Cum să crești usturoi în ghiveci

· 18 aprilie 2016
Lumina solară este esențială pentru germinarea usturoiului. Te sfătuim să plantezi usturoi vara. Dacă vrei să crești această plantă pe timp de iarnă, trebuie să iei anumite măsuri de precauție pentru a obține rezultatele dorite.

Usturoiul este un aliment cu diverse utilizări atât în bucătărie, cât și în scop medicinal. Această plantă nu trebuie să-ți lipsească din cămară, deoarece poate fi folosită ca ingredient pentru a prepara numeroase mâncăruri, dar și remedii naturiste utile pentru sănătate. Iată cum să crești usturoi chiar la tine acasă.

La fel ca multe alte mirodenii, și usturoiul poate fi plantat cu ușurință într-un ghiveci. Pentru a avea succes în acest demers, nu trebuie decât să alegi sortimentul potrivit de usturoi și să te înarmezi cu multă răbdare.

Dacă vrei să știi cum să crești usturoi la tine acasă, află că primul pas este să alegi un ghiveci adecvat. Usturoiul are rădăcini ce cresc foarte lungi, motiv pentru care vei avea nevoie de un ghiveci cu o adâncime de cel puțin 20 cm.

De ce este bine să crești usturoi acasă?

Cum să crești usturoi la tine acasă

Crescându-ți propriile ierburi și condimente, vei avea mereu certitudinea că acestea nu au fost tratate cu pesticide și nu vei duce niciodată lipsă de ele. Usturoiul este o plantă ideală în bucătărie deoarece, pe lângă faptul că nu este deloc greu de crescut, oferă numeroase beneficii pentru sănătatea organismului.

Usturoiul este bogat în azotați, sodiu, potasiu, seleniu, calciu, magneziu, silicon, hidrogen sulfurat, acid fosforic, vitaminele B, C și D, fitosteroli și uleiuri esențiale. Mai mult, acest aliment conține alicină, substanță ce poate fi obținută atunci când usturoiul este pisat înainte de a fi consumat.

Trebuie menționat că putem profita de beneficiile usturoiului numai dacă îl consumăm crud. Dacă este gătit, usturoiul își poate pierde până la 90% din proprietățile sale benefice.

Beneficiile usturoiului

  • Îmbunătățește circulația sanguină.
  • Îmbunătățește tensiunea arterială.
  • Reduce nivelul de colesterol „rău” din sânge.
  • Combate retenția de apă.
  • Facilitează digestia.
  • Are proprietăți antibacteriene.
  • Facilitează curățarea și detoxifierea organismului.
  • Este un aliment diuretic, util împotriva unor probleme precum reumatismul, guta, obezitatea și artrita, printre altele.
  • Poate dezinfecta pielea și trata arsuri, răni, bube și negi.
  • Facilitează prevenția infecțiilor și a bolilor.
  • Are proprietăți anticancerigene, fiind util în tratarea cancerului gastric, de colon, hepatic sau cardiac, printre altele.
  • Este un antibiotic natural.
  • Este util împotriva ciupercilor.

Îți recomandăm să citești și:

Consumul zilnic de usturoi: beneficii

Cum să crești usturoi în ghiveci?

Cum să crești usturoi pentru a obține o producție mare

Vei avea nevoie de următoarele:

  • 1 căpățână de usturoi
  • 1 ghiveci cu adâncimea de 20 cm (8 inch)
  • Pământ pentru flori

Indicații:

  • Ia o căpățână de usturoi (mai întâi va trebui să alegi un sortiment ce ți se pare potrivit) și separă cățeii, fără însă a îndepărta coaja.
  • Cumpără un ghiveci cu adâncimea de cel puțin 20 cm și asigură-te că apa se poate scurge corespunzător prin fundul acestuia. Umple ghiveciul cu pământ, lăsând cel puțin 1 cm de spațiu liber la suprafață.
  • Următorul pas este să introduci cățeii de usturoi în ghiveci și să-i îngropi cel puțin 10 cm în pământ, cu partea ascuțită îndreptată în sus.
  • La final, plasează ghiveciul într-un loc unde este expus la lumină solară timp de cel puțin 8 ore pe zi.

Citește și:

Cum să crești morcovi la tine acasă

Câteva precauții

Cum să crești usturoi pentru a te bucura de beneficiile sale

Usturoiul se dezvoltă cel mai bine atunci când are foarte multă lumină solară la dispoziție, motiv pentru care este indicat să crești această plantă pe timp de vară. Poți încerca să crești usturoi și iarna, însă va trebui să iei anumite măsuri de precauție pentru a obține rezultatele dorite.

Nu uda foarte mult usturoiul pe care îl crești deoarece apa în exces poate face cățeii de usturoi plantați să putrezească.

Usturoiul poate fi recoltat la 8-10 luni după ce a fost plantat, adică exact atunci când frunzele exterioare încep să devină maronii. Când se întâmplă asta, poți îndepărta căpățâna de usturoi. Pune-o într-un spațiu răcoros și întunecat timp de o săptămână. O poți utiliza pentru gătit sau în scop medicinal.

  • Bayan, L., Koulivand, P. H., & Gorji, A. (2014). Garlic: a review of potential therapeutic effects. Avicenna Journal of Phytomed.
  • Simon, P., & Jenderek, M. (2004). Flowering, seed production, and the genesis of garlic breeding. Plant Breeding Reviews. https://doi.org/10.1002/9780470650226.ch5