Principalele cauze ale durerii de stomac - Doza de Sănătate
 

Principalele cauze ale durerii de stomac

Principalele cauze ale durerii de stomac

Ultima actualizare: 06 octombrie, 2018

La un moment dat în viață, te-ai confruntat și tu probabil cu această neplăcere: durerea de stomac. Dar care sunt cauzele acesteia? Emoțiile, digestia proastă? Există mulți factori care pot sta la baza acestei neplăceri. În acest articol îți vom prezenta câteva dintre cele mai frecvente cauze ale durerii de stomac și îți vom oferi, de asemenea, câteva remedii simple pentru a o combate.

Posibile cauze ale durerii de stomac

Durerea abdominală este mai frecventă decât crezi. De fapt, cercetătorii au descoperit că cel puțin 30% din oameni suferă de acest tip de durere care, deși nu poate fi considerată o boală, reprezintă totuși un deranjament la nivelul sistemului digestiv.

Intensitatea durerii indică gravitatea problemei de care suferi. Totuși, dacă te confrunți destul de des cu aceste dureri și poate și cu unele dintre simptomele enumerate mai jos, este bine să te adresezi unui medic. Să aruncăm o privire pe informațiile prezentate în continuare.

Care sunt principalele cauze ale durerii de stomac?

1. Emoțiile

Emoțiile pot fi cauze ale durerii de stomac

Uneori anxietatea sau stresul se pot acumula în cel de-al doilea creier, și anume stomacul. Nervii sunt întotdeauna mai concentrați în această parte a corpului și pot avea efecte negative asupra digestiei, provocând arsuri la stomac și chiar diaree.

Prin urmare, nu te îngrijora dacă se întâmplă să te confrunți cu aceste probleme din când în când, deoarece nu sunt decât un rezultat al stresului. Cu toate acestea, este bine să încerci să îți controlezi nivelul de anxietate pentru a evita un disconfort și mai acut.

2. Gazele intestinale

Anumite alimente sau o digestie proastă pot duce la dezvoltarea gazelor intestinale. Acestea sunt localizate în principal în cavitatea abdominală, chiar sub coaste. Gazele pot cauza dureri acute, mai ales atunci când respiri adânc.

3. Arsurile la stomac

Cauze ale durerii de stomac precum arsurile gastrice

Refluxul gastric și arsurile la stomac pot fi cauze ale durerii de stomac localizate în partea superioară. Acizii se îndreaptă în sus, motiv pentru care durerea este concentrată în zona esofagului, care se află deasupra aparatului digestiv.

4. Sindromul de colon iritabil

Inflamarea intestinului poate cauza, la rândul său, dureri de stomac. Această afecțiune se înscrie în categoria numită dispepsie organică, ceea ce înseamnă că suferi de o boală digestivă.

Dacă ai simptome precum diaree, constipație, vomă sau durere intensă manifestate în mod regulat, atunci trebuie neapărat să te prezinți la medic.

5. Anumite medicamente

Anumite medicamente pot fi cauze ale durerii de stomac

Dacă iei suplimente de fier sau dacă ai luat recent un ibuprofen, vei simți cel mai probabil o durere de stomac. Aceste medicamente provoacă arsuri ușoare la stomac care durează câteva ore. Nu este nimic grav, dar este destul de supărător.

6. Mâncatul prea rapid

Nu uita, pentru a putea digera mâncarea în mod corespunzător, trebuie să o mesteci încet, pentru a o expune unei cantități cât mai mari de salivă. Acest element este absolut necesar pentru a amesteca alimentele înghițite cu cele mestecate anterior. Dacă mănânci prea repede, te vei confrunta probabil cu o durere de stomac.

7. Ulcer

Ulcerul pe lista de cauze ale durerii de stomac

Te doare stomacul atunci când consumi anumite alimente? Mai ales dacă mâncarea este foarte condimentată sau iute? Vomiți des? Observi vreodată că voma conține și sânge? Dacă ai răspuns afirmativ la aceste întrebări, atunci trebuie să te prezinți urgent la medic, pentru că este posibil să suferi de ulcer.

Remedii pentru durerea de stomac

Cauze ale durerii de stomac tratate cu ghimbir
  • Ceaiuri de mentă și anason după masă: aceste lichide sunt foarte bune pentru digestie, relaxează musculatura și ameliorează durerea de stomac. Poți să bei până la 3 căni pe zi.
  • Ceai de rădăcină de ghimbir: această băutură calmează durerea de stomac și îmbunătățește digestia. Bea o cană după cină; sigur vei observa rezultate pozitive.
  • Salvie și mușețel: sigur ai auzit de beneficiile oferite de aceste plante pentru stomac și intestine. Salvia și mușețelul au un efect sedativ și ameliorează durerile și inflamațiile. Poți bea până la un litru pe zi pentru a scăpa de problemele la stomac.
  • O baie fierbinte și masaje la stomac: nimic nu este mai eficient în relaxarea nervilor stomacali și a tensiunii decât o baie fierbinte. După baie, poți să masezi abdomenul cu puțin ulei de lavandă sau de migdale. Masează folosind mișcări circulare și apoi aplică o cârpă călduță. Sigur te vei simți mai bine.
  • Mestecă bine mâncarea și mănâncă încet. Mai mult, nu mânca foarte mult la o masă. Ideal ar fi să iei cinci mese mai mici pe zi, cele mai consistente fiind micul dejun și prânzul. Cea mai ușoară masă trebuie să fie cea de seară. În plus, nu uita să consumi multe lichide.

Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.