5 modalități de a-ți accelera metabolismul - Doza de Sănătate
 

5 modalități de a-ți accelera metabolismul

Accelerarea metabolismului este o metodă inteligentă de a pierde în greutate și de a te menține sănătos.
5 modalități de a-ți accelera metabolismul
Elisa Morales Lupayante

Scris și verificat de pedagogul în educație fizică și nutriționistul Elisa Morales Lupayante.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Este necesar să îți accelerezi metabolismul pentru a-ți îmbunătăți starea generală de sănătate și pentru a slăbi în mod eficient. Un metabolism lent îngreunează pierderea în greutate. Din fericire, există soluții naturale la care poți apela pentru a schimba situația. În cele ce urmează, îți prezentăm mai multe modalități de a-ți accelera metabolismul care oferă rezultate excelente.

Dacă ții cont de sfaturile de mai jos, îți poți îmbunătăți metabolismul și toate procesele chimice de la nivelul fiecărei celule. Un metabolism rapid stimulează pierderea în greutate și arderea caloriilor chiar și atunci când nu faci mișcare.

Vorbim aici despre așa numitul metabolism bazal, care reprezintă cantitatea de energie pe care organismul o consumă pentru a-și îndeplini funcțiile zilnice. Corpul are nevoie de mai multe calorii pentru menținerea musculaturii decât pentru menținerea grăsimii. Prin urmare, metabolismul este accelerat atunci când ai mai multă masă musculară și mai puține grăsimi. Pentru a ajunge în acest punct, trebuie să faci exerciții fizice în mod regulat și să adopți o alimentație echilibrată. 

1. Modalități de a-ți accelera metabolismul: dezvoltarea musculaturii

Modalități de a-ți accelera metabolismul precum ridicarea greutăților

Așa cum am menționat deja, sportul este una dintre principalele modalități de a-ți accelera metabolismul. În cazul de față, este important să îmbini antrenamentul de forță cu exercițiile cardiovasculare. Prin urmare, trebuie să ridici greutăți la sală sau să faci flotări și genuflexiuni. Aceste activități trebuie însoțite de exerciții aerobice, cum ar fi alergatul, mersul pe bicicletă sau înotul.

Chiar și atunci când nu faci mișcare, mușchii ard calorii, deoarece au nevoie de un nivel ridicat de energie. Prin urmare, prin dezvoltarea masei musculare, îți accelerezi metabolismul bazal, care, la rândul său, stimulează arderea unui număr mai mare de calorii de-a lungul zilei.

2. Importanța unui antrenament HIIT

Modalități de a-ți accelera metabolismul precum antrenamentul pe intervale

HIIT este un antrenament bazat pe alternanța între intervale de intensitate ridicată în practicarea exercițiilor aerobice.

  • De exemplu, poți alerga pe intervale sau poți merge pe bicicletă la viteză maximă.

Antrenamentul pe intervale de intensitate ridicată este una dintre cele mai bune modalități de a-ți accelera metabolismul și de a arde calorii. Însă, pentru a utiliza toată energia, nu este de ajuns să faci exerciții aerobice obișnuite, deoarece corpul tău se obișnuiește cu ele și arde mai puține calorii. Este necesar să aplici același tipar și exercițiilor de forță, pentru a maximiza consumul de energie.

3. Mănâncă des

Una dintre cele mai eficiente modalități de a-ți accelera metabolismul este reducerea intervalului dintre mese. Dacă stai prea mult timp nemâncat/ă, îți scade glicemia, fapt care provoacă oboseală și încetinirea metabolismului.

  • Servirea unor mese mai dese menține sistemul digestiv activ pentru mai mult timp, ajutând la accelerarea metabolismului.
  • Este de ajuns să servești un pumn de nuci sau un fruct o dată la două ore. 

Totodată, obiceiul de a mânca mai des scade pofta de mâncare, ajutându-te să controlezi mai bine porțiile de mâncare servite. În acest fel, îți poți reduce aportul caloric, asigurând și buna funcționare a metabolismului.

4. Consumă alimente picante

Modalități de a-ți accelera metabolismul precum consumul de alimente iuți

Alimentele picante, cum ar fi ardeiul iute sau piperul cayenne, conțin o substanță numită capsaicină. Acest component este motivul pentru care transpiri când mănânci iute. Totodată, există și alte aspecte importante:

  • Capsaicina ajută la reducerea grăsimii din corp prin eliminarea celulelor adipoase imature.  
  • Consumul frecvent de alimente iuți stimulează arderea grăsimilor și pierderea în greutate.

5. Mărește aportul de proteine

Sistemul digestiv are nevoie de mai mult timp și mai multă energie pentru a descompune și a asimila alimentele bogate în proteine decât pentru cele bogate în zahăr sau grăsimi. De fapt, organismul trebuie să ardă 20 – 30% din caloriile obținute din proteine pentru a le absorbi.

În schimb, carbohidrații cer un consum de energie de doar 5 – 15% pentru a fi asimilați. Totodată, corpul depozitează alimentele bogate în glucide ca grăsimi, în timp ce proteinele sunt folosite pentru creșterea masei musculare. Așa cum am menționat deja, o alimentație bogată în proteine contribuie la dezvoltarea musculaturii.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • García Luna, P. P., & López Gallardo, G. (2007). Evaluación de la absorción y metabolismo intestinal. Nutricion Hospitalaria22(SUPPL. 2), 5–13. https://doi.org/10.1016/j.neuropharm.2014.09.011
  • Kawada, T., Hagihara, K. I., & Iwai, K. (1986). Effects of capsaicin on lipid metabolism in rats fed a high fat diet. Journal of Nutrition116(7), 1272–1278.
  • McArdle, W. D., Katch, F. I., & Katch, V. L. (2004). Transferencia energética durante el ejercicio en el ser humano. In Fundamentos de fisiología del ejercicio (pp. 128–146). Mc Graw Hill – interamericana.
  • Heydari, M., Freund, J., & Boutcher, S. H. (2012). The effect of high-intensity intermittent exercise on body composition of overweight young males. Journal of Obesity. https://doi.org/10.1155/2012/480467

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.