Uleiul de arbore de ceai – 5 utilizări inedite - Doza de Sănătate
 

Uleiul de arbore de ceai – 5 utilizări inedite

Uleiul de arbore de ceai trebuie utilizat mereu ca tratament topic. Este indicat să-l diluezi cu apă înainte să-l aplici, astfel încât să nu experimentezi reacții alergice sau alte complicații.
Uleiul de arbore de ceai – 5 utilizări inedite
Renata Sylwia Kosierb Fernández

Verificat și aprobat de nutriționistul Renata Sylwia Kosierb Fernández.

Ultima actualizare: 10 decembrie, 2018

Uleiul de arbore de ceai a fost utilizat pentru a trata problemele cutanate timp de secole, dar acest produs are și numeroase alte utilizări medicinale. Originar din Australia, uleiul de arbore de ceai este obținut în urma distilării frunzelor arborelui Melaleuca alternifolia.

Aborigenii australieni utilizează acest ulei pentru a trata numeroase boli, inclusiv tulburări cutanate și respiratorii precum răcelile și alergiile. În prezent, industria farmaceutică și specialiștii în aromaterapie apelează la uleiul de arbore de ceai datorită beneficiilor sale.

Mai mult, uleiul de arbore de ceai miroase foarte bine, este ieftin și îl putem achiziționa din orice plafar. Dacă îl utilizăm ca remediu împotriva anumitor afecțiuni frecvente, vom obține rezultate surprinzătoare.

În articolul de azi te invităm să descoperi câteva utilizări inedite ale uleiului de arbore de ceai. Citește în continuare și nu ezita să profiți de beneficiile incredibile ale acestui produs!

5 utilizări inedite pentru uleiul de arbore de ceai

Ca tratament împotriva acneei

Uleiul de arbore de ceai reprezintă o modalitate excelentă de a scăpa de acnee și puncte negre. Proprietățile sale antibacteriene, antifungice și antiseptice sunt ideale pentru a remedia aceste probleme cutanate frecvente. Ai grijă însă să nu aplici ulei de arbore de ceai pe piele înainte să-l diluezi.

Printre altele, uleiul de arbore de ceai te ajută să scapi de acnee

Ingrediente

  • 1 picătură de ulei de arbore de ceai
  • 10 picături de apă
  • 5 picături de hamamelis

Instrucțiuni

Amestecă ingredientele enumerate și aplică mixtura pe regiunea afectată cu puțină vată. Acest remediu trebuie aplicat de două ori pe zi: o dată dimineață și o dată seara, înainte de culcare. Rezultatele dorite vor începe să apară la o săptămână după prima aplicare a tratamentului.

Pentru a slăbi cuticulele uscate ale unghiilor

Uleiul de arbore de ceai are numeroase utilizări în cosmetică. Printre acestea se numără și slăbirea cuticulelor crăpate și inegale ale unghiilor. De asemenea, acest produs este util pentru a trata infecțiile fungice dezvoltate în această regiune.

Instrucțiuni

  • Ca să nu întâmpini dificultăți în timpul manichiurii, înmoaie capătul unui bețișor cu vată în ulei de arbore de ceai și aplică lichidul pe cuticulele afectate. După doar câteva minute, acestea vor putea fi îndepărtate foarte ușor.
  • Dacă vrei să tratezi o infecție fungică dezvoltată la nivelul unghiilor, adaugă cinci picături de ulei de arbore de ceai în oja ta obișnuită. Agită sticla pentru câteva secunde, apoi aplică mixtura pe unghiile infectate.

Ca tratament împotriva pitiriazisului

Uleiul de arbore de ceai este util împotriva mai multor boli cutanate

Pityriasis rosea este o boală dermatologică care apare toamna sau primăvara. Inițial, aceasta se manifestă sub forma unei leziuni, iar în cele din urmă evoluează în pete eriteme (adică roșii) și piele decojită.

Originea acestei boli este virală, iar tratamentele convenționale se limitează la corticosteroizi. O altă modalitate de a stopa evoluția pitiriazisului și de a ameliora impactul său asupra pielii este să utilizezi ulei de arbore de ceai.

Instrucțiuni

Doza necesară de ulei de arbore de ceai este aproximativ 5% din cantitatea de apă pe care o vei utiliza.

  • De pildă, dacă vrei să utilizezi o jumătate de pahar de apă (100 ml), ai nevoie de 5 ml de ulei de arbore de ceai.
  • Înainte de a încerca tratamentul, curăță bine regiunea afectată. După ce ai aplicat uleiul de arbore de ceai diluat cu apă, masează pielea. Aplică acest tratament în fiecare zi.

Treptat, pielea ta va reveni la normal.

Ca tratament împotriva piciorului atletului

Piciorul atletului este o boală cauzată de o ciupercă. Dermatofitele prosperă în medii calde și umede și adoră celulele moarte ale pielii. Printre simptomele piciorului atletului se numără inflamațiile și descuamarea pielii de-a lungul picioarelor, precum și în regiunea dintre degete.

Și unghiile degetelor de la picioare pot fi afectate de această boală. Ca să tratezi piciorul atletului, poți apela la uleiul de arbore de ceai.

Instrucțiuni

  • Umple cada cu apă caldă.
  • Adaugă 10 picături de ulei de arbore de ceai și 10 picături de ulei de rozmarin.
  • Pune-ți picioarele în cadă pentru 20 de minute. După ce s-a scurs acest interval, usucă-ți bine picioarele, acordând atenție specială regiunii dintre degete. Aplică acest tratament în fiecare zi, atunci când te întorci acasă.

Ca să alungi țânțarii

Uleiul de arbore de ceai te aută să alungi țânțarii

Următorul remediu împotriva țânțarilor nu dă niciodată greș. Dacă locuiești într-un zonă cu climat umed, riști să fii atacat de țânțari. După cum bine știi, aceste insecte tânjesc după sângele nostru și pot chiar transmite boli.

Deoarece insectifugii organici și purtarea anumitor tipuri de haine nu sunt de ajuns pentru a ne proteja împotriva țânțarilor, te sfătuim să încerci următorul remediu pe bază de ulei de arbore de ceai. Cu ajutorul acestui produs, îți poți prepara un insectifug natural foarte eficient pentru a alunga țânțarii.

Ingrediente

  • 5 lingurițe (50 ml) de apă
  • 10 picături de ulei de arbore de ceai
  • 10 picături de ulei esențial de lămâie

Instrucțiuni

Pentru a prepara acest remediu, ai nevoie de o sticlă cu pulverizator. Amestecă ingredientele și aplică mixtura obținută pe piele în fiecare noapte, înainte de culcare. Acest insectifug eficient și ieftin nu te va dezamăgi.

După cum bine vezi, uleiul de arbore de ceai are numeroase utilizări interesante. Dacă vrei să-l aplici ca tratament topic, nu uita să îl diluezi mai întâi cu apă. De asemenea, nu uita că acest produs este util și pentru a curăța locuința.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Del Beccaro M (1995). “Melaleuca oil poisoning in a 17-month-old.”. Vet Hum Toxicol 37 (6): 557-8. PMID 8588296.
  • Carson CF, Hammer KA, Riley TV. Melaleuca alternifolia (tea tree) oil: a review of antimicrobial and other medicinal properties. Clin Microbiol Rev. 2006;19:50-62.
  • Cox, S. D., Mann, C. M., Markham, J. L., Bell, H. C., Gustafson, J. E., Warmington, J. R., & Wyllie, S. G. (2000). The mode of antimicrobial action of the essential oil of Melaleuca alternifolia (Tea tree oil). Journal of Applied Microbiology. https://doi.org/10.1046/j.1365-2672.2000.00943.x
  • Murbach Teles Andrade, B. F., Nunes Barbosa, L., Da Silva Probst, I., & Fernandes Júnior, A. (2014). Antimicrobial activity of essential oils. Journal of Essential Oil Research. https://doi.org/10.1080/10412905.2013.860409

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.