9 motive pentru care ți se rup unghiile - Doza de Sănătate
 

9 motive pentru care ți se rup unghiile

Dacă unghiile tale se rup ușor, trebuie să le protejezi când folosești produse de curățare, să nu le rozi și să le hidratezi cu ajutorul unei loțiuni speciale. 
9 motive pentru care ți se rup unghiile

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

În ultima vreme, unghiile au devenit o parte importantă a frumuseții unei femei. Acestea sunt ca o carte de vizită, oferind informații cu privire la starea ta de sănătate și la modul în care te prezinți în fața celorlalți oameni. Însă te-ai întrebat vreodată de ce ți se rup unghiile?

Tendințele din modă acordă o atenție deosebită unghiilor, fiind considerate un element fundamental în orice stil abordat.

În mare parte, unghiile sunt compuse dintr-o proteină numită cheratină. În combinație cu diverse vitamine și minerale, aceasta este esențială pentru a-ți menține unghiile puternice și sănătoase.

Există numeroase produse create pentru îngrijirea corespunzătoare a unghiilor. Totuși, poți observa uneori că ți se rup unghiile fără să îți dai seama.

Problema este că, din lipsă de informare sau din neglijență, multe persoane ajung să-și deterioreze și mai tare unghiile, în loc să le îngrijească așa cum ar trebui. Prin urmare, în articolul de azi ne-am hotărât să îți prezentăm 9 cauze ale ruperii unghiilor. 

1. Roaderea unghiilor duce la ruperea acestora

Ți se rup unghiile dacă le rozi

Obiceiul de a-ți roade unghiile, denumit în termeni medicali onicofagie, provoacă dependență atât în rândul copiilor, cât și al adulților și duce la slăbirea sau ruperea unghiilor.

Deși pare o modalitate bună de a reduce stresul sau anxietatea, rosul unghiilor este dăunător. Acest obicei îți poate deforma unghiile sau poate cauza infecții grave.

În urma roaderii, structura unghiilor se deteriorează, iar până la rupere nu mai este decât un pas.

2. Răzuirea ojei

Oja ne ajută să ne scoatem în evidență unghiile cu ajutorul unor culori, stiluri și modele diferite. Însă anumite persoane au obiceiul de a răzui oja de pe unghii după un timp. Deși pare inofensiv, acest obicei este dăunător pentru unghii, deoarece distruge stratul exterior care le protejează.

Cel mai bine este să folosești produse special create pentru curățarea ojei, asigurându-te că acestea au în compoziția lor chimicalele potrivite.

3. Îți neglijezi cuticulele

Ți se rup unghiile dacă neglijezi cuticulele

Cuticulele sunt de cele mai multe ori neglijate atunci când vine vorba de îngrijirea unghiilor. Unele persoane le taie cu unghiera, în timp ce altele le rup cu dinții.

În caz că nu știai, cuticulele reprezintă o parte esențială a sănătății unghiilor. Dacă le neglijezi, unghiile se deteriorează și pot chiar să se rupă.

Pentru a evita problemele, este indicat să folosești o soluție pentru îndepărtarea cuticulelor. În acest fel, poți elimina în mod sigur și eficient pielea moartă din jurul unghiilor.

4. Pilirea suprafeței unghiilor

Nu este recomandat să pilești suprafața unghiilor. În caz contrar, ți se rup unghiile și poți favoriza înmulțirea anumitor bacterii sau ciuperci. 

5. Pilirea părților laterale ale unghiei

Cum să folosești corect pila de unghii

Din dorința de a oferi unghiilor o formă pătrată, anumite femei exagerează atunci când vine vorba de pilirea unghiilor pe lateral, ajungând să elimine o parte importantă a acestora.

Deși la început nu se observă nimic, în lipsa acestei părți importante, unghiile își pierd rezistența și se rup.

6. Excesul de gel

Femeile care nu își pot ține sub control anxietatea și își rod unghiile obișnuiesc apoi să folosească mult gel pentru a avea o manichiură perfectă.

Deși au un aspect plăcut, atunci când gelul este îndepărtat, unghiile pierd nutrienți importanți, iar structura lor este compromisă. 

Este foarte important ca gelul să fie îndepărtat de un profesionist pentru a nu afecta unghia naturală.

7. Ți se rup unghiile pentru că nu le protejezi

Ți se rup unghiile dacă nu folosești mănuși de protecție

Știai că substanțele chimice din produsele de curățare a locuinței sunt foarte dăunătoare? Aceste chimicale reprezintă una dintre cauzele principale ale ruperii unghiilor

Faptul că nu folosești mănuși când faci curățenie sau când umbli cu aceste produse este un obicei dăunător care afectează în mod direct calitatea unghiei.

8. Îți folosești unghiile pe post de unelte

Atenție! Unghiile nu sunt unelte, chiar dacă pot fi utile în anumite situații. Dacă le folosești pentru a răzui abțibilduri sau alte obiecte sau pentru a deschide conserve, poți diminua rezistența acestora sau le poți rupe pe loc.

Folosește instrumentele adecvate pentru a îndeplini aceste sarcini și protejează-ți unghiile. 

9. Nu îți hidratezi unghiile

Ți se rup unghiile dacă nu le hidratezi

La fel ca și celelalte părți ale corpului, unghiile trebuie hidratate permanent pentru a se menține puternice, sănătoase și lungi. 

Bea multă apă și folosește o cremă hidratantă special creată pentru unghii și cuticule.

Faci și tu unele dintre greșelile de mai sus? Dacă îți identifici propriile comportamente dăunătoare în descrierile noastre, îți recomandăm să iei măsuri pentru o îngrijirea mai bună a unghiilor.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  •  Bean, William B. (1 de enero de 1980). «Nail Growth». Archives of Internal Medicine (en inglés) 140 (1)
  • Agustín Alomar, “Uñas, alteraciones más frecuentes” en web de la Fundación Piel Sana, 2016.
  • Vicente Delgado Florencio, “Las uñas nos hablan de tu salud”, en web de la Fundación Piel Sana, 2016.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.