Este bun untul de cacao pentru îngrijirea buzelor?
Balsamurile cu unt de cacao se remarcă printre principalele alternative de hidratare a buzelor. Sunt folosite frecvent, mai ales atunci când schimbările extreme ale temperaturii afectează această piele delicată. Este bun untul de cacao pentru îngrijirea buzelor?
Expunerea constantă la factorii de mediu, utilizarea continuă a măștii faciale și funcțiile mecanice zilnice (vorbit, mâncat, căscat) cresc riscul de crăpături, uscăciune și alergii.
O publicație a Academiei Spaniole de Dermatologie și Venereologie afirmă că buzele sunt o zonă cu sensibilitate sporită, mai ales dacă suferă modificări de bază, cum ar fi cheilita.
Untul de cacao ca produs cosmetic
Pentru transformarea cosmetică, așa cum explică Asociația Europeană a Cacauei (ECA), untul este extras din boabe presate la 550 kg/cm² și filtrate pentru a îndepărta resturile solide. Cacaua este un ingredient cheie în producția de ciocolată și în fabricarea produselor cosmetice și a articolelor de toaletă.
Datorită proprietăților sale, untul acționează ca un izolator și un protector. Această formulă include vitaminele A, C și E, remarcate pentru puterile lor antioxidante și pentru că ajută la întârzierea semnelor de îmbătrânire.
Balsamurile pe bază de cacao sunt celebre. Untul de cacao se găsește și în săpunuri, loțiuni și creme.
Este bun untul de cacao pentru îngrijirea buzelor?
Datorită caracteristicilor lor de hidratare, boabele de cacao au servit ca remediu natural încă din cele mai vechi timpuri, fiind folosite pentru îngrijirea pielii. Există cercetări privind efectele terapeutice ale untului de cacao asupra afecțiunilor pielii.
Recomandăm: Cum să obții buze mai groase în mod natural
Este antioxidant
Untul de cacao conține polifenoli și flavonoide, celebre pentru acțiunile lor venotonice, antioxidante și regenerative.
Hidratează
Fiind un emolient, untul protejează buzele de vremea nefavorabilă, cum ar fi soarele în exces, frigul iernii și căldura interioară. Produsul este un hidratant puternic care acționează din interior spre exterior, folosind grăsimile pentru a vindeca uscăciunea și crăpăturile.
Întărește producția de colagen
Untul de cacao stimulează producția de elastină și colagen. Așadar, putem evita procedurile estetice agresive pentru a îmbunătăți aspectul buzelor.
Calmează ulcerele bucale
Iritația și rănile pe buze provoacă durere. Pe lângă analgezicele pe care medicii le prescriu, untul de cacao oferă o senzație liniștitoare.
Are gust bun
Noile formule au o textură mai mătăsoasă și mai plăcută ca urmare a fuziunii cu alte ingrediente, precum uleiurile vegetale hrănitoare, uleiurile esențiale, ierburile aromatice și condimentele. Scopul este de a obține note răcoritoare și o aromă plăcută.
Care sunt riscurile folosirii untului de cacao pentru buze?
În afară de beneficii, este necesar să fim conștienți de formulare, deoarece nu toate produsele sunt la fel de bune. Pielea buzelor este extrem de subțire, iar atunci când este expusă ravagiilor vremii fără protecție, este posibil ca aceasta să crape și să sângereze.
Nu este nicio problemă dacă folosim untul obținut din boabe de cacao, atât timp cât este preparat cu substanțele corecte.
Ingrediente potrivite în balsamul cu unt de cacao
Anumite ingrediente sunt contraproductive deoarece au tendința de a irita mucoasa. Pe de altă parte, este esențial ca în rețetă să apară următoarele:
- Vitamina E: se poate numi acetat de tocoferol sau doar tocoferol. Această substanță este cel mai puternic antioxidant pentru buze.
- Ceruri: naturale sau chimice. Unele opțiuni sunt ceara albă de albine, ceara carnauba sau ceara candelilla.
- Unturi: untul de shea este un mare aliat.
- Uleiuri: migdalele și ricinul se remarcă pe lista de ingrediente.
- Filtre solare: nu ratați protectorul împotriva razelor UV. Verificați dacă produsul conține oxid de titan sau zinc.
Dacă aveți îndoieli cu privire la concentrațiile sau substanțele permise, verificați lista numită Nomenclatura Internațională a Ingredientelor Cosmetice (INCI Beauty).
Formule compromițătoare
Evitați unturile de cacao făcute cu mai multă apă decât ingrediente active, deoarece conțin o cantitate mai mare de conservanți, cum ar fi parabenii și fenoxietanolul.
Din punct de vedere al antioxidanților, butilhidroxitoluenul (BHT) și betahidroxiacidul (BHA) nu sunt potrivite, deoarece pot provoca alergii. La fel și filtrele chimice, cum ar fi benzofenona-3.
Selectați un unt de cacao pentru buze fără coloranți, cu puțin parfum și fără alergeni.
Untul de cacao pentru îngrijirea buzelor: recomandări
Cele mai bune unturi de cacao sunt recomandate de dermatologi. Deoarece prevenția este importantă, nu împrumutați balsamul de buze. Dacă aveți buzele crăpate excesiv sau suferiți de herpes, cel mai bine este să cereți sfatul medicului.
Un alt sfat este să cumpărați unt de cacao natural, dar să nu-l întindeți cu degetele, deoarece se contaminează ușor. Atenție la data de expirare!
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Álvarez-Parrilla E, De la Rosa Carrillo L, López Díaz JA, Mercado-Mercado G, Wall-Medrano A. Compuestos polifenólicos y capacidad antioxidante de especias típicas consumidas en México. Nutrición Hospitalaria. Vol. 28. Núm. 1. España; 2013. https://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112013000100005
- Campos Bedoya P, Magaña Serrano JA, San Esteban Sosa JE, Waizel Haiat S, Waizel Bucay J. Cacao y Chocolate: seducción y terapéutica. Análes Médicos. Vol. 57. Núme. 3. pp. 236-245. México; 2012. https://www.medigraphic.com/pdfs/abc/bc-2012/bc123k.pdf
- El proceso de producción – desde granos de cacao hasta productos semielaborados. Asociación Europea del Cacao. Luxemburgo. https://www.eurococoa.com/es/historia-del-cacao-el-cacao-como-materia-prima/cocoa-story-el-proceso-de-produccion-desde-granos-de-cacao-hasta-productos-semielaborados/#:~:text=La%20manteca%20se%20extrae%20de,s%C3%B3lida%20en%20cajas%20de%20cart%C3%B3n.
- Ingredientes utilizados en cosmética. INCI beauty. https://incibeauty.com/es/ingredients
- López Luengo MT. Flavonoides. Offarm. Vol. 21. Núm. 4. España; 2002. https://www.elsevier.es/es-revista-offarm-4-articulo-flavonoides-13028951
- Merino N. La piel y el frío: diez consejos. Academia Española de Dermatología y Venereología. España; 2015. https://aedv.es/comunicacion/notas-de-prensa/la-piel-y-el-frio-diez-consejos/