Cum tratezi unghiile încarnate în mod natural - Doza de Sănătate
 

Cum tratezi unghiile încarnate în mod natural

Cu ingrediente simple, pe care le găsești în bucătărie, poți trata unghiile încarnate în mod natural.
Cum tratezi unghiile încarnate în mod natural
José Gerardo Rosciano Paganelli

Scris și verificat de medicul José Gerardo Rosciano Paganelli.

Ultima actualizare: 10 octombrie, 2018

Unghiile încarnate sunt inflamații dureroase și supărătoare. Acestea se formează atunci când unghiile cresc în pielea din jurul lor, provocând chiar și o infecție. În acest articol îți explicăm care sunt simptomele și posibilele cauze ale unghiilor crescute în carne. De asemenea, vei afla cum tratezi unghiile încarnate cu ingrediente naturale ce se găsesc în general în bucătărie: lămâie, sare, cimbru, ceapă, ouă sau morcovi.

Care sunt simptomele unghiilor încarnate?

Cu toții știm când avem o unghie încarnată, deoarece putem vedea că zona din jurul acesteia este roșie și/sau inflamată și, în general, dureroasă la atingere. Uneori unghia se poate infecta, formându-se puroi.

Posibile cauze ale unghiilor încarnate

Există mai mulți factori ce determină apariția unghiilor încarnate:

  • Creșterea excesivă a unghiei
  • Creșterea anormală a unghiei
  • Răni ale unghiei
  • Încălțăminte inadecvată ce exercită presiune pe degete
  • Transpirație excesivă
  • Traume
  • Boli de piele

Cum tratezi unghiile încarnate cu infuzie de cimbru

Cimbrul este o plantă medicinală cu multiple beneficii, printre care combaterea  inflamației și infecțiilor și calmarea durerii. De aceea, cimbrul este un remediu perfect pentru tratarea unghiilor încarnate.

Pregătește o infuzie dintr-o cană cu apă și două linguri de cimbru. Fierbe amestecul pentru cinci minute, lasă-l să ajungă la o temperatură suportabilă și introdu degetul afectat în acesta pentru 5-10 minute. Repetă de câteva ori pe zi.

Cum tratezi unghiile încarnate cu infuzii din plante

Cum tratezi unghiile încarnate cu lămâie și sare

Folosind aceste ingrediente simple, poți prepara un tratament eficient pentru unghii crescute în carne. Fă o gaură mică în lămâie și adaugă puțină sare în interiorul acesteia. Introdu degetul afectat în lămâie și lasă-l 20 de minute. Repetă procedeul zilnic pana când unghia încarnată este vindecată.

Atât lămâia, cât și sarea au acțiune dezinfectantă și antiinflamatoare.

Cataplasmă cu ceapă

Ceapa este un excelent antiinflamator folosit pentru a trata numeroase boli. Aceasta este de asemenea utilă în cazul unghiilor unghiilor crescute în carne și se aplică foarte simplu.

Fierbe o ceapă și pune-o în blender. Aplică ceapa tocată pe un pansament steril cât este caldă. Pune cataplasma pe degetul afectat. Poți aplica peste pansament un bandaj sau plasture astfel încât să stea lipit cel puțin două ore.

Cataplasmă cu morcov

Toate aceste remedii sunt foarte eficiente, dar poți alege unul sau altul în funcție de ingredientele disponibile în bucătăria ta. O altă variantă este să le folosești alternativ pentru a vedea care dintre acestea este mai practic sau util.

Cataplasma cu morcov, spre exemplu, este asemănătoare celei cu ceapă. Aceasta ajută nu doar la tratarea unghiei încarnate, ci și la revitalizarea pielii afectate.

Aplică această cataplasmă de trei ori pe zi, cel puțin 15 minute.

Albuș de ou

Cum tratezi unghiile încarnate cu albuș de ou? Foarte simplu. Acest remediu este rapid și oferă rezultate bune, dacă se repetă aplicarea sa în mod consecvent. Bate un albuș de ou și aplică-l pe zona afectată de câteva ori pe zi. Poți păstra albușurile în frigider timp de 3 zile.

Poate fi prevenită apariția unghiilor încarnate?

Poți preveni apariția unghiilor încarnate urmând aceste sfaturi:

  • Taie și scurtează întotdeauna unghiile în mod uniform, la fel și cuticulele. Folosește întotdeauna o pilă, astfel încât sa nu rămână margini ascuțite ale unghiilor care să îți zgârie pielea.
  • Evită să porți șosete prea strâmte, alege-le pe cele ce respectă forma naturală a piciorului tău. Asigură-te că piciorul respiră prin ele. Preferabil, evită pantofii cu toc înalt.
  • Dacă ai suferit vreo lovitură sau dacă cineva te-a călcat pe picior, tratează-te cu remedii naturale chiar dacă nu este ceva grav.
  • Hidratează-ți mâinile și picioarele frecvent, folosind creme ce conțin vitamina E sau uleiuri vegetale.
  • Dacă ai avut ciuperci în zona afectată, aplică o picătură de ulei din arbore de ceai zilnic, acesta fiind un puternic fungicid.
Cum tratezi unghiile încarnate de la picioare

Recomandări: Dacă unghia ta este infectată și inflamația nu dispare, rămâne la fel sau se extinde, mergi la medic cât mai repede posibil pentru a evita posibilele complicații. Acest lucru nu se întâmplă frecvent, dar poate apărea dacă nu îngrijești corespunzător locul. Unghia poate cădea, se poate forma un abces sau se poate răspândi infecția.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • De Berker, D. A. R., André, J., & Baran, R. (2007). Nail biology and nail science. International Journal of Cosmetic Science. https://doi.org/10.1111/j.1467-2494.2007.00372.x
  • Cashman, M. W., & Sloan, S. B. (2010). Nutrition and nail disease. Clinics in Dermatology. https://doi.org/10.1016/j.clindermatol.2010.03.037
  • Tully, A. S., Trayes, K. P., & Studdiford, J. S. (2012). Evaluation of nail abnormalities. American Family Physician.
  • Ahmad, T., Cawood, M., Iqbal, Q., Ariño, A., Batool, A., Tariq, R., Azam, M., & Akhtar, S. (2019). Phytochemicals in Daucus carota and Their Health Benefits-Review Article. Foods (Basel, Switzerland)8(9), 424. https://doi.org/10.3390/foods8090424
  • Klimek-Szczykutowicz, M., Szopa, A., & Ekiert, H. (2020). Citrus limon (Lemon) Phenomenon-A Review of the Chemistry, Pharmacological Properties, Applications in the Modern Pharmaceutical, Food, and Cosmetics Industries, and Biotechnological Studies. Plants (Basel, Switzerland)9(1), 119. https://doi.org/10.3390/plants9010119
  • Nagoor Meeran, M. F., Javed, H., Al Taee, H., Azimullah, S., & Ojha, S. K. (2017). Pharmacological Properties and Molecular Mechanisms of Thymol: Prospects for Its Therapeutic Potential and Pharmaceutical Development. Frontiers in pharmacology8, 380. https://doi.org/10.3389/fphar.2017.00380

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.