7 cauze frecvente ale flatulenței - Doza de Sănătate
 

7 cauze frecvente ale flatulenței

Este incomodă, stânjenitoare și… ar putea fi consecința anumitor obiceiuri nocive foarte frecvente. Citește în continuare pentru a descoperi cauzele flatulenței, precum și ce trebuie să faci pentru a o trata.
7 cauze frecvente ale flatulenței

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Flatulența (acumularea excesivă de gaze intestinale) este o problemă des întâlnită și, pentru multe persoane, inevitabilă. Iată care sunt câteva cauze frecvente ale flatulenței!

Gazele intestinale sunt produse de bacteriile din intestine, dar dezechilibrele interne și reacțiile la agenții din exterior pot provoca o acumulare în exces.

Deși nu constituie o problemă de sănătate gravă, flatulența survine câteodată atât de des, încât persoana afectată se simte stânjenită. În fond, gazele acumulate pot avea un miros foarte neplăcut.

Din acest motiv, este esențial să știi care sunt factorii care provoacă acumularea excesivă de gaze intestinale și ce poți să faci pentru a o combate. În articolul de azi te invităm să descoperi șapte cauze frecvente ale flatulenței și pașii necesari pentru a o evita.

Cauze frecvente ale flatulenței

1. Un dezechilibru al florei bacteriene

Flora intestinală poate prezenta anumite dezechilibre

Acumularea excesivă de gaze intestinale poate fi consecința unui dezechilibru la nivelul bacteriilor care protejează intestinele. Această problemă apare frecvent la persoanele care suferă de o tulburare digestivă, precum gastroenterita sau o infecție.

Deoarece pH-ul stomacului este susceptibil modificărilor rapide, anumite culturi de bacterii pot înflori, crescând producția de gaze intestinale. În aceste cazuri, este indicat să îți mărești aportul de alimente probiotice sau prebiotice. Acestea îți vor repopula flora intestinală.

2. Fermentația alimentelor în intestine

Diverse bacterii din aparatul digestiv contribuie la fermentarea alimentelor, facilitând descompunerea acestora în timpul digestiei. De obicei, această activitate se desfășoară în intestinul gros. Câteodată însă, bacteriile pot pătrunde în intestinul subțire, generând o fermentație timpurie.

Alimentele nefiind complet digerate, producția de gaze intestinale va crește până când acestea sunt eliberate. Acest factor poate cauza balonare, durere și alte simptome care diminuează calitatea vieții.

3. Mâncatul prea rapid

Cauze frecvente ale flatulenței precum mâncatul rapid

Persoanele care își rezervă doar câteva minute pentru a servi prânzul tind să sufere de flatulență în mod regulat. Când mănânci repede, alimentele sunt ingerate împreună cu cantități mari de aer. Drept consecință, cantitatea de gaze produse crește, provocând eructații și flatulență.

Îți recomandăm să citești și:

Ce indică gazele intestinale despre sănătate?

4. Consumul excesiv de produse lactate

Deși unele persoane pot digera ușor produsele lactate, acestea ar putea fi afectate, în timp, de diverse probleme. Vârsta și expunerea regulată la anumiți factori poate reduce nivelul de lactază. După cum bine știi, această enzimă este responsabilă pentru digerarea lactatelor.

Dacă ai simptome neplăcute atunci când servești acest tip de alimente, este posibil să suferi de intoleranță la lactoză. În această situație, singura soluție disponibilă este să eviți consumul de lactate. Optează mai degrabă pentru alimente fără lactoză.

5. Schimbările hormonale

Dereglările hormonale sunt cauze frecvente ale flatulenței

Pe lângă bolile asociate hormonilor, schimbările hormonale pe care femeile le experimentează în timpul menopauzei sunt cauze frecvente ale flatulenței. Deși cercetătorii nu au reușit să determine ce hormoni declanșează această reacție, femeile afectate observă schimbări evidente la nivelul activității digestive.

Pentru a ține sub control simptomele schimbărilor hormonale și a reduce frecvența lor, fă mai multă mișcare și bea suficientă apă.

6. Sensibilitatea la gluten

Alte cauze frecvente ale flatulenței sunt intoleranțele alimentare și alte tulburări asociate, precum boala celiacă.

Tulburările autoimune de acest tip pot afecta absorbția nutrienților, provocând rupturi mici la nivelul mucoasei intestinului subțire. Aceste rupturi declanșează inflamații abdominale, durere și alte simptome care împiedică digestia corectă.

Astfel, este esențial să identificăm aceste probleme de sănătate la timp, în special pentru că tratamentul presupune schimbarea dietei.

Te sfătuim să citești și: 

9 remedii pentru flatulență 100% naturale

7. Acumularea de deșeuri

Constipația pe lista de cauze frecvente ale flatulenței

Constipația, adică acumularea de deșeuri la nivelul intestinelor, este pe lista de cauze frecvente ale flatulenței și ale altor probleme digestive. Când rămân în colon, deșeurile alterează flora bacteriană, iar organismul produce mai multe gaze intestinale decât de obicei.

Mai mult, în această situație, intestinele întâmpină dificultăți în absorbția nutrienților și eliminarea deșeurilor de care organismul nu are nevoie. Dacă suferi de constipație, este indicat să îți crești aportul de apă, fibre și alte alimente cu proprietăți digestive.

Nu uita, cel mai eficient mod de a combate constipația este să îți îmbunătățești obiceiurile alimentare. Asta presupune să reduci consumul de alimente care stimulează producția de gaze intestinale.

Pentru a combate flatulența, aplică sfaturile prezentate în acest articol și, dacă ți se pare necesar, consultă un medic.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Roudebush, P. (2001). Flatulence: causes and management options. Compendium on Continuing Education for the Practising Veterinarian.
  • Słomka, M., & Małecka-Panas, E. (2011). Flatulence and eructation. Pediatria i Medycyna Rodzinna.
  • Brown-Esters, O., Mc Namara, P., & Savaiano, D. (2012). Dietary and biological factors influencing lactose intolerance. International Dairy Journal. https://doi.org/10.1016/j.idairyj.2011.09.010
  • Mustafa, M., Menon, J., Muiandy, R., Fredie, R., Sein, M., & Fariz, A. (2015). Risk Factors,Diagnosis, and Management of Peptic ulcer Disease. IOSR Journal of Dental and Medical Sciences. https://doi.org/10.9790/0853-14784046

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.