Ceaiuri care calmează nervii și anxietatea - Doza de Sănătate
 

Ceaiuri care calmează nervii și anxietatea

Pentru un stil de viață sănătos și echilibrat, este recomandat să consumăm ceaiuri care calmează nervii și anxietatea.
Ceaiuri care calmează nervii și anxietatea

Ultima actualizare: 14 noiembrie, 2018

Pentru un stil de viață sănătos și echilibrat, este recomandat să consumăm ceaiuri care calmează nervii și anxietatea.

În viață întâmpinăm diverse dificultăți, provocări, încercări. Nervii și anxietatea sunt reacțiile organismului la acești stimuli care amenință celulele cerebrale.

Dacă sunt moderate sau ținute sub control, stresul și anxietatea te pot ajuta să faci față greutăților zilnice, însă atunci când se manifestă excesiv, ele îți pot afecta echilibrul fizic și psihic.

Dacă observi că îți pierzi controlul și te confrunți cu simptome precum accelerarea bătăilor inimii, amețeală sau indigestie, nu ezita să mergi la medic. Ajutorul unui specialist este necesar în aceste cazuri.

Între timp poți apela la anumite remedii naturale la tine acasă. Ceaiuri care calmează sunt una dintre metodele pe care o avem cu toții la îndemână pentru a ameliora anxietatea și nervii de nivel moderat.

Aceste ceaiuri care calmează diferite afecțiuni sunt ușor de preparat de oricine. Te invităm să citești și să afli mai multe din rândurile de mai jos.

Ceaiuri care calmează: păducelul calmează nervii și anxietatea

Păducelul este o plantă foarte benefică, având abilitatea de a regla tensiunea arterială. Acesta ajută la relaxarea corpului, îmbunătățește circulația sângelui și optimizează ritmul cardiac.

Păducelul este excelent atunci când suferi de un atac ușor de anxietate sau în zilele în care ești mai nervos și mai agitat decât de obicei.

Indicații

  • Specialiștii în medicină naturistă susțin că varianta cea mai bună este tinctura. Aceasta se găsește în plafar și este foarte eficientă.
  • Dizolvă două picături de tinctură de păducel într-o cană cu apă sau suc natural.
  • Bea o singură cană pe zi.

Contraindicații

  • Dacă iei deja medicamente pentru reglarea bătăilor neregulate ale inimii sau pentru hipertensiunea arterială, nu consuma și păducel.
  • Evită acest remediu dacă ești însărcinată.
  • Nu fă abuz de tincturi: acestea conțin urme de alcool și pot cauza alte probleme de sănătate.

Ceai de roiniță pentru un somn mai bun

Roinița reduce nervii și anxietatea

Roinița este celebră pentru efectele relaxante sale și reducerea stresului, insomniei sau anxietății.

În plus, roinița combate spasmele, ajutând la ameliorarea tensiunii musculare și la combaterea nervilor care îți fac rău la stomac.

Indicații

  • Poți să bei până la două căni de ceai de roiniță pe zi. Pe cea de-a doua poți să o consumi chiar înainte de culcare, fiind foarte utilă pentru a avea un somn odihnitor.
  • Încălzește o cană de apă (200 ml), apoi adaugă o linguriță de roiniță (5 g). Nu uita să îndulcești ceaiul cu miere de albine.

Contraindicații

  • Dacă ești însărcinată, nu consuma acest ceai fără acordul medicului.
  • Nu bea niciodată ceai de roiniță dacă ești nevoit să conduci sau să operezi anumite utilaje.

Busuioc pentru nervii din stomac

Se întâmplă de multe ori ca nervii și anxietatea să se concentreze în „cel de-al doilea creier”, adică în stomac.

Deși pare surprinzător întrucât îl consideri doar un condiment aromat de folosit în bucătărie, în realitate busuiocul poate fi folosite la ceaiuri care calmează diferite afecțiuni.

Busuiocul și uleiul esențial de busuioc sunt foarte relaxante, ameliorează durerile de stomac și îmbunătățesc digestia. Încearcă să bei un ceai de busuioc după fiecare masă.

Indicații

  • Dă în clocot o cană cu apă și adaugă o linguriță de busuioc. Lasă amestecul să fiarbă la foc mic timp de 10 minute. Lasă ceaiul încă 10 minute la infuzat. Dacă îndulcești ceaiul cu puțină miere, rezultatele vor fi și mai plăcute.

Contraindicații

  • Evită busuiocul dacă suferi de gastrită sau de boala Crohn, deoarece uleiurile sale esențiale pot cauza efecte adverse.
  • Nu bea mai mult de o cană pe zi și nu urma tratamentul pentru mai mult de 10 zile. Apelează la busuioc atunci când simți o durere acută de stomac cauzată de nervi și emoții (trebuie să ai certitudinea că nu este provocată de gastrită).

Ceai de tei

Ceaiul de tei combate nervii și anxietatea

Ceaiul de tei este o modalitate excelentă de a-ți calma nervii sau anxietatea moderată. Ceaiul care calmează și ameliorează stresul, indigestia, durerile de cap, este relaxant, are un gust plăcut și îmbunătățește sănătatea aparatului respirator. 

Indicații

  • Ceaiul de tei are puține efecte secundare, ceea ce înseamnă că poți să bei până la trei căni pe zi. În plus, poți să incluzi această băutură în dieta zilnică.
  • Nu trebuie decât să fierbi o cană de apă și să adaugi o linguriță de flori de tei. 
  • Îndulcește-l întotdeauna cu miere pentru a-i întări efectele terapeutice și sedative. Vei adora senzația de calm pe care ți-o oferă.

Contraindicații

  • Așa cum am menționat mai sus, teiul este o plantă naturală cu puține efecte secundare. Dacă ești însărcinată sau iei anumite medicamente pentru inimă, cel mai bine este să ceri opinia unui medic înainte de a-l consuma. 

Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Craske, M. G., Roy-Byrne, P. P., Stein, M. B., Sullivan, G., Sherbourne, C., & Bystritsky, A. (2009). Treatment for anxiety disorders: Efficacy to effectiveness to implementation. Behaviour Research and Therapy. https://doi.org/10.1016/j.brat.2009.07.012
  • Aguirre-Hernández E, Martínez AL, González-Trujano ME, Moreno J, Vibrans H, Soto-Hernández M. Pharmacological evaluation of the anxiolytic and sedative effects of Tilia americana L. var. mexicana in mice. J Ethnopharmacol. 2007;
  • Cases J, Ibarra A, Feuillère N, Roller M, Sukkar SG. Pilot trial of Melissa officinalis L. leaf extract in the treatment of volunteers suffering from mild-to-moderate anxiety disorders and sleep disturbances. Med J Nutrition Metab. 2011;
  • Nabavi SF, Habtemariam S, Ahmed T, Sureda A, Daglia M, Sobarzo-Sánchez E, et al. Polyphenolic composition of Crataegus monogyna jacq.: From chemistry to medical applications. Nutrients. 2015.
  • Gutiérrez, S. L. G., Chilpa, R. R., & Jaime, H. B. (2014). Medicinal plants for the treatment of “nervios”, anxiety, and depression in Mexican Traditional Medicine. Brazilian Journal of Pharmacognosy. https://doi.org/10.1016/j.bjp.2014.10.007

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.