Ce este o dietă sustenabilă? - Doza de Sănătate
 

Ce este o dietă sustenabilă?

O dietă sustenabilă este un model alimentar care înseamnă mai mult decât sănătate. Citește mai departe pentru a descoperi fundamentele dietei sustenabile!
Ce este o dietă sustenabilă?
Saúl Sánchez Arias

Scris și verificat de nutriționistul Saúl Sánchez Arias.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Ai auzit până acum de termenul „dietă sustenabilă?”

Poluarea mediului este o problemă globală foarte îngrijorătoare. Emisiile de gaze și deșeurile ar putea condiționa supraviețuirea oamenilor ca specie în următoarele decenii. Din acest motiv, omenirea trebuie să adopte o serie de măsuri. Unele dintre ele sunt legate de dieta noastră de zi cu zi.

În acest articol, îți vom spune totul despre modelul de alimentație durabilă. Pe lângă asigurarea unei funcționări corporale adecvate, trebuie să-ți pese de originea alimentelor și de impactul producției lor asupra mediului.

Vrei să afli mai multe? Continua să citești!

Dieta sustenabilă: un model alimentar născut din respect pentru mediu

În primul rând, unul dintre obiectivele principale ale dietelor sustenabile, așa cum afirmă un articol publicat în revista The Proceedings of the Nutrition Society, este reducerea amprentei ecologice a ființelor umane pe planetă. Aceasta constă în utilizarea unei cantități reduse de energie și substanțe chimice pentru creșterea animalelor și agricultură.

În plus, dieta sustenabilă pledează pentru achiziționarea de alimente locale, reducându-se astfel costurile cu combustibilul derivate din transportul internațional. Urmând o serie de principii de bază, putem reduce semnificativ emisiile de gaze.

În plus, acest model dietetic acordă prioritate consumului de produse de origine vegetală. La urma urmei, rata de reînnoire a acestora este mai mare decât cea a alimentelor de origine animală. Prin urmare, consumul lor nu are un impact atât de mare asupra lanțurilor alimentare ale naturii. În acest fel, putem ajuta și la prevenirea dispariției speciilor, care este condiționată de supraconsum și supraexploatare a resurselor.

Produse alimentare pentru dieta sustenabilă
Dietele sustenabile susțin economia locală, acordând prioritate achizițiilor de la producătorii locali.

Durabil și sănătos

Nu ar trebui să crezi că dietele sustenabile au grijă doar de mediu. De fapt, o dietă sustenabilă are nenumărate beneficii pentru sănătate. Consumul de fructe și legume este asociat cu o funcționare îmbunătățită a metabolismului. Studiile publicate în 2017 au corelat aportul de produse vegetale cu o reducere a riscului de a dezvolta boli cardiovasculare grație contribuției flavonoidelor din fructe și legume. Flavonoidele sunt antioxidanți și compuși antiinflamatori care se găsesc în natură în proporții mici.

De fapt, flavonoizii sunt pigmenții care sunt responsabili de culoarea produselor vegetale. Potrivit cercetărilor publicate în Journal of Medicinal Food, aceștia sunt capabili să reducă riscul de a dezvolta boli neurologice, cum ar fi maladia Parkinson.

Alimente mai puțin procesate pentru o dietă sustenabilă

După cum ai văzut, dieta sustenabilă apără consumul de produse locale cu un grad redus de procesare industrială. Acest lucru restricționează consumul de alimente care au fost supuse prelucrării îndelungate, ce implică un consum ridicat de energie.

De asemenea, produsele ultraprelucrate sunt responsabile de apariția multor boli complexe. De exemplu, acestea provoacă diabet. Această boală endemică este asociată cu aportul regulat de alimente dulci bogate în zaharuri rafinate. De fapt, un studiu apărut în 2017 arată faptul că aportul regulat al acestor alimente influențează negativ sănătatea metabolică.

Însă metabolismul nu este singurul care va beneficia de această schimbare a dietei. Sistemul cardiovascular îți va mulțumi. Acest lucru se datorează faptului că aportul ridicat de legume proaspete reduce riscul de probleme cardiace. Restricționarea alimentelor ultraprocesate este, de asemenea, capabilă să exercite acest efect. Experții susțin faptul că alimentele bogate în grăsimi trans sunt responsabile de inflamația sistemică care cauzează ateroscleroza, boală ce are repercusiuni negative asupra circulației sângelui.

Fructe proaspete
Dietele sustenabile includ fructe și legume proaspete și le evită pe cele ultraprocesate.

Dietele sustenabile îmbunătățesc economia locală

În cele din urmă, este important să subliniem faptul că modelul de dietă sustenabilă este benefic pentru economia locală. De fapt, consumul de produse locale mărește veniturile micilor producători.

În acest fel, prezența multinaționalelor, care este responsabilă de condițiile abuzive de muncă și salariile mici, este redusă. Prin urmare, dietele sustenabile nu numai că îmbunătățesc sănătatea și respectă mediul înconjurător, dar sunt, de asemenea, capabile să ajute lucrătorii din sectorul zootehnic și agricol.

Respectă acest model de dietă sănătoasă și sustenabilă

Acum că știi în ce constă o dietă sustenabilă și care sunt avantajele acesteia, ar trebui să te gândești să o încerci. Nu numai că este bună pentru sănătatea ta, ci respectă și mediul înconjurător și drepturile multor lucrători.

În general, implementarea acestui model alimentar va ajuta la prevenirea inegalităților și a dispariției speciilor de animale. În plus, ca și cum toate acestea nu ar fi suficiente, dieta sustenabilă  poate reduce riscul de a dezvolta patologii complexe asociate cu o dietă nesănătoasă.

Pe scurt, data viitoare când mergi la cumpărături, optează pentru un magazin local în detrimentul unui lanț mare de supermarketuri. De asemenea, verifică etichetele alimentelor pentru mai multe informații despre metoda de producție.

Crește consumul de legume locale și organice!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Aune D., Giovannucci E., Boffetta P., Fadness LT., et al., Fruit and vegetable intake and the risk of cardiovascular disease, total cancer and all cause mortality a systematic review and dose response meta analysis of prospective studies. Int J Epidemiol, 2017. 46 (3): 1029-1056.
  • Jung UJ., Kim SR., Beneficial effects of flavonoids against parkinson’s disease. J Med Food, 2018. 21 (5): 421-432.
  • Schwingshackl L., Hoffman G., Lampousi AM., Knuppel S., et al., Food groups and risk of type 2 diabetes mellitus: a systematic review and meta analysis of prospective studies. Eur J Epidemiol, 2017. 32 (5): 363-375.
  • Valenzuela CA., Baker EJ., MIles EA., Calder PC., Eighteen carbon trans fatty acids and inflammation in the context of atherosclerosis. Prog Lipid Res, 2019.
  • Lang T., Mason P., Sustainable diet policy development: implications of multi criteria and other approaches, 2008-2017. Proc Nutr Soc, 2018. 77 (3): 331-346.
  • Serra-Majem, L. “Nutrición comunitaria y sostenibilidad: concepto y evidencias.” Revista Espanola de Nutrición Comunitaria 16.1 (2010): 35-40.
  • Serra-Majem, Lluis, and Adriana Ortiz-Andrellucchi. “La dieta mediterránea como ejemplo de una alimentación y nutrición sostenibles: enfoque multidisciplinar.” Nutrición hospitalaria 35.4 (2018): 96-101.
  • Campos Muñoz, Jesulin. “Hipótesis dieta-corazón?: A propósito del “Minnesota Coronary Experiment.” Revista Medica Herediana 28.2 (2017): 134-135.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.