește hipertiroidismul, este secretată o cantitate prea mare.

6. Obezitate termogenică

Mai sus am spus că devii supraponderal atunci când consumi mai multe calorii decât arzi. În cazul de față însă, organismul nu atinge temperatura necesară pentru producerea arderilor calorice. Prin urmare, aproape orice ai mânca te îngrașă.

Un medic poate fi de mare ajutor și chiar necesar în această situație. Dacă nu faci decât să urmezi diverse cure de slăbire, îți poți provoca probleme grave de sănătate.Motivul îl reprezintă riscul de a-ți reduce aportul alimentar atât de tare încât să devii periculos de slab/ă.

Obezitatea este o problemă mai serioasă decât cred unele persoane și trebuie tratată cu atenție. Dacă observi că te îngrași, cel mai bine este să discuți cu un medic. Acesta îți poate propune cea mai bună soluție în cazul tău.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.