8 motive pentru care ai unghiile fragile - Doza de Sănătate
 

8 motive pentru care ai unghiile fragile

Îngrijirea necorespunzătoare a unghiilor se află la baza fragilității și a lipsei lor de strălucire. Ai grijă de unghiile tale și menține-le hidratate. 
8 motive pentru care ai unghiile fragile
Bernardo Peña

Verificat și aprobat de psihologul Bernardo Peña.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Îngrijirea unghiilor este un element de bază în rutina de înfrumusețare a numeroase persoane din întreaga lume. Așa cum bine știm, unghiile sunt printre primele lucruri pe care le observăm la oamenii pe care îi întâlnim. Dacă vrei să le menții sănătoase și să lași o impresie bună, trebuie să afli mai întâi care sunt principalele motive pentru care ai unghiile fragile.

Industria cosmetică a lansat numeroase produse și tratamente pentru întărirea unghiilor și prevenirea ruperii lor, care își fac efectul atunci când sunt utilizate în mod regulat. Cu toate acestea, multe persoane încă nu reușesc să aibă unghii sănătoase și frumoase, deoarece practică anumite obiceiuri dăunătoare care le afectează.

Prin urmare, este bine să descoperi ce anume îți deteriorează unghiile și le slăbește rezistența, înainte de a investi în tratamente costisitoare.

Iată 8 dintre principalele motive pentru care ai unghiile fragile!

Motive pentru care ai unghiile fragile

1. Nu îți cureți oja în mod corespunzător

Răzuirea ojei pe lista de motive pentru care ai unghiile fragile

Oja ne ajută să decorăm unghiile cu diferite culori și modele ingenioase. Însă multe persoane o îndepărtează de pe unghii prin răzuire. Deși pare inofensiv, acest obicei deteriorează stratul superior care protejează structura internă a unghiei, ducând la ruperea acesteia.

  • Este recomandat să folosești un produs special pentru curățarea ojei, cu o compoziție chimică ce nu dăunează unghiei.

2. Îți rozi unghiile

Evident, rosul unghiilor nu poate lipsi de pe lista de motive pentru care ai unghiile fragile. Deși este folosit de multe persoane pentru combaterea stresului și a anxietății, acest obicei deformează structura unghiei și poate cauza infecții severe.

Deteriorarea smalțului natural al unghiilor îngreunează creșterea acestora.

3. Nu porți mănuși de protecție

Motive pentru care ai unghiile fragile precum nefolosirea unor mănuși de protecție

Chiar dacă mulți dintre noi ignorăm acest aspect, produsele chimice pentru curățare pe care le folosim în gospodărie pot afecta sănătatea unghiilor. Multe dintre substanțele din compoziția lor deteriorează smalțul și cuticulele.

Este important să porți mănuși de protecție atunci când îndeplinești anumite sarcini domestice, mai ales dacă acestea implică folosirea de detergenți, clor și alte produse similare.

4. Îți folosești unghiile în scopuri nepotrivite

Sigur, le ai mereu la îndemână și îți pot ușura viața. Însă unghiile nu trebuie folosite pe post de „unelte”. Când răzuiești etichete sau deschizi diverse recipiente, poți slăbi structura unghiei, ducând la ruperea ei.

  • Încearcă să folosești ustensile speciale în aceste situații. Sau, mai bine, poartă mănuși de protecție.

5. Nu îți hidratezi unghiile

Motive pentru care ai unghiile fragile precum deshidratarea

Unghiile tale sunt lipsite de strălucire și uscate? Ai grijă! Deshidratarea este unul dintre principalele motive pentru care ai unghiile fragile.

La fel ca și pielea, unghiile trebuie hidratate constant pentru a crește și pentru a fi protejate de efectele dăunătoare ale mediului.

  • Aplică o loțiune hidratantă pe suprafața unghiei și mărește consumul de apă.

6. Nu acorzi importanță cuticulelor

Cuticulele sunt un component esențial pentru sănătatea unghiilor, deoarece oferă protecție împotriva agenților externi. Din păcate, multe persoane ignoră cuticulele atunci când își tratează unghiile sau le taie cu unghiera sau penseta.

  • Este recomandat să îți menții cuticulele hidratate și să folosești produse speciale pentru îngrijirea lor.
  • Pentru a elimina celulele moarte acumulate, folosește un instrument pentru cuticule.

7. Folosirea excesivă a gelului

Motive pentru care ai unghiile fragile precum manichiura cu gel

Folosirea excesivă a gelului poate avea efecte negative asupra structurii unghiilor. Deși gelul îți oferă o manichiură frumoasă și rezistentă, atunci când acesta este îndepărtat, unghiile pierd nutrienți importanți.

  • Este important să apelezi la un specialist pentru aplicarea gelului și să folosești produsele adecvate pentru îndepărtarea sa. În acest fel, poți preveni deteriorarea unghiilor tale.

8. Folosirea greșită a pilei de unghii

Dacă este folosită corect, pila de unghii te ajută să oferi o formă frumoasă unghiilor. Problema este că multe persoane utilizează acest instrument pentru a curăța suprafața unghiilor, lucru care poate duce la slăbirea, ruperea sau chiar infectarea acestora.

Totodată, persoanele care vor să ofere o formă pătrată unghiilor le pot pili în exces, deteriorând părți importante ale structurii unghiei.

  • Dacă nu știi cum să folosești pila pentru modelarea unghiilor, apelează la un manichiurist profesionist. 

Îți dorești să ai unghii sănătoase și puternice, dar nu reușești? Este posibil să fi comis una sau mai multe dintre greșelile menționate mai sus.

Ține cont de principalele motive pentru care ai unghiile fragile și încearcă să renunți la obiceiurile dăunătoare și să fii mai atent/ă atunci când aplici anumite tratamente pe unghii.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Bra, Fernández. “Uñas frágiles y quebradizas. Cátedra de Dermatología. Facultad de Ciencias Médicas. Universidad Nacional de Rosario; 2009.”
  • Fonseca, E. “Uñas frágiles y quebradizas.” Piel 13 (1999): 51-6.
  • Tosti, Antonella, F. Bardazzi, and R. Morelli. “Dos problemas frecuentes en onicología: perionixis y uñas quebradizas.” Monografias de Dermatologia 4.5 (1991): 294-302.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.