Remedii pentru buzele crăpate: prevenire și tratare - Doza de Sănătate
 

Remedii pentru buzele crăpate: prevenire și tratare

Ai buzele uscate și crăpate? Obișnuiești să neglijezi această piele delicată? Ai mai multă grijă de buzele tale și folosește remediile de mai jos pentru a le îngriji în mod natural și eficient. 
Remedii pentru buzele crăpate: prevenire și tratare
Karla Henríquez

Verificat și aprobat de doctorul Karla Henríquez.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Deși buzele sunt printre cele mai atrăgătoare trăsături ale feței, multe persoane le neglijează și nu le îngrijesc așa cum ar trebui. Dacă vrei să le acorzi mai multă atenție de acum înainte, folosește următoarele remedii pentru buzele crăpate.

Buzele sunt acoperite de o piele subțire care se usucă și se crapă atunci când este expusă factorilor de mediu. Buzele crăpate sunt dureroase și se vindecă greu, uneori chiar în câteva săptămâni. Prin urmare, este important să adaugi în rutina de înfrumusețare obiceiuri care hrănesc și protejează buzele.

Întrucât multe persoane nu știu ce anume să folosească sau cum să procedeze, îți prezentăm mai jos câteva remedii naturale pentru buzele crăpate, precum și trucuri pentru a preveni această neplăcere.

Ia aminte!

Trucuri pentru prevenirea crăpării buzelor

Din motive de sănătate, dar și estetice, este important să acorzi o atenție deosebită buzelor, deoarece pielea din această zonă este foarte sensibilă. Chiar dacă nu ai buzele uscate și crăpate, este bine să iei anumite măsuri pentru a preveni această problemă.

Folosește balsam de buze

Remedii pentru buzele crăpate cum ar fi balsamul de buze

Balsamul de buze conține ingrediente hidratante și regeneratoare care mențin buzele moi. Compușii uleioși înmoaie pielea uscată și elimină celulele moarte și impuritățile.

Bea mai multă apă

Atunci când organismul este bine hidratat, acest lucru se cunoaște și la nivelul buzelor. Consumul scăzut de apă afectează pH-ul salivei, provocând uscăciune excesivă

 • Este important să consumi cel puțin doi litri de apă sau alte băuturi sănătoase pe zi.

Exfoliază-ți buzele

Exfolierea pe lista de remedii pentru buzele crăpate

Chiar dacă nu se vede cu ochiul liber, pe suprafața buzelor se acumulează piele moartă care afectează sănătatea acestora.

 • Exfoliază-ți pielea cu delicatețe cu un amestec de zahăr și iaurt sau miere. 
 • Poți opta, de asemenea, pentru produse exfoliante pentru buze din comerț.

Remedii pentru buzele crăpate

Uneori nu este posibil să previi crăparea buzelor. Astfel, este bine să cunoști și câteva tratamente care grăbesc vindecarea, în cazul în care ai deja această problemă.

Ulei esențial de tămâie

Având proprietăți hidratante, antiinflamatoare și anti-îmbătrânire, uleiul esențial de tămâie este unul dintre cele mai bune remedii pentru buzele crăpate. 

Mod de utilizare

 • Masează câteva picături de ulei de tămâie pe buze.
 • Lasă-l să acționeze fără să clătești și repetă de cel puțin trei ori pe săptămână.

Miere de albine

Mierea de albine pe lista de remedii pentru buzele crăpate

Enzimele naturale și compușii antibiotici din mierea de albine ajută la regenerarea și vindecarea pielii crăpate din jurul buzelor.

Mod de utilizare

 • Masează o cantitate generoasă de miere pe buze și las-o să acționeze 20 – 30 de minute.
 • Clătește și repetă în fiecare zi, până observi o îmbunătățire.

Ulei de arbore de ceai

Uleiul de arbore de ceai nu poate lipsi de pe lista de remedii pentru buzele crăpate. Acest produs este un antiseptic natural care ajută la vindecarea rănilor și previne iritațiile, roșeața și infecțiile bacteriene.

Mod de utilizare

 • Aplică pe buze câteva picături de ulei de arbore de ceai și masează-l în piele până se absoarbe în întregime.
 • Folosește remediul în fiecare zi până la vindecare.

Ulei de măsline

Remedii pentru buzele crăpate precum uleiul de măsline

Datorită conținutului bogat de acizi grași esențiali, vitamina E și aminoacizi, uleiul de măsline hidratează și vindecă pielea buzelor. Acest ingredient nu este agresiv, nu modifică pH-ul și conține antioxidanți care îmbunătățesc sănătatea pielii.

Mod de utilizare

 • Încălzește o lingură de ulei de măsline și masează-l pe buze până se absoarbe complet.
 • Folosește acest tratament de două ori pe zi, fără să clătești.

Unt de cacao

Cunoscut pentru conținutul de vitamina E, grăsimi sănătoase și minerale esențiale, untul de cacao este printre cele mai bune remedii pentru buzele crăpate și pielea uscată. Multe persoane preferă să îl folosească în locul balsamurilor de buze din comerț, deoarece nu conține chimicale agresive sau alergeni.

Mod de utilizare

 • Aplică un strat subțire de unt de cacao pe buze, masând ușor.
 • Lasă-l să acționeze fără să clătești și repetă de două ori pe zi.

Ai buzele uscate și crăpate? Obișnuiești să neglijezi această piele delicată? Ai mai multă grijă de buzele tale și folosește remediile de mai jos pentru a le îngriji în mod natural și eficient.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Danby, S. G., Alenezi, T., Sultan, A., Lavender, T., Chittock, J., Brown, K., & Cork, M. J. (2013). Effect of olive and sunflower seed oil on the adult skin barrier: Implications for neonatal skin care. Pediatric Dermatology. https://doi.org/10.1111/j.1525-1470.2012.01865.x
 • Lee, H. Y., Yun, M. Y., & Kang, S. M. (2008). Anti-inflammatory effect of Boswellia sacra (Franckincense) essential oil in a mouse model of allergic asthma. Korean Journal of Microbiology and Biotechnology.
 • Carson, C. F., Hammer, K. A., & Riley, T. V. (2006). Melaleuca alternifolia (tea tree) oil: A review of antimicrobial and other medicinal properties. Clinical Microbiology Reviews. https://doi.org/10.1128/CMR.19.1.50-62.2006

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.