De ce centella asiatica este bună pentru piele?
Centella asiatica este un ingredient comun în produse cosmetice. Deși utilizarea sa datează din cele mai vechi timpuri, industria farmaceutică și de înfrumusețare o promovează din ce în ce mai intens, găsindu-i noi aplicații. De ce centella asiatica este bună pentru piele?
Această plantă aparținând familiei Apiaceae și originară din Asia, are o reputație excelentă ca remediu anti-îmbătrânire, potrivit unei publicații a Departamentului de Siguranță a Plantelor din cadrul Universității Texas.
Gotu kola, iarba de cuișoare și căciulița sunt alte denumiri date acestei specii, care promite efecte pozitive împotriva diferitelor afecțiuni ale pielii. Să vedem dacă este adevărat!
Ce este centella asiatica și care sunt proprietățile ei?
Centella asiatica este o plantă cu frunze verzi și flori roz și albe. Crește pe pământ umed. Este o plantă cu multiple utilizări, deoarece o puteți încerca într-o salată, o puteți bea ca sirop, o puteți folosi în săpun sau o puteți întinde sub formă de loțiune.
Acestea sunt câteva utilizări ale gotu kola, o componentă cheie în tratamentul rănilor mici, psoriazisului, arsurilor și cicatricilor cheloide. Revista Advances in Dermatology and Allergies ne informează că este utilă și în abordarea altor afecțiuni pe aproape toate tipurile de piele.
Astfel de calități provin din conținutul de vitamina A, B1, B2, B3 și C. Este bogat în quercetină, uleiuri esențiale, astragalină, fitosteroli și flavonoide.
Conține asiaticozide, acid madecassic, madecassozide, terminolozide, acizi grași, mucilagii, rășini, alcaloizi, saponine și aminoacizi liberi.
În funcție de regiunea geografică, compoziția chimică a plantei variază.
De ce centella asiatica este bună pentru piele?
Hidratare
Cremele cu concentrații de 5% gotu kola mențin pielea hidratată. Planta asiatică favorizează hidratarea pielii, hrănește, calmează și catifelează.
Citiți și: Acidul lauric ajută la tratarea acneei?
Vindecare
Planta inhibă inflamarea cicatricilor. Este un stimulent de epitelizare care intervine în activarea fibroblastelor cutanate. De aici indicația pentru a ajuta la dispariția sau la minimizarea aspectului rănilor chirurgicale, arsurilor și eritemului solar.
Acțiune antioxidantă
Centella asiatica protejează celulele de radicalii liberi, ceea ce este benefic pentru pielea sensibilă. Această caracteristică accelerează regenerarea celulară, în special în cazul dermului îmbătrânit sau la cei expuși la condiții severe de mediu.
Prevenirea ridurilor și petelor
Una dintre cele mai lăudate virtuți ale plantei este îmbunătățirea fluxului sanguin, oferind mai mulți nutrienți și oxigen celulelor. Previne formarea petelor, întârzie apariția ridurilor și îmbunătățește sinteza de colagen.
Este considerată un ingredient de ultimă generație în cosmeticele anti-îmbătrânire, așa cum subliniază un articol publicat de Biblioteca Națională de Medicină din Statele Unite.
Rol vasoconstrictor
Prin influențarea circulației sângelui, gotu kola acționează ca vasoconstrictor. Deci, tonifică venele și ajută în prevenirea insuficienței venoase.
Combaterea celulitei
Academia Spaniolă de Dermatologie și Venerologie menționează centella asiatica drept una dintre substanțele care acționează asupra țesutului conjunctiv pentru a elimina celulita. Această plantă oferă elasticitate și fermitate, astfel încât nici vergeturile să nu apară.
Dezumflarea pleoapelor
În părțile sensibile ale corpului, precum pleoapele, planta orientală este benefică pentru reducerea inflamației. Șervețelele dermatologice cu centella asiatica sunt o opțiune utilă în caz de blefarită.
Rol antibacterian și antifungic
Produsele care conțin gotu kola funcționează ca bactericide și fungicide. Sunt optime pentru pielea predispusă la acnee și pielea cu infecții fungice.
Produse pentru piele care conțin centella asiatica
Datorită proprietăților sale, centella asiatica este un atu valoros în cosmetică și o puteți găsi în creme de protecție solară, în relaxante pentru picioare, în tonere, în șampoane pentru scalp sensibil, etc.
În funcție de utilizare și scop, luați în considerare următoarele:
- În creme, hidratează in profunzime pentru a creste rezistenta pielii și a-i reface bariera naturală.
- Serurile pătrund până în straturile profunde, astfel încât țesuturile să-și recapete elasticitatea și fermitatea naturală.
- În cazul uleiurilor, acestea sunt rapide în vindecarea rănilor și redarea frumuseții tegumentului uscat.
Centella asiatica este bună pentru piele, dar există și riscuri?
Modul obișnuit de a folosi centella asiatica pe piele este prin cosmetice, creme și unguente. Indiferent că este vorba de un caz medical sau de un tratament estetic, respectați instrucțiunile specialistului.
O investigație publicată de revista Ofarm evidențiază faptul că utilizarea topică este bine tolerată și că hipersensibilitatea este rareori raportată. Cu toate acestea, este recomandat să o utilizați cu precauție, astfel încât să nu apară complicații.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Alonso M José. Centella asiática. Una planta con historia e interesantes propiedades. Offarm. Vol. 28. Núm. 5. España; 2009. https://www.elsevier.es/es-revista-offarm-4-articulo-centella-asiatica-una-planta-con-13139754
- Barberá Loustaunau E, Vázquez Castro F. Tratamientos tópicos oculares: revisión. Información terapéutica. Vol. 33. Núm. 3. Sistema Nacional de Salud. España; 2009. https://www.sanidad.gob.es/biblioPublic/publicaciones/recursos_propios/infMedic/docs/vol33_3TratTopOculares.pdf
- Brzezińska M, Bylka W, Studzińska-Sroka E, Znajdek-Awizeń P. Centella asiática en cosmetología. Avances en dermatología y alergias. Polonia; 2013. https://www.mendeley.com/catalogue/1e8c0e96-4dd9-3098-b83a-ed1ec7a0a9f0/?utm_source=desktop&utm_medium=1.19.4&utm_campaign=open_catalog&userDocumentId=%7B61d712f9-ac03-4d10-83f1-5dec369c526c%7D
- González Stuart A. Gotu Kola. Herbal Safety. The University of Texas at El Paso. Estados Unidos. https://www.utep.edu/herbal-safety/hechos-herbarios/hojas-de-datos-a-base-de-hierbas/gotu-kola.htm
- Paramesh R, Sharma Datta H. Tendencias en envejecimiento y cuidados de la piel: conceptos ayurvédicos. Journal of Ayurveda and Integrative Medicine. Vol. 1. Núm. 2. pp. 110-113. National Library of Medicine. Estados Unidos; 2010. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3151377/
- Roo E. Celulitis, lo último para combatirla. Academia Española de Dermatología y Venereología. España; 2009. https://aedv.es/comunicacion/notas-de-prensa/celulitis-lo-ultimo-para-combatirla/