5 cauze ale gazelor intestinale - Doza de Sănătate
 

5 cauze ale gazelor intestinale

Dacă ai frecvent gaze intestinale, iar schimbarea alimentației nu pare să dea rezultate, apelează la ceaiuri de plante și mergi la un medic specialist. 
5 cauze ale gazelor intestinale
Diego Pereira

Verificat și aprobat de medicul Diego Pereira.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Dacă ai des gaze intestinale, știi deja că acestea reprezintă una dintre cele mai supărătoare și jenante probleme digestive. Însă de ce apar? În cele ce urmează, te invităm să descoperi principalele cauze ale gazelor intestinale. 

Gazele intestinale apar din diverse motive, însă unul dintre principalii factori care trebuie luați în considerare este alimentația.

În general, disconfortul creat de gaze se manifestă la nivel personal și social. Până la urmă, acel aer trebuie să iasă într-un fel din tine, fie prin intermediul eructațiilor (râgâieli), fie al flatulenței. Știm cu toții cât este de neplăcut să fii la o întâlnire cu prietenii sau la o reuniune familială atunci când ai gaze.

Dacă te confrunți des cu această problemă, îți recomandăm să încerci anumite ceaiuri din plante, cum ar fi menta. Însă cel mai important lucru este să eviți alimentele care îți provoacă gaze intestinale.

Iată care sunt cele mai frecvente cauze ale gazelor intestinale!

1. Alimentele care îți provoacă gaze intestinale

Posibile cauze ale gazelor intestinale precum consumul de cafea

În primul rând, este necesar să descoperi ce alimente îți provoacă gaze intestinale, pentru a le evita pe viitor. Această problemă digestivă nu este identică pentru toată lumea, întrucât depinde de toleranțele alimentare ale fiecăruia dintre noi.

Este important să fii atent la alimentele pe care le-ai consumat înainte să apară flatulența. Nu uita că fiecare persoană procesează în mod diferit mâncarea. Astfel, dacă prietenul tău nu poate mânca semințe, asta nu înseamnă că și tu ai aceeași problemă.

În general, printre principalii „vinovați” se numără:

  • Cafeaua
  • Leguminoasele (năut, linte, fasole verde etc.)
  • Alimentele picante, precum ardeii iuți
  • Alimentele grase
  • Sucurile acidulate și băuturile alcoolice
  • Lactoza (inclusiv iaurtul)
  • Condimentele, precum curry
  • Oleaginoasele și fructele proaspete (mere, banane, piersici, struguri).

2. Mâncatul rapid

Una dintre posibilele cauze ale gazelor intestinale este și obiceiul de a mânca rapid și de a nu mesteca bine mâncarea.

Persoanele care suferă de atacuri de anxietate, nervozitate, stres sau care mănâncă în exces se confruntă adesea cu episoade de flatulență sau eructații.

Îți recomandăm să fii atent nu numai la alimentele consumate, ci și la felul în care mănânci. Respectă un program de masă și nu mânca în grabă. 

3. Medicamentele pot fi cauze ale gazelor intestinale

Unele medicamente pot fi cauze ale gazelor intestinale

Anumite medicamente inhibă enzimele digestive, drept pentru care este posibil să suferi de gaze intestinale pe durata tratamentului.

Gândește-te dacă flatulența a apărut odată cu începutul medicației. Dacă da, întreabă medicul dacă cele două lucruri ar putea avea legătură unul cu altul. Specialistul îți poate spune dacă este indicat să schimbi tratamentul sau dacă există alte medicamente disponibile care să îți protejeze și stomacul.

Oricum ar fi, este important să nu încetezi tratamentul fără să vorbești mai întâi cu medicul tău, chiar dacă ești sigur că există o legătură între pastilele pe care le iei și gazele intestinale.

4. Problemele intestinale

Chiar dacă apariția flatulenței este de cele mai multe ori asociată cu alimentația, trebuie să fii atent și la frecvența acestei probleme. Uneori, gazele intestinale pot reprezenta un semnal de alarmă care arată că există o neregulă în organism. 

Principalul simptom al sindromului de colon iritabil îl constituie gazele în exces în timpul nopții. Această afecțiune constă într-o intoleranță la numeroase alimente. Dacă suferi de SCI, vei avea multe episoade de gaze însoțite de durere abdominală și greață.

5. Bacteriile intestinale

Bacteriile din intestine pot fi cauze ale gazelor intestinale

Mâncarea parcurge un drum impresionant în organism. Când trec din intestinul subțire în cel gros, alimentele sunt parțial digerate, activând bacteriile intestinale. Când acestea din urmă încep să acționeze, se pot acumula gaze care caută o modalitate de a fi evacuate din corp.

Ce să fac dacă am deja gaze intestinale?

Există diverse remedii naturale care combat problemele cauzate de gazele intestinale. Unul dintre cele mai eficiente tratamente îl reprezintă ceaiurile din plante, cum ar fi:

  • Mușețelul
  • Anasonul
  • Menta
  • Ghimbirul
  • Feniculul

Încearcă-le pe toate până găsești varianta cea mai bună pentru organismul tău. Toate sunt foarte bune și nu au efecte secundare.

Poți încerca, de asemenea și alte remedii: o lingură de oțet de mere diluat într-o cană de apă sau apă cu bicarbonat de sodiu și lămâie.

Îți recomandă să citești și:

5 infuzii pentru a combate gazele intestinale

Cum să procedez dacă am gaze intestinale în exces?

Dacă ai mereu gaze intestinale și niciun tratament naturist nu funcționează, îți recomandăm să te adresezi unui medic gastroenterolog. Acesta este specialistul care îți poate pune diagnosticul corect.

După cum poți vedea, există diverse cauze ale gazelor intestinale, așa că este bine să fii atent la anumite aspecte pentru a descoperi care dintre ele este valabilă în cazul tău. 

Sursa imaginii reprezentative: © wikiHow.com


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Roudebush, P. (2001). Flatulence: causes and management options. Comp Contin Edu Pract Vet.
  • Kurbel, S., Kurbel, B., & Včev, A. (2006). Intestinal gases and flatulence: Possible causes of occurrence. Medical Hypotheses. https://doi.org/10.1016/j.mehy.2006.01.057
  • Sahakian, A. B., Jee, S. R., & Pimentel, M. (2010). Methane and the gastrointestinal tract. Digestive Diseases and Sciences. https://doi.org/10.1007/s10620-009-1012-0
  • Hasler WL. Gas and Bloating. Gastroenterol Hepatol (N Y). 2006;2(9):654–662.
  • Philpott HL, Nandurkar S, Lubel J, Gibson PR. Drug-induced gastrointestinal disorders. Frontline Gastroenterol. 2014;5(1):49–57. doi:10.1136/flgastro-2013-100316
  • Lacy BE, Gabbard SL, Crowell MD. Pathophysiology, evaluation, and treatment of bloating: hope, hype, or hot air?. Gastroenterol Hepatol (N Y). 2011;7(11):729–739.
  • Hasler, W. L. (2007). Irritable bowel syndrome and bloating. Best Practice and Research in Clinical Gastroenterology21(4), 689–707. https://doi.org/10.1016/j.bpg.2007.03.007

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.