Unghiile crescute în carne: metode de prevenire
Unghiile crescute în carne ale picioarelor reprezintă o problemă frecventă. Acestea provoacă mult disconfort și pot fi greu de tratat. Totuși, cu multă grijă și cu o igienă corespunzătoare, poți să lupți împotriva lor. Unghiile crescute în carne reprezintă o problemă frecventă în rândul acelor popoare ce folosesc un anumit tip de încălțăminte ce exercită presiune asupra degetelor.
Se consideră că ai o unghie crescută în carne atunci când unghia de la un deget, în general de la degetul mare, este încovoiată sau ruptă în timp ce crește. Dacă arcuirea sau fisura sunt acoperite, pot provoca multă durere, disconfort la mers și chiar infecții. Persoanele care suferă de probleme vasculare, diabet sau amorțeli trebuie să acorde o atenție deosebită prevenirii acestei probleme. În cazuri extreme, infecțiile apărute pot duce la amputarea degetului.
Pentru a preveni unghiile crescute în carne, este important să ții cont de următoarele sfaturi:
1. Adoptă o igienă corespunzătoare și asigură-te că unghiile nu sunt încovoiate sau fisurate
Poți ajunge să-ți ignori unghiile de la picioare sau să crezi că sunt curate, când în realitate nu este așa. Previne unghiile crescute în carne, prin menținerea lor curate și verifică-le constant pentru a detecta orice anomalie. Dacă ai avut un mic accident și o unghie s-a rupt total sau parțial, este important să o cureți și să te asiguri că arată cât se poate de bine.
Dacă nu poți să o cureți, deoarece problema afectează partea unghiei de deasupra pielii, concentrează-te asupra menținerii unei igiene corespunzătoare și nu apăsa pe ea.
2. Poartă încălțăminte confortabilă
Moda poate fi de mare „ajutor” în dezvoltarea anomaliilor unghiilor. Pantofii care sunt prea înguști sau prea strâmți în partea din față au devenit foarte comuni. Aceștia arată bine și oferă picioarelor tale un aspect elegant. Totuși, este important să îți poți mișca degetele și să existe suficient spațiu pentru a permite aerului să circule.
Poate trebuie neapărat să porți pantofi care sunt înguști în partea din față. Atunci asigură-te că degetele de la picioare dispun de un spațiu de minim o jumătate de centimetru în care se pot mișca liber. Ai grijă ca partea superioară a pantofului să nu exercite presiune asupra degetelor. Acest lucru poate duce la creșterea unghiilor în carne.
3. Evită pe cât posibil pantofii închiși în față
Una dintre complicațiile care apar din cauza unghiilor crescute în carne o constituie infecțiile. Acestea apar din mai multe motive: igienă precară la nivelul unghiilor sau în interiorul pantofilor și lipsa de oxigen la nivelul labei piciorului.
Prin urmare, ar trebui să porți cât se poate de mult sandale sau pantofi decupați în partea din față. Mai mult, nu trebuie să porți aceeași pereche de pantofi timp de două zile consecutive dacă sunt închiși în partea din față sau dacă au fost purtați mai multe ore la rând.
4. Consultă un podiatru în mod frecvent
Un podiatru este un medic specializat în tratamentul și îngrijirea picioarelor. El reprezintă cea mai bună opțiune dacă dorești să îți menții picioarele sănătoase și să eviți apariția unghiilor crescute în carne sau a altor probleme similare.
Dacă ești femeie și vrei să îți faci pedichiura, îți recomandăm să vizitezi un podiatru care oferă acest tip de serviciu. Din păcate, alte persoane care oferă servicii de acest gen nu dețin cunoștințele necesare pentru a se ocupa de unghii în mod corespunzător. Această neglijență poate duce la apariția infecțiilor sau a unghiilor crescute în carne.
5. Taie-ți unghiile și nu provoca umflături
Chiar dacă îți recomandăm să apelezi la un podiatru pentru ca acesta să-ți mențină picioarele sănătoase și să-ți taie unghiile în mod corespunzător, poți să îți faci pedichiura și singur. Urmează linia unghiei, nu tăia prea aproape de piele și nu lăsa în urmă colțuri ce pot intra în piele. Este indicat să folosești o unghieră mare care să aibă o lamă îndeajuns de lată.
Învață cum să previi unghiile crescute în carne
Prevenirea apariției unghiilor crescute în carne și a disconfortului pe care acestea îl provoacă este o sarcină ușoară. Nu este nevoie decât de puțină atenție și multă igienă. Ține minte: dacă simți o durere ușoară, consultă un podiatru care îți poate rezolva problema rapid.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Martínez Sabater Antonio, Pascual Ruiz Mª Francisca. Valoración del riesgo de pie diabético en el paciente anciano en una consulta de enfermería. Gerokomos [Internet]. 2009 Jun [citado 2018 Nov 18] ; 20( 2 ): 73-77. Disponible en: http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1134-928X2009000200004&lng=es.
-
Vural, Secil et al. Risk Factors and Frequency of Ingrown Nails in Adult Diabetic PatientsThe Journal of Foot and Ankle Surgery , Volume 57 , Issue 2 , 289 – 295. Disponible en: https://www.jfas.org/article/S1067-2516(17)30582-3/fulltext
- Wesley W. Flint, Jarrett D. Cain, Nail and Skin Disorders of the Foot, Medical Clinics of North America, Volume 98, Issue 2, 2014, Pages 213-225, ISSN 0025-7125, ISBN 9780323263986, https://doi.org/10.1016/j.mcna.2013.11.002.
(http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0025712513001788) - Thakur V, Vinay K, Haneke E. Onychocryptosis – decrypting the controversies. Int J Dermatol. 2020 Jun;59(6):656-669.
- Blatière V. L’ongle incarné ou onychocryptose [Ingrown nails or onychocryptosis]. Presse Med. 2014 Nov;43(11):1230-9.