Cum să identifici semnele bolii Alzheimer - Doza de Sănătate
 

Cum să identifici semnele bolii Alzheimer

Află din articolul de astăzi cum să identifici semnele bolii Alzheimer. Aceste informații îți pot fi utile atunci când discuți cu medicul.
Cum să identifici semnele bolii Alzheimer

Ultima actualizare: 09 august, 2022

După cum bine știm, boala Alzheimer afectează în general oamenii în vârstă. Prin urmare, este firesc să ne punem o întrebare simplă: oare putem detecta prezența sa din timp? Care sunt semnele bolii Alzheimer? Cum îmi dau seama că ar trebui să duc la doctor un membru al familiei?

Boala Alzheimer este cauzată de degenerarea neuronilor și de pierderea unei mase cerebrale. Aceste modificări duc la pierderea memoriei și afectează comportamentul și interacțiunile sociale ale pacientului.

Un diagnostic timpuriu este foarte important, deoarece boala Alzheimer nu se vindecă, însă există anumite medicamente care încetinesc evoluția sa și ameliorează unele simptome.

Este posibil să identifici semnele bolii Alzheimer din timp?

În prezent, cercetătorii încearcă să descopere modalități de diagnosticare a bolii Alzheimer în stadiile inițiale. Însă momentan nu există nicio metodă clară. Tot ce știm este că, la un moment dat, încep să apară anumite simptome.

Dacă aceste simptome sunt recurente – apar simultan sau în aceeași perioadă – este recomandat să mergi imediat la un specialist. Medicul neurolog poate confirma sau infirma prezența bolii Alzheimer, oferind soluții pentru a ține maladia sub control sau pentru a-i încetini evoluția. 

O boală progresivă

Semnele bolii Alzheimer la vârstnici

Din păcate, boala Alzheimer se agravează în timp. Aceasta parcurge anumite stadii pe care le putem identifica.

În stadiul incipient, pacientul devine mai încet la minte și începe să își piardă treptat abilitățile lingvistice. Acesta poate deveni confuz în timpul unei conversații, pierzându-și firul gândurilor și neputând să urmărească ideile celorlalți participanți.

În plus, bolnavul de Alzheimer se simte lipsit de energie și extenuat. Totodată, acesta poate întâmpina dificultăți în învățarea unor concepte sau deprinderi noi.

Este posibil ca toate simptomele de mai sus să nu fie băgate în seamă, fiind confundate cu semnele normale ale procesului de îmbătrânire.

Care sunt semnele bolii Alzheimer?

În stadiul „de mijloc” al bolii Alzheimer, apar și alte simptome caracteristice care sunt mai ușor de identificat.

Pierderea memoriei pe termen scurt

Semnele bolii Alzheimer precum pierderea memoriei

Unul dintre semnele bolii Alzheimer pe care îl știm cu toții este pierderea memoriei pe termen scurt. Pacientul nu își amintește ce a spus cu doar câteva minute în urmă sau poate repeta aceeași întrebare de mai multe ori.

În plus, bolnavul uită unde a lăsat anumite obiecte. În schimb, acesta își amintește evenimente care s-au petrecut cu mult timp în urmă.

Pierderea noțiunii timpului și spațiului

Pacientul uită anumite date și pierde unele puncte de referință, cum ar fi anotimpul în care se află. Tocmai de aceea se poate rătăci foarte ușor. Acesta uită cum a ajuns într-un loc și ce drum a parcurs.

Dificultățile de raționament

Bolnavii de Alzheimer întâmpină probleme de raționament și în lucrul cu numerele. Astfel, acestora le vine foarte greu să își creeze un program. În plus, gândirea lor secvențială este modificată. Prin urmare, pacienților le vine greu să gestioneze un carnet de cecuri sau să desfășoare activități care implică mai mulți pași, cum ar fi gătitul.

Dificultățile în desfășurarea activităților zilnice obișnuite

Semnele bolii Alzheimer la bătrânețe

Pacientului îi vine greu să facă baie sau duș, să ajungă acasă, să își îndeplinească sarcinile la serviciu și multe altele.

Dispoziția proastă

Printre semnele bolii Alzheimer se numără și tulburările depresive, închiderea în sine, anxietatea sau irascibilitatea. În general, personalitatea pacientului se schimbă.

Confuzia în privința imaginilor și obiectelor

Problemele cu vederea sunt frecvente. Pot exista complicații în ceea ce privește cititul, aprecierea distanței dintre două obiecte sau percepția culorilor.

Problemele în folosirea cuvintelor

Semnele bolii Alzheimer identificate de membrii familiei pacientului

Pacienții cu Alzheimer întâmpină dificultăți în exprimarea coerentă a ideilor, fapt care generează confuzie. De multe ori, persoana afectată se oprește din vorbit pentru a-și aminti denumirea unui obiect. Deși se străduiește foarte tare, este posibil să nu își amintească.

Totodată, bolnavii de Alzheimer inventează cuvinte noi atunci când nu le găsesc pe cele potrivite pentru a se exprima.

Lipsa de judecată

Persoanele care suferă de Alzheimer pot da bani rudelor sau străinilor fără niciun motiv sau pot plăti mai mult decât ar trebui în anumite situații. Acestea pot ieși din magazin fără să aștepte să primească restul. În stadiile avansate, pacienții nu mai sunt capabili să ia decizii.

Poate fi foarte complicat să descoperi semnele bolii Alzheimer. Nu toate simptomele sunt prezente simultan și nici nu se manifestă identic la toți pacienții.

Dacă observi anumite simptome ale maladiei Alzheimer, este indicat să mergi la un medic specialist. După ce a fost scoasă din calcul prezența altor boli, trebuie început tratamentul. 


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.