Dermatita cauzată de excesul de produse cosmetice
 

Dermatita cauzată de excesul de produse cosmetice

Descoperiți totul despre dermatita cauzată de excesul de produse cosmetice și metodele de prevenție!
Dermatita cauzată de excesul de produse cosmetice
Leidy Mora Molina

Verificat și aprobat de asistenta Leidy Mora Molina.

Ultima actualizare: 06 februarie, 2023

Pielea ne trimite semne despre nevoile sale și despre orice nu este bun pentru ea. Unul dintre cele mai clare moduri prin care pielea comunică este dermatita cauzată de excesul de produse cosmetice. Este posibil să folosiți substanțe care, în loc să corecteze imperfecțiunile, să slăbească rezistența pielii. Ingredientele se dovedesc a fi ineficiente și apar probleme ce necesită asistență medicală.

Atenția la dozele de ingrediente active și informațiile despre ceea ce utilizați pe față sunt puncte esențiale pentru a minimiza riscul de dermatită cauzată de excesul de produse cosmetice. Vă vom arăta cum să detectați simptomele acestei afecțiuni și cum să o atenuați!

Ce este dermatita cauzată de excesul de produse cosmetice?

Dermatita cauzată de excesul de produse cosmetice este o consecință a supraexpunerii la anumite ingrediente active. Semnele apar la ceva timp după aplicarea acestora. În unele cazuri, efectele sunt vizibile imediat, la prima folosire a unui produs nou.

Simptomele includ roșeața, descuamarea, acneea sau aspectul gras al feței. Nu înseamnă că formula este dăunătoare, ci mai degrabă că pielea este deosebit de sensibilă la compoziții puternice care nu afectează alte persoane.

Practic, dermatita cauzată de excesul de produse cosmetice are două caracteristici:

  1. Reacții tipice dermatitei cosmetice
  2. Producție crescută de sebum din cauza utilizării produselor nepotrivite pentru tipul de piele
Persoană care caută o cremă hidratantă
Cosmeticele sunt capabile să provoace reacții nedorite ale pielii. Este înțelept să efectuați mici teste mici la prima utilizare a unui ingredient activ.

Clasificarea fenomenului

Această afecțiune are de-a face cu aplicarea de ingrediente active care nu sunt potrivite pentru piele. Este legată și de excesul de nutrienți și uleiuri.

1. Iritație

Forma iritativă este cauzată de utilizarea exfolianților cu alfa sau beta hidroxiacizi, care modifică pH-ul și bariera cutanată. Hipersensibilitatea are ca rezultat producerea excesivă de sebum și apariția coșurilor, deoarece pielea scăpa de sub control în căutarea echilibrului.

Poate apărea și dermatita iritativă de contact, în funcție de proprietățile produsului iritant și de caracteristicile acestuia. De exemplu, există recenzii ale reacțiilor cauzate de conținutul de mercur al produselor cosmetice.

2. Piele grasă

Această problemă poate apărea în cazul tenurilor predispuse la acnee, congestionate de componente active de care nu au nevoie. Aceste tenuri sunt suprahidratate. Apar procese inflamatorii și pori plini de ulei, crescând pericolul de a atrage bacterii.

Dacă acneea este ușoară, se recomandă un tratament topic care include curățarea cu săpun neutru. Coșurile nu trebuie sparte. De asemenea, se recomandă aplicarea retinoizilor, a peroxizilor sau a acidului salicilic sub supravegherea medicului. Dacă acneea este gravă, medicul poate recurge la tratamente sistemice orale.

Cum se tratează dermatita cauzată de excesul de produse cosmetice?

Sfatul medicului este esențial, mai ales dacă simptomele persistă. Dacă apar reacții ale pielii la un produs cosmetic, întrerupeți tratamentul și consultați un specialist. Medicul dermatolog va decide dacă doza trebuie ajustată sau dacă produsul trebuie înlocuit. În orice caz, este esențial să cunoașteți tipul de piele pentru a ști ce produse să alegeți.

Niacinamida este prescrisă pentru a atenua pielea iritată. Acidul salicilic și acidul glicolic sunt recomandați dacă reacția corespunde unei saturații. În plus, următoarele sfaturi sunt foarte utile în ameliorarea problemei:

Măști antioxidante

Majoritatea preparatelor cu ingrediente naturale au efecte antioxidante, reparatoare și hidratante. Care sunt cele mai utile?

  • Aloe vera: funcționează ca o cremă emolientă, antiinflamatoare și vindecătoare. Poate fi folosită pentru eczeme uscate, iritații, acnee si alte afecțiuni ale pielii.
  • Ulei de arbore de ceai: dacă diagnosticul este acnee ușoară, acest produs poate să ajute la recuperare. Cercetările arată că preparatele cu 10% ulei esențial sunt eficiente împotriva infecțiilor, furunculozei, dermatitei și acneei.
  • Centella asiatica: un articol publicat de Frontiers in Pharmacology evidențiază proprietățile acestei plante medicinale. Este eficientă împotriva inflamației, combate stresul oxidativ și intervine în îmbunătățirea pielii. De asemenea, este eficientă în vindecarea arsurilor și creșterea sintezei de colagen, după cum menționează publicația Advances in Dermatology and Allergology.
Produs care conține Centella Asiatica
Centella asiatica face parte din mai multe tratamente de îmbunătățire a pielii. Are numeroase proprietăți benefice.

Ape termale

Apele termale sunt recomandate pentru a reface pielea deteriorată, redându-i echilibrul. Au capacitatea de a regenera, înmuia și hidrata grație compoziției lor minerale.

Schemă de igienă facială recomandată de dermatolog

Igiena facială ghidată de dermatolog contribuie la revitalizarea barierei cutanate. Similar pașilor ritualurilor obișnuite de înfrumusețare, este necesar să se respecte curățarea în profunzime, exfolierea, hidratarea și fotoprotecția, conform prescripției medicale. Doar așa se poate obține o piele sănătoasă, care își poate îndeplini corect funcțiile:

  • Organ de barieră
  • Apărare imunitară
  • Activarea vitaminei D
  • Reglarea temperaturii
  • Sensibilitate și excreție

Poate fi prevenită dermatita cauzată de excesul de produse cosmetice?

Răspunsul este da. Respectați tipul de piele, oferindu-i ingrediente active cosmetice care să răspundă caracteristicilor sale. Încorporați produsele cosmetice treptat în rutină, pentru a observa eventualele reacții secundare.

Citiți cu atenție instrucțiunile de aplicare. A omite acest pas înseamnă a ignora principalele indicații. Dacă pielea nu asimilează formulele, este necesar un consult medical pentru stabilirea unui tratament optim.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.