Infecțiile fungice ale unghiilor: 7 remedii - Doza de Sănătate
 

Infecțiile fungice ale unghiilor: 7 remedii

Pentru a preveni dezvoltarea ciupercilor, trebuie să menții zonele afectate curate și să ții la distanță umezeala care le încurajează să se dezvolte.
Infecțiile fungice ale unghiilor: 7 remedii

Ultima actualizare: 05 ianuarie, 2019

Infecțiile fungice ale unghiilor de la mâini și de la picioare, cunoscute sub termenul medical de onicomicoză, provoacă decolorarea, exfolierea și slăbirea rezistenței unghiei.

Datorită ușurinței cu care se dezvoltă, infecțiile fungice ale unghiilor sunt foarte răspândite, afectând în jur de 3-4% din populația globului (în special bărbații).

Este mai probabil să dezvolți o infecție fungică a unghiilor de la picioare decât a celor de la mâini, ca urmare a faptului că porți șosete și pantofi sau că locuiești într-un loc foarte călduros și umed ce creează mediul propice dezvoltării ciupercii.

Indiferent dacă este localizată la nivelul mâinilor sau al picioarelor, această problemă este foarte supărătoare și neplăcută și slăbește rezistența unghiei afectate.

Tratamentele pentru infecțiile fungice ale unghiilor sunt complicate și își fac efectul foarte greu. Dacă suferi în prezent de onicomicoză, poți să apelezi în schimb la o serie de remedii naturale.

Remedii naturale pentru infecțiile fungice ale unghiilor

1. Oțet de mere

Folosește oțet de mere pentru infecțiile fungice ale unghiilor

Acidul din oțetul de mere este un compus activ ce ajută la eliminarea ciupercii unghiilor de la mâini și picioare.

Oțetul de mere reglează nivelul de pH al pielii, modificând condițiile propice înmulțirii ciupercii.

Cum se folosește?

  • Amestecă părți egale de oțet de mere și apă și înmoaie-ți degetele în acest lichid timp de 15 sau 20 de minute.
  • Usucă bine zona respectivă și aplică o cremă hidratantă.

2. Usturoi

Acesta este un ingredient popular pentru numeroase tratamente, inclusiv pentru infecțiile fungice ale unghiilor, deoarece are proprietăți antibiotice și antimicrobiene care ajută la eliminarea germenilor și a ciupercii ce duce la apariția infecției.

Cum se folosește?

  • Pisează 10 căței de usturoi și formează o pastă, adaug-o într-un bol cu apă caldă și lasă amestecul să stea timp de câteva minute, apoi înmoaie-ți mâinile sau picioarele în acesta timp de 15 minute.
  • O altă opțiune este să amesteci pasta de usturoi cu ulei de măsline și să aplici remediul pe unghii, lăsându-l să acționeze timp de 30 de minute.

3. Iaurt simplu

Folosește iaurt pentru infecțiile fungice ale unghiilor

Culturile active de bacterii prezente în iaurt, numite și probiotice, ajută la tratarea infecțiilor fungice.

Cum se folosește?

  • Aplică puțin iaurt simplu pe unghiile afectate și lasă-l să se întărească, apoi clătește locul cu apă caldă.
  • În plus, este bine să adaugi iaurt în dietă și să-l consumi atât dimineața, cât și seara.

4. Ulei de arbore de ceai

Datorită proprietăților sale antiseptice, uleiul de arbore de ceai îmbunătățește sănătatea mâinilor și a picioarelor, eliminând diverse tipuri de microorganisme.

Aplicarea locală a unui ulei cu o concentrație de 10% este un remediu pentru infecțiile fungice ale unghiilor la fel de eficient ca orice cremă pentru tratarea piciorului de atlet.

Concentrațiile de 25 – 50% ajută, de asemenea, la combaterea infecțiilor.

Dacă aplici ulei pur 100% de două ori pe zi pe ciupercă, acesta poate îmbunătăți aspectul unghiei cu până la 56% după trei luni de uz regulat și până la 60% după șase luni.

Cum se folosește?

  • Aplică o picătură mică de ulei de arbore de ceai pe fiecare unghie afectată, de două sau de maxim trei ori pe zi.
  • Acest produs nu trebuie administrat pe cale orală, deoarece poate cauza efecte secundare: confuzie, erupții, instabilitate, neputința de a merge și chiar comă.

5. Wick VapoRub

Acest unguent popular folosit adesea pentru reducerea simptomelor răcelii și gripei este eficient și în tratarea ciupercii unghiilor.

Cum se folosește?

  • Spală și usucă zona afectată, apoi aplică o cantitate mică de unguent Wick VapoRub pe unghie.
  • Repetă tratamentul de două ori pe zi, de preferat înainte de culcare.

6. Bicarbonat de sodiu

Folosește bicarbonat pentru infecțiile fungice ale unghiilor

Bicarbonatul de sodiu este acid și ajută la combaterea ciupercii și a altor microorganisme care afectează sănătatea unghiilor.

Cum se folosește?

  • Prepară o pastă din bicarbonat de sodiu și puțină zeamă de lămâie și aplic-o direct pe zonele afectate.
  • Poți, de asemenea, să presari puțin bicarbonat în pantofi pentru a ucide bacteriile care trăiesc acolo.

7. Zeamă de lămâie

Proprietățile antibiotice și antifungice ale lămâii ajută la eliminarea definitivă a acestei probleme.

Cum se folosește?

  • Stoarce zeama din câteva lămâi, apoi aplică lichidul pe zonele afectate.
  • Poți, de asemenea, să freci o felie de lămâie direct pe unghii.

Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Piraccini BM, Alessandrini A. Onychomycosis: A Review. J Fungi (Basel). 2015;1(1):30–43. Published 2015 Mar 27. doi:10.3390/jof1010030
  • Ghannoum M, Isham N. Fungal nail infections (onychomycosis): a never-ending story?. PLoS Pathog. 2014;10(6):e1004105. Published 2014 Jun 5. doi:10.1371/journal.ppat.1004105
  • Shirwaikar AA, Thomas T, Shirwaikar A, Lobo R, Prabhu KS. Treatment of onychomycosis: an update. Indian J Pharm Sci. 2008;70(6):710–714. doi:10.4103/0250-474X.49088
  • Kelly, S., Liu, D., Wang, T., Rajpara, A., Franano, C., & Aires, D. (2017). Vinegar Sock Soak for Tinea Pedis or Onychomycosis. Journal of the American Academy of Dermatology. https://doi.org/10.1016/j.jaad.2017.09.043
  • Zanni, P. C. M. D., Shinobu-Mesquita, C. S., Bonfim-Mendonca, P. S., Guilhermetti, E., Maluf, M. L. F., Negri, M., … Svidizinski, T. I. E. (2013). Antifungal activity of ajoene on Fusarium spp onychomycosis isolates. Mycoses3), 143–144. https://doi.org/http://dx.doi.org/10.1111/myc.12124
  • Huertas, R. A. P. (2013). Yogur en la salud humana. Revista Lasallista de Investigacion9(2), 162–177.
  • Carson, C. F., Hammer, K. A., & Riley, T. V. (2006, January). Melaleuca alternifolia (tea tree) oil: A review of antimicrobial and other medicinal properties. Clinical Microbiology Reviews. https://doi.org/10.1128/CMR.19.1.50-62.200

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.