Ghimbirul: 3 modalități de a-l utiliza

Ghimbirul este o rădăcină groasă, noduroasă ce a fost folosită în gastronomie, dar mai ales în medicina alternativă încă din Antichitate. În Asia este utilizată de mai bine de 3.000 de ani, dar nu se știe cu exactitate care este țara sa de origine.

Rădăcina s-a răspândit în întreaga lume, găsindu-se în prezent în aproape orice piață.

Ghimbirul este folosit în bucătărie pentru asezonarea mai multor preparate, sărate și dulci deopotrivă. Este cunoscut pentru nota picantă pe care o oferă mâncării și pentru conținutul său ridicat de nutrienți benefici organismului.

Această mirodenie se găsește în diverse forme în piețe, supermarketuri și magazine naturiste. În cele ce urmează îți vom arăta care sunt cele mai bune 3 modalități de a folosi ghimbirul și vom trece în revistă câteva dintre beneficiile sale pentru sănătate.

Ceai de ghimbir

Ghimbirul poate fi folosit pentru prepararea unui ceai

Ceaiul este una dintre cele mai utilizate modalități de a beneficia de proprietățile antiinflamatorii, analgezice și antioxidante ale ghimbirului. Acesta este ideal pentru ameliorarea durerilor și relaxarea întregului corp după o zi extenuantă. 

Ingrediente

  • 1 lingură de ghimbir proaspăt ras
  • 1 cană de apă fiartă
  • 1 linguriță de miere
  • Zeamă de lămâie (opțional)

Instrucțiuni

Adaugă ghimbirul ras în cana cu apă fiartă. Adaugă și puțină miere de albine și zeamă de lămâie, după gust. Poți să prepari această rețetă și cu o cană de lapte fierbinte în loc de apă. 

Vezi și: Beneficiile ghimbirului pentru femei

Ghimbir proaspăt, ca ingredient în rețete

Gustul picant al ghimbirului adaugă o aromă unică alimentelor și preparatelor culinare. Cantitatea folosită depinde de cât de intens vrei să fie gustul de ghimbir în rețeta aleasă. Ghimbirul poate fi ras, zdrobit sau feliat.

Poate fi folosit în combinație cu diverse alimente:

  • Carne
  • Salate
  • Orez
  • Pește sau alge de mare
  • Asezonarea uleiurilor
  • Pâine
  • Fursecuri
  • Deserturi
  • Budincă

Ghimbir măcinat

Ghimbirul măcinat are multe utilizări

Deși se găsește în această formă în magazine, poți să-l prepari și acasă folosind o rădăcină uscată. Dacă alegi această variantă, va trebui să speli bine ghimbirul și să-l usuci la soare sau în cuptor.

Atunci când este complet uscat, taie-l în mai multe bucăți și pisează-le cu ajutorul unui mojar cu pistil sau al unei râșnițe.

Ghimbirul măcinat poate fi folosit în mai multe scopuri:

  • Pentru prepararea ceaiului de ghimbir.
  • Ca ingredient în sucuri și smoothie-uri.
  • Pentru asezonarea mâncărurilor.
  • În dressinguri pentru salate.

Care sunt proprietățile ghimbirului?

Ghimbirul este un puternic antiinflamator natural ce ameliorează diferite tipuri de dureri însoțite de inflamații. Acesta conține antioxidanți care luptă împotriva radicalilor liberi și previn îmbolnăvirea.

Conținutul ridicat de vitamine și minerale ajută la întărirea sistemului imunitar și contribuie la bunăstarea generală a organismului. Ai nevoie și de alte motive pentru a-l introduce în dietă?

Ghimbirul întărește sistemul imunitar

Ghimbirul întărește sistemul imunitar

Proprietățile ghimbirului ajută la întărirea sistemului imunitar prin mărirea producției de globule albe și crearea unei bariere protectoare împotriva microorganismelor ce îți afectează sănătatea.

Combate greața și amețeala

Ghimbirul este folosit încă din vremuri antice ca tratament naturist pentru problemele gastrice, inclusiv greață, amețeală, vomă și diaree. Potrivit cercetătorilor de la Natural Standard, există dovezi științifice care confirmă că această plantă combate greața și voma în sarcină, dar numai pentru o perioadă scurtă de timp și consumat în doze mici.

Citește și: Utilizări medicinale ale ghimbirului

Combate migrenele

Datorită proprietăților sale antiinflamatoare și analgezice, rădăcina de ghimbir reduce tensiunea, inflamațiile și durerea cauzate de migrene.

Stimulează arderea grăsimilor

Ghimbirul stimulează arderea grăsimilor

Un studiu realizat la Universitatea din Maastricht (Olanda) a arătat că ghimbirul posedă proprietăți ce accelerează metabolismul și stimulează arderea grăsimilor.

Aceste beneficii se datorează efectului termogenic pe care îl creează, mărind abilitatea organismului de a arde grăsimile prin activitate fizică. În plus, ghimbirul îți oferă o senzație de sațietate, prevenind mâncatul în exces.

Este anticancerigen

Ghimbirul se află pe lista alimentelor recunoscute pentru proprietățile lor anticancerigene. Într-un studiu efectuat la Centrul de Înțelegere a Cancerului din cadrul Universității din Michigan s-a descoperit că ghimbirul are un puternic efect de încetinire a dezvoltării celulelor canceroase. 

Te-ar mai putea interesa