Pericolele ascunse ale onicofagiei
Pe lângă faptul că afectează aspectul estetic al mâinilor,printre pericolele ascunse ale onicofagiei (rosul unghiilor) se numără complicații precum infecțiile bacteriene sau fungice. Din păcate, acest obicei nociv este frecvent în rândul persoanelor de toate vârstele.
În articolul de azi te invităm să descoperi șapte moduri neașteptate în care îți prejudiciezi sănătatea atunci când îți rozi unghiile.
De ce unii oameni își rod unghiile și care sunt pericolele ascunse ale onicofagiei?
Rosul unghiilor este un obicei zilnic pentru milioane de persoane, pe care acestea îl deprind încă din copilărie. Majoritatea dintre noi ne-am ros probabil unghiile atunci când am fost mici, dar unii oameni nu renunță la acest obicei nici atunci când devin adulți.
Unul dintre cele mai interesante aspecte cu privire la rosul unghiilor este faptul că, de obicei, efectuăm această activitate fără să ne dăm seama. Cu alte cuvinte, ne roadem unghiile în mod inconștient când ne uităm la televizor, călătorim cu metroul sau stăm la coadă la supermarket.
Nu este ușor să renunți la rosul unghiilor. Știm că acest obicei nu ne face mai atractivi, dar nu ne putem abține. Continuăm să ne rănim degetele, luându-ne câteodată pauze speciale doar pentru a ne roade unghiile. Deseori, rosul unghiilor ne relaxează mintea, ajutându-ne să scăpăm de griji și emoții negative.
De fapt, ținerea sub control a anxietății și a stresului reprezintă principalul motiv pentru care ne roadem unghiile. Efectuând frecvent această activitate, ea devine aproape un tic nervos, o componentă firească a rutinei noastre zilnice.
Te-ar putea interesa și:
Cum putem evita pericolele ascunse ale onicofagiei?
Când vine vorba de a renunța la rosul unghiilor, multe femei sunt motivate de latura estetică. În cazul bărbaților, renunțarea la acest obicei este mai dificilă, dar nu imposibilă. Poate ai încercat deja să te dai cu o ojă amară sau să-ți pansezi unghiile, dar aceste trucuri nu au funcționat.
În general, știm că anumite obiceiuri pe care le avem (inclusiv rosul unghiilor) sunt nocive. Ca să renunțăm la ele însă, avem nevoie de un imbold special, la fel ca atunci când cineva încearcă să renunțe la fumat sau la băuturile alcoolice.
Rosul unghiilor nu afectează doar aspectul unghiilor, ci și creșterea acestora. Drept rezultat, se vor forma mici crăpături pe straturile lor. Unghiile vor crește neregulat, uneori nereușind să acopere întreaga suprafață a vârfurilor degetelor.
Care sunt pericolele ascunse ale onicofagiei?
Când ne roadem unghiile, ne expunem la două tipuri de pericole: fizice și psihice. În ambele cazuri, trebuie să ținem cont de complicațiile posibile. Numai așa vom avea motivația necesară pentru a evita rosul unghiilor.
Unghiile nu vor mai crește
Dacă o unghie este roasă frecvent, ea va crește foarte greu și în mod inadecvat. Unul dintre cele mai semnificative dezavantaje ale acestui obicei este faptul că aspectul estetic al degetelor va fi distrus.
Durere
Fie că este vorba de a ridica un obiect, a deschide un plic, a mânui unelte, a tasta la calculator sau a butona un telefon mobil, este posibil să te doară degetele dacă obișnuiești să-ți rozi unghiile.
Practic, nu ne putem îndeplini sarcinile zilnice în mod corect. Când degetele noastre ating un obiect, durerea experimentată ne paralizează.
Infecții bacteriene
Unghiile reprezintă un mediu propice dezvoltării și transmiterii mai multor tipuri de bacterii. Degetele manipulează constant diverse obiecte care pot fi contaminate sau murdare.
Printre bacteriile care se pot dezvolta ușor sub unghii se numără Salmonella și E. Coli, ambele putând fi contactate prin intermediul alimentelor crude. Când îți duci degetele la gură, bacteriile de pe acestea sunt transmise pe membranele mucoase, de unde pot pătrunde în corp, provocând boli.
Cu toate acestea, multe persoane care își rod unghiile au un sistem imunitar mai puternic decât cei care evită acest obicei. Acest fapt se datorează tocmai ingerării bacteriilor care se dezvoltă sub unghii, organismul lor învățând astfel să se apere împotriva patogenilor.
Probleme dentare
Dinții utilizați de obicei pentru a roade unghiile sunt cei din față. Una dintre consecințele acestei acțiuni este erodarea marginilor dinților și creșterea sensibilității acestora. Cu alte cuvinte, rosul unghiilor erodează smalțul dentar.
Mai mult, rosul unghiilor poate cauza malocluzie, adică alinierea incorectă a dinților, precum și dificultăți de mestecare și tulburări de somn (dacă gura nu poate fi închisă complet).
Probleme emoționale
Cei care obișnuiesc să își roadă unghiile au tendința să își ascundă mâinile. Adevărul este că unghiile roase sau rupte nu sunt deloc atractive. Printre altele, rosul unghiilor poate cauza rușine, scăderea stimei de sine, frustrare și tristețe.
Te-ar putea interesa și:
Dureri articulare
Deși poate părea ciudat, rosul unghiilor poate cauza dureri la nivelul gâtului și al maxilarului. Acest simptom este consecința suprasolicitării mușchilor din aceste regiuni atunci când ne roadem unghiile.
Boli infecțioase
Cei care își rod unghiile prezintă un risc crescut de a suferi de o boală numită paronichie. Această tulburare afectează degetele, cauzând umflarea lor, roșeață și puroi. Paronichia se dezvoltă când bacteriile pătrund prin leziunile ce acoperă pielea.
Infecțiile fungice sunt favorizate de unghiile prea scurte, care nu acoperă complet vârfurile degetelor. În acest caz, pielea este expusă direct la aer, drept pentru care devine mai vulnerabilă acțiunii patogenilor.
După cum bine vezi, pericolele ascunse ale onicofagiei sunt destul de periculoase. Ca să-ți protejezi sănătatea, renunță la acest obicei imediat!
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Berk, M., Jeavons, S., Dean, O. M., Dodd, S., Moss, K., Gama, C. S., & Malhi, G. S. (2009). Nail-biting stuff? The effect of N-acetyl cysteine on nail-biting. CNS Spectrums. https://doi.org/10.1017/S1092852900023002
- Williams, T. I., Rose, R., & Chisholm, S. (2007). What is the function of nail biting: An analog assessment study. Behaviour Research and Therapy. https://doi.org/10.1016/j.brat.2006.07.013