Acidul lauric ajută la tratarea acneei?
 

Acidul lauric ajută la tratarea acneei?

Acidul lauric ar putea fi folosit pentru a ajuta la tratarea acneei. Continuați să citiți și aflați mai multe despre acest compus prezent în nuca de cocos!
Acidul lauric ajută la tratarea acneei?

Ultima actualizare: 15 Mai, 2022

Atât în gastronomie, cât și în cosmetică, diferitele utilizări ale uleiului de cocos sunt celebre. Dar nu toată lumea știe că unul dintre principalele sale ingrediente active, acidul lauric, ajută la tratarea acneei.

Deci, pe lângă faptul că oferă beneficii legate de hidratare și îngrijirea părului, uleiul de cocos poate ajuta la tratarea afecțiunilor pielii. Dar aceasta nu este singura sursă de acid lauric, deoarece ingredientul poate fi obținut și din ulei de palmier și lapte de vacă.

Ce este acidul lauric și cum se obține?

Cunoscut și ca acid dodecanoic (din cauza numărului de atomi de carbon din formula sa), acidul lauric este un acid gras saturat cu catenă de lungime medie. Este de origine naturală și este prezent în țesuturile corpului uman sub formă solidă și insolubilă.

De asemenea, se găsește în diverse alimente, atât animale, cât și vegetale, care conțin grăsimi saturate. Printre cele mai comune surse avem următoarele:

  • Uleiul de cocos: are un conținut estimat de 40% acid lauric.
  • Uleiul de palmier: este extras din miezul palmierului Elaeis guineensis. Proporția este mult mai mare, aproape de 80%.
  • Lapte de vacă sau de capră: conține aproximativ 0,25 grame per cană; 3% din grăsimea totală din lapte este acid lauric.

Aplicații și beneficii ale acidului lauric

Uleiul de cocos are o mare varietate de întrebuințări, acestea variind de la aplicații culinare la aplicații cosmetice. Acidul lauric are anumite proprietăți utile.

Sticlă cu ulei de cocos solidificat
Uleiul de cocos este un produs care este din ce în ce mai solicitat în industria cosmetică, mai ales datorită conținutului său de acid lauric.

Conservarea alimentelor

Datorită stabilității și faptului că este insolubilă în apă, această grăsime saturată este adăugată produselor alimentare, ajutând la conservarea acestora. Cu toate acestea, atunci când acidul lauric este rafinat, își pierde unele dintre proprietăți.

Utilizări cosmetice

Acest acid are proprietăți hidratante, motiv pentru care este folosit pentru combaterea pielii uscate, îmbunătățind funcția barierei lipidice și ajutând la combaterea xerozei.

Este un ingredient comun în creme și alte produse anti-îmbătrânire. Conform unui studiu din 2013, adăugarea de ulei de cocos virgin în loțiunea folosită pe piele îmbunătățește hidratarea, precum și elasticitatea.

Afecțiuni ale pielii

Uleiul de cocos este folosit pentru a trata afecțiuni precum psoriazisul datorită proprietăților sale hidratante și antiinflamatorii. În acest sens, ajută la controlul simptomelor acestei patologii.

Activitate antimicrobiană

Conform rezultatelor diferitelor investigaţii, acidul lauric are capacitatea de a inhiba dezvoltarea organismelor patogene. Prin urmare, poate ajuta la tratarea și prevenirea diferitelor infecții, inclusiv răceală și gripă.

Când îl ingerăm, devine monolaurină, un compus cu activitate antimicrobiană cu spectru larg, care elimină chiar și Staphylococcus aureus în condiții de laborator.

Alte beneficii

Utilizarea acestui acid gras a fost asociată și cu alte beneficii. Potrivit cercetărilor, locuitorii Polineziei, a căror sursă principală de calorii este reprezentată de nucile de cocos, sunt mai înalți și mai sănătoși, prezentând rate scăzute de obezitate și diabet.

De asemenea, ajută la slăbirea rapidă și este un factor de protecție împotriva bolii Alzheimer. Multe dintre aplicațiile sale sunt încă studiate.

Acidul lauric ajută la tratarea acneei? Cum se folosește?

Se estimează că există mai mulți factori care contribuie la apariția sau dezvoltarea acneei. Aceștia includ producția excesivă de sebum, porii înfundați de grăsimea menționată și de celulele moarte, prezența bacteriilor (Cutibacterium acnes) și inflamația.

Ținând cont de proprietățile antibacteriene și antiinflamatorii menționate mai sus, acidul lauric poate fi folosit pentru a trata eficient acneea. Acest lucru este confirmat de rezultatele diferitelor investigații. De exemplu, un studiu din 2009 a constatat că acest acid gras a redus atât inflamația, cât și numărul de bacterii prezente pe piele.

O altă anchetă efectuată în 2016 a confirmat aceste proprietăți. Cu toate acestea, acidul lauric nu trebuie aplicat direct. Este recomandat să achiziționați și să utilizați un produs care conține compusul. În cazul problemelor de hidratare a pielii sau al psoriazisului, riscurile sunt mai mici, deci poate fi folosit direct.

Pentru o mai mare siguranță, consultați un dermatolog. Acest specialist în sănătatea pielii poate prescrie doza potrivită pentru fiecare persoană.

Nu există o estimare a cantității exacte potrivite oricărui pacient.

În mod similar, există opțiunea de a include ingrediente precum uleiul de cocos în dietă. Așa puteți profita de beneficiile acidului lauric. Desigur, acest lucru depinde și de vârsta și stilul de viață al fiecăruia.

Tânără care vrea să știe dacă acidul lauric ajută la tratarea acneei

Posibile efecte secundare și contraindicații

În primul rând, trebuie remarcat faptul că acidul lauric este o substanță care poate fi iritantă, așa că nu trebuie folosit direct, ci sub formă de ulei de cocos sau nucă de cocos proaspătă.

Nu există multe date despre efectele pe care le poate genera. Este recomandat să faceți un test de toleranță dacă urmează să fie utilizat local. Dacă nu există reacții, atunci poate fi folosit cu moderație.

Administrația Statelor Unite pentru Alimente și Medicamente (FDA) a acordat monolaurinei statutul de compus sigur, dar fără a specifica indicații de dozare.

Totuși, persoanele cu pielea sensibilă ar trebui să-l folosească cu prudență. De asemenea, cei care sunt alergici la acidul lauric, la uleiul de cocos sau de palmier sau la oricare dintre componentele lor ar trebui să aleagă alte tratamente.

În cele din urmă, merită să ne amintim că există unele contraindicații ale uleiului de cocos. Consumul acestuia este descurajat în cazul persoanelor cu colesterol ridicat, hipertensiune arterială sau predispoziție la indigestie.

Consultați medicul

În ciuda tuturor studiilor în favoarea sa, nu a fost stabilit dacă acidul lauric acționează de la sine sau dacă aceste beneficii sunt rezultatul acțiunii combinate a tuturor celorlalte componente ale uleiurilor menționate.

Dacă credeți că este o opțiune bună să includeți uleiul de cocos sau de palmier în dieta pentru acnee, amintiți-vă că trebuie să țineți cont de cantitatea de grăsime totală pe care o ingerați. Fie pentru consum, fie pentru uz topic, consultați un dermatolog.

S-ar putea să te intereseze...
Utilizările și beneficiile oțetului de cocos
Doza de Sănătate
Citește pe Doza de Sănătate
Utilizările și beneficiile oțetului de cocos

Beneficiile oțetului de cocos sunt multe și variate. Cum îl putem consuma pentru a ne bucura pe deplin de acest produs natural?



  • Dayrit F. The properties of lauric acid and their significance in coconut oil. J Am Oil Chem Soc. 2015; 92: 1–15. https://doi.org/10.1007/s11746-014-2562-7.
  • De Roos N, Schouten E, Katan M. Consumption of a solid fat rich in lauric acid results in a more favorable serum lipid profile in healthy men and women than consumption of a solid fat rich in trans-fatty acids. J Nutr. 2001; 131(2): 242-5.
  • Kabara J, Swieczkowski D, Conley A, Truant J. Fatty acids and derivatives as antimicrobial agents. Antimicrob Agents Chemother. 1972; 2(1): 23-8.
  • Noora N, Aziza A, Sarmidia M, Aziz R. The Effect of Virgin Coconut Oil Loaded Solid Lipid Particles (VCO-SLPs) on Skin Hydration and Skin Elasticity. Jurnal Teknologi. 2013; 62(1): 39-43.
  • Office of Food Additive Safety (HFS-CFSAN). Notification for mixture of monoaylglycerides. FDA, 2016. URL: https://www.fda.gov/media/99218/download.
  • Prior I, Davidson F, Salmond C, Czochanska. Cholesterol, coconuts, and diet on Polynesian atolls: a natural experiment: the Pukapuka and Tokelau Island studies. The American Journal of Clinical Nutrition. 1981; 34(8): 1552–1561.
  • Ruzin A, Novick RP. Equivalence of lauric acid and glycerol monolaurate as inhibitors of signal transduction in Staphylococcus aureus. J Bacteriol. 2000; 182(9): 2668-71.
  • Nakatsuji T, Kao M, Fang J, et al. Antimicrobial Property of Lauric Acid Against Propionibacterium Acnes: Its Therapeutic Potential for Inflammatory Acne Vulgaris. JID. 2009; 129(10): 2480-2488.
  • Thi-Quynh-Mai T, Hsieh M, Chang K, et al. Bactericidal Effect of Lauric Acid-Loaded PCL-PEG-PCL Nano-Sized Micelles on Skin Commensal Propionibacterium acnes. Polymers. 2016; 8(9). https://doi.org/10.3390/polym8090321.
  • Weber TM Kausch M, Rippke F, Schoelermann A, Filbry A. Treatment of xerosis with a topical formulation containing glyceryl glucoside, natural moisturizing factors, and ceramide. J Clin Aesthet Dermatol. 2012; 5(8): 29-39.