7 soluții pentru a preveni rosul unghiilor - Doza de Sănătate
 

7 soluții pentru a preveni rosul unghiilor

Obișnuiești să îți rozi unghiile? Iată 7 remedii naturale care te ajută să scapi de acest obicei!
7 soluții pentru a preveni rosul unghiilor

Ultima actualizare: 25 mai, 2022

Rosul unghiilor poartă denumirea medicală de onicofagie. Acest obicei poate fi cauzat de plictiseală, anxietate, nervozitate sau frică. 

Pe lângă faptul că generează o problemă estetică, rosul unghiilor poate provoca infecții la nivelul degetelor și al cuticulelor. Prin urmare, este important să renunți la acest tic.

Mai jos, îți oferim câteva soluții care îți pot fi de mare ajutor.

Chiar pot scăpa de obiceiul de a-mi roade unghiile?

Rosul unghiilor poate avea diverse urmări negative

Onicofagia este întâlnită mai des în rândul băieților și al bărbaților, întrucât aceștia sunt mai puțin preocupați de aspectul mâinilor lor.

Rosul unghiilor este un obicei dăunător care apare, de cele mai multe ori, în situații traumatizante sau stresante: susținerea unui examen, pierderea locului de muncă, moartea unei persoane dragi, o călătorie cu avionul, etc.

În general, persoanele care au acest tic nervos nu își rod numai unghiile, ci și țesuturile moi ale degetelor și cuticulele. Astfel, pot apărea numeroase consecințe negative, precum:

  • Sângerări și răni;
  • Boli cauzate de bacterii sau ciuperci;
  • Deformarea unghiilor;
  • Probleme dentare (distrugerea smalțului, carii);
  • Leziuni ale cavității bucale (ulcerații);
  • Tulburări gastrice (când unghiile sunt înghițite);
  • Probleme respiratorii (dacă inspiri o bucățică de unghie, iar aceasta ajunge în plămâni sau rămâne blocată în laringe).

Există și problema aspectului degetelor. De obicei, persoanele care își rod unghiile își ascund mâinile, se simt jenate și fac acest lucru pe ascuns.

Soluții naturale care te ajută să renunți la rosul unghiilor

Acest obicei greu de controlat poate fi tratat. Ai nevoie doar de voință, puțin efort și dedicare, dar și de câteva soluții naturale. Iată câteva dintre acestea:

Bea ceaiuri calmante

Anumite plante disponibile în magazinele naturiste ajută la combaterea anxietății și a nervozității, astfel încât să nu mai ai tendința de a-ți roade unghiile.

De cele mai multe ori, stresul este factorul declanșator al onicofagiei. În acest caz, îți recomandăm să optezi pentru valeriană sau floarea pasiunii.

Ingrediente

  • 2 linguri din planta aleasă (20 g)
  • 1 cană de apă (200 ml)

Mod de preparare

  • Fierbe apa și toarn-o într-o cană.
  • Adaugă planta și las-o la infuzat 5 minute.
  • După acest interval, strecoară ceaiul.
  • Bea-l înainte să se răcească.

Mestecă gumă sau rădăcini

Obiceiul de a mesteca lemn dulce previne rosul unghiilor

Poate părea ciudat, dar aceasta este una dintre cele mai eficiente strategii pentru a scăpa de rosul unghiilor. Obiceiul de a mesteca gumă sau rădăcini de plante reduce anxietatea și stresul care te determină să îți „ataci” unghiile. 

De fiecare dată când îți vine să îți rozi unghiile, îți recomandăm să mesteci rădăcină de ghimbir, bețișoare de lemn dulce sau gumă fără zahăr, pentru a preveni cariile.

Strânge în mână o mingiuță anti-stres

Poți găsi acest obiect în magazinele de jucării. Este vorba de niște mingiuțe moi folosite și pentru tratarea sindromului de tunel carpian.

Le poți strânge foarte tare în mâini, fapt care te ajută să combați anxietatea și disconfortul care te determină să îți rozi unghiile.

Când treci prin situații dificile care îți provoacă neliniște, ține mereu la îndemână o mingiuță anti-stres.

Aplică uleiuri amărui pe degete

Multe uleiuri esențiale au un gust amărui care poate preveni onicofagia. Cele mai bune sunt uleiul de arbore de ceai și cel de neem. Ambele îți vor lăsa un gust rău în gură, drept pentru care nu vei mai fi tentat să îți rozi unghiile.

Este foarte simplu: aplică pe o bucată de vată câteva picături din uleiul esențial ales și întinde-l pe unghii

Va trebui să repeți procedeul de mai multe ori pe zi, deoarece uleiul se poate absorbi în piele sau se poate șterge.

Aplică usturoi sau lămâie

Lămâia te ajută să previi rosul unghiilor

Dacă nu ai uleiuri esențiale la îndemână, nu este nicio problemă. Poți să le înlocuiești cu ingrediente pe care le ai deja în cămară sau în frigider.

Lămâia, usturoiul sau chiar ardeiul iute te ajută să renunți la rosul unghiilor. Unele persoane își înmoaie degetele în sos picant.

Orice variantă ai alege, ai mare grijă pentru a nu provoca reacții negative la nivelul gurii.

Poartă mănuși

Dacă nu poți rezista tentației de a-ți roade unghiile nici măcar când te pui în pat să dormi, îți recomandăm să porți mănuși. Apelează la această metodă în momentele „moarte” în care nu ești ocupat și, prin urmare, mai tentat:

  • Când te uiți la televizor.
  • Când citești o carte.
  • Când stai la masă și discuți, după ce ai terminat de mâncat.
  • Noaptea.

Adoptă o dietă bogată în uleiuri esențiale

Dacă îți rozi unghiile când ești emoționat sau când îți este foame, îți recomandăm să adopți o dietă bogată în vitamina B și acizi grași omega 3Acești nutrienți prelungesc senzația de sațietate. Iată câteva dintre alimentele pe care este bine să le consumi mai des:

  • Lapte;
  • Fructe oleaginoase;
  • Somon;
  • Ovăz.

Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.