Unghiile cu acril îți pun în pericol sănătatea - Doza de Sănătate
 

Unghiile cu acril îți pun în pericol sănătatea

Deși arată minunat, unghiile cu acril constituie un pericol pentru sănătate. Printre altele, acestea pot cauza inflamații, arsuri, durere și reacții alergice.
Unghiile cu acril îți pun în pericol sănătatea

Ultima actualizare: 25 mai, 2022

Unghiile cu acril au un aspect minunat, sunt ideale pentru ocaziile speciale și transformă complet aspectul mâinilor noastre. Însă aceste unghii pot cauza și numeroase probleme pe care este indicat să le evităm.

Poate adori look-ul unghiilor cu acril, dar trebuie să ții cont de faptul că acestea ți-ar putea prejudicia sănătatea. În articolul de azi îți prezentăm de ce este bine să eviți unghiile cu acril. Citește în continuare înainte să decizi dacă acestea sunt potrivite pentru tine sau nu.

De ce sunt unghiile cu acril atât de populare?

Unghiile cu acril sunt populare

Din ce în ce mai multe femei aleg să poarte unghii artificiale sau extensii. Unghiile cu acril sunt fabricate din plastic și au un aspect care sugerează „perfecțiune”. Deseori vedem aceste unghii pe degetele vedetelor sau în reviste.

Nu este dificil să ne dăm seama de ce femeile adoră unghiile artificiale. În fond, acestea maschează imperfecțiunile unghiilor naturale și arată impecabil. Unghiile cu acril sunt vopsite și deseori acoperite cu design-uri interesante, imposibil de realizat pe unghii naturale mai scurte și neregulate.

Dacă obișnuiești să îți ronțăi unghiile, dar vrei ca ele să aibă un aspect plăcut atunci când mergi la serviciu, unghiile cu acril reprezintă o variantă simplă. Nunțile, petrecerile și alte evenimente speciale reprezintă, de asemenea, ocazii ideale de a purta unghii cu acril.

Evită unghiile artificiale

Evită unghiile cu acril

Deși unghiile cu acril par inofensive, atât aplicarea, cât și purtarea lor pot cauza diverse probleme. Iată ce se întâmplă la salon când ne punem unghii cu acril:

 • Compușii chimici utilizați, adică rășini sau formaldehidă, pot cauza inflamații, desprinderea unghiei naturale de piele, arsuri, durere și reacții alergice.
 • Multe femeie raportează că unghiile cu acril le-au distrus complet unghiile naturale sau loja unghiulară. În aceste cazuri, unghiile respective nu vor mai crește niciodată.
 • Dacă salonul unde îți faci manichiura nu este bine aerisit, există posibilitatea să inhalezi fumuri toxice și alți iritanți.
 • Anumite saloane utilizează o substanță numită metacrilat de metil pentru a lipi unghiile artificiale. Acest compus chimic provoacă daune grave la nivelul sistemului respirator și asupra degetelor.
 • Și utilizarea unui uscător pentru a usca mai repede unghiile cu acril este o greșeală. Substanțele utilizate pentru a aplica aceste unghii sunt inflamabile și pot lua foc când intră în contact cu temperaturi ridicate.
Unghiile cu acril au aspect plăcut
 • Deseori angajații saloanelor de înfrumusețare nu curăță sau nu sterilizează corect instrumentele și materialele utilizate după ce le folosesc asupra unui cliente. Drept consecință, următoarea clientă ar putea contracta diverse probleme de sănătate, inclusiv o infecție fungică.
 • Dacă mergi la salon, asigură-te că manichiurista poartă mănuși din latex sau plastic. O tăietură sau zgârietură reprezintă un mediu propice transmiterii și dezvoltării bolilor.
 • Nu-ți tăia sau împinge cuticulele înapoi. Această componentă a unghiei acționează ca o barieră naturală împotriva infecțiilor și a microorganismelor nocive care încearcă să pătrundă în corp.
 • Spală-ți și usucă-ți mâinile înainte de aplicarea unghiilor cu acril, astfel încât să nu rămână urmă de umezeală pe unghiile naturale. Acest truc previne răspândirea ciupercilor după ce unghiile artificiale sunt atașate.

Alte dezavantaje ale unghiilor cu acril

Efectele nocive ale unghiilor cu acril nu se termină de îndată ce părăsești salonul de înfrumusețare, chiar dacă acesta are o reputație bună și angajați calificați. Cele mai frecvente efecte secundare nedorite ale unghiilor cu acril sunt:

 • Unghiile cu acril sunt complet rigide și pot cauza leziuni la cea mai mică lovitură. Când unghia de plastic se rupe, aceasta trage după ea și unghia naturală. Acest proces este foarte dureros și va dura mult timp până când unghia naturală va crește din nou.
 • Unghiile artificiale îți cresc riscul de a dezvolta infecții. Bacteriile și microorganismele care provoacă boli se pot acumula în orice spațiu gol dintre unghia cu acril și cea naturală.
Unghiile cu acril pot provoca infecții
 • Reacțiile alergice sunt frecvente în rândul femeilor care poartă unghii cu acril. Plasticul din care acestea sunt fabricate conține toxine, drept pentru care degetele tale s-ar putea înroși și inflama. Este posibil să experimentezi și mâncărimi.
 • Dacă unghiile cu acril se deteriorează, murdăria, virusurile și bacteriile se vor putea acumula mai ușor în regiunea respectivă. Când se întâmplă asta, trebuie să îndepărtezi unghia deteriorată și să o înlocuiești cu o unghie nouă cât mai curând posibil.

Concluzii

A purta sau nu unghii cu acril nu este o decizie neimportantă. Dacă în ciuda informațiilor prezentate în acest articol încă dorești să porți unghii cu acril, mergi la un salon cu o reputație bună și cere ajutorul unui profesionist.

Asigură-te că spațiul unde sunt atașate este bine aerisit și adu-ți propria pilă de acasă. Monitorizează-ți atent degetele și unghiile, pentru a surprinde la timp orice schimbări sau durere.

Dacă este nevoie, îndepărtează unghia care îți provoacă probleme până când durerea se ameliorează. Pe cât posibil, oferă-le unghiilor naturale o pauză înainte de a aplica din nou unghii cu acril.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.