Lipsa de vitamina A: posibile riscuri - Doza de Sănătate
 

Lipsa de vitamina A: posibile riscuri

Vitamina A acționează ca un antioxidant în organism. Prin urmare, aceasta combate apariția radicalilor liberi și a leziunilor celulare. În consecință, deficitul de vitamina A poate duce la anumite probleme de sănătate.
Lipsa de vitamina A: posibile riscuri
Saúl Sánchez Arias

Scris și verificat de nutriționistul Saúl Sánchez Arias.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Lipsa de vitamina A poate duce la diverse probleme de sănătate. Acest nutrient este inclus în categoria vitaminelor cunoscute sub denumirea de vitamine liposolubile, adică se dizolvă în grăsimi. Vitamina A are nevoie de o cantitate minimă de țesut adipos pentru a fi depozitată în organism.

În corpul uman, această vitamină îndeplinește mai multe funcții esențiale, deoarece intervine în dezvoltarea vederii și asigură sănătatea oculară. Pe de altă parte, acționează și ca un antioxidant. Aportul regulat de vitamina A reduce riscul de a dezvolta boli complexe pe termen mediu și lung, după cum se specifică într-un articol publicat în revista Nutrients.

Vestea bună este faptul că vitamina A este un micronutrient destul de abundent în dietă. De fapt, alimentele roșii și portocalii conțin vitamina A. Din acest motiv, consumul regulat de legume asigură un aport optim de vitamina A în organism.

În ciuda tuturor măsurilor adoptate, este posibil să te confrunți în continuare cu lipsa de vitamina A. Acest lucru poate apărea în dietele cu conținut scăzut de grăsimi sau la persoanele care nu au o dietă variată. Care sunt consecințele? În acest articol, îți vom spune tot ce trebuie să știi despre acest subiect.

Lipsa de vitamina A este legată de bolile neurodegenerative

Vitamina A joacă un rol neuroprotector. Din acest motiv, nivelurile scăzute ale acesteia au fost asociate cu o prevalență mai mare a afecțiunilor asociate vârstnicilor, cum ar fi maladia Alzheimer.

Lipsa de vitamina A este asociată cu o producție mai mare de beta-amiloizi, compuși legați de dezvoltarea bolilor neurodegenerative, după cum afirmă un articol publicat în 2017.

Antioxidanții reduc riscul bolilor asociate îmbătrânirii. Vitamina A nu face excepție în acest sens.

Medic care explică ce înseamnă lipsa de vitamina A
Vitamina A joacă un rol important în sistemul nervos și creier. Din acest motiv, deficitul de vitamina A este asociat cu bolile neurodegenerative.

Probleme de vedere asociate cu deficitul de vitamina A

Unul dintre primele simptome care avertizează asupra unui deficit de vitamina A este apariția problemelor de vedere. Cel mai frecvent simptom este cunoscut sub denumirea de orbire nocturnă și se manifestă ca o dificultate de adaptare la întuneric.

În cele mai grave cazuri de deficit de vitamina A, se pot dezvolta leziuni oculare. Totuși, aceste cazuri sunt rare.

Tulburările gastrointestinale cauzate de lipsa acestei vitamine sunt foarte frecvente. De exemplu, diareea este un simptom comun la persoanele care suferă de această problemă dietetică.

Sănătatea plămânilor

Fumătorii sau persoanele cu boli pulmonare obstructive sunt mai sensibile la deficitul de vitamina A. La acești oameni, nivelurile scăzute ale acestui nutrient pot duce la un risc crescut de cancer.

Din acest motiv, în cazuri specifice, îți recomandăm să iei suplimente alimentare. Ca regulă generală, cel mai bine este să obții această vitamină adoptând o dietă variată.

Alimente care conțin vitamina A

Alimentele roșii și portocalii oferă beta-caroten și vitamina A. Din acest motiv, este important să le incluzi în mod regulat în dietă.

În plus, laptele, untul și brânza sunt o sursă importantă de vitamina A. Chiar și unele fructe pigmentate, precum caisele sau mango, conțin cantități semnificative din această vitamină.

De fapt, dacă adopți o dietă variată, care conține legume din plin, nu vei suferi de lipsa vitaminei A.

Lipsa de vitamina A combătută prin alimentație
Alimentele portocalii și roșii oferă cantități semnificative de vitamina A.

Monitorizează-ți nivelul de vitamina A pentru a preveni bolile

Menținerea nivelului de vitamina A în intervalul corect ajută la reducerea riscului de dezvoltare a bolilor pe termen mediu și lung. Primele manifestări ale acestui deficit sunt gastrointestinale și oculare.

În timp, lipsa de vitamina A provoacă modificări ale sănătății neuronale și crește riscul de apariție a cancerului sau a bolilor pulmonare.

În general, nu îți recomandăm să iei suplimente de vitamina A. De fapt, cercetătorii nu au demonstrat că acestea ar oferi vreun beneficiu pacienților sănătoși cu o dietă variată. Acest tratament este eficient doar la persoanele care fumează sau au boli obstructive ale plămânilor.

În orice caz, îți recomandăm să incluzi frecvent legume roșii în dietă pentru a scădea riscul apariției unei carențe. Produsele lactate sunt, de asemenea, o sursă importantă de vitamina A.

De asemenea, nu uita faptul că, datorită capacității sale antioxidante, această vitamină ajută la combaterea îmbătrânirii și a deteriorării celulelor. Din toate aceste motive, ar trebui să te asiguri că ai un aport zilnic suficient de vitamina A.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Timoneda J., Rodríguez Fernández L., Zaragoza R., Marín MP., et al., Vitamin A deficiency and the lung. Nutrients, 2018. 10 (9): 1132.
  • Zeng J., Chen L., Wang Z., Chen Q., et al., Marginal vitamin A deficiency facilitates alzheimer’s pathogenesis. Acta Neuropathol, 2017. 133 (6): 967-982.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.