6 sfaturi ca să-ți protejezi buzele de soare - Doza de Sănătate
 

6 sfaturi ca să-ți protejezi buzele de soare

Protejarea buzelor de soare este un pas important pentru a evita arsurile și posibilele consecințe negative. Este important, de asemenea, să îți protejezi buzele și după expunerea la soare.
6 sfaturi ca să-ți protejezi buzele de soare

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Stratul superior al pielii buzelor tale este unul extrem de subțire. De aceea, este foarte important să-ți protejezi buzele de soare. Această zonă conține foarte puțină melanină, pigmentul natural care ar putea ajuta la protejarea buzelor de soare. Prin urmare, buzele se bronzează foarte rar și se pot arde cu ușurință.

În plus, deoarece buzele se află pe chipul nostru, acestea nu sunt niciodată protejate, fiind expuse permanent la razele nocive ale soarelui.

Știai că umezitul permanent al buzelor poate fi foarte dăunător, deoarece saliva acționează ca o lentilă ce concentrează razele solare?

Probleme ale buzelor cauzate de soare

Atunci când pielea buzelor tale este arsă de soare, pot apărea daune permanente. Dacă îți expui buzele neprotejate la soare sau dacă petreci prea mult timp în bătaia razelor la ore nepotrivite, structura colagenului din buze poate suferi schimbări drastice. Prin urmare, buzele tale se pot rida și vor apărea linii fine în jurul gurii. Daunele provocate de soare apar chiar dacă nu există semne fizice vizibile cu ochiul liber.

Ridurile și îmbătrânirea prematură nu sunt singurele consecințe ale expunerii excesive la soare. Expunerea prelungită la soare fără a purta protecție solară poate duce la apariția cheilitei actinice, o afecțiune precanceroasă cunoscută adesea sub denumirea de „buză de fermier” sau „buză de marinar”.

Persoanele afectate de această boală se plâng adesea de buze uscate și crăpate. Acestea sunt afectate și de alte urmări ale expunerii la soare, precum leziunile precanceroase și ridurile adânci. Se estimează că în fiecare an sunt descoperite 3500 de cazuri noi de cancer de piele la nivelul buzelor.

Femeie cu herpes pe buze

Expunerea la soare este, de asemenea, unul dintre cei mai comuni factori declanșatori ai infecției cu herpes labial. Protecția buzelor împotriva acțiunii soarelui poate limita declanșarea acestei probleme. Această afecțiune necesită îngrijire specială, așadar protejarea buzelor contra soarelui este esențială.

6 sfaturi ca să-ți protejezi buzele de soare

Medicii dermatologi recomandă utilizarea produselor de protecție solară pentru buze. Este important să le aplici cu cel puțin jumătate de oră înainte de a ieși din casă.

Asemenea loțiunilor de protecție solară pentru corp, și produsele de protecție solară pentru buze trebuie aplicate frecvent în timpul expunerii la soare. În cele ce urmează, îți vom explica pe larg cum să-ți protejezi buzele:

1. Folosește produse rezistente la apă

Dacă ești la piscină sau la plajă, asigură-te că folosești un produs de protecție solară pentru buze rezistent la apă. Este important ca acesta să te protejeze chiar și atunci când stai foarte mult timp în apă (80 de minute sau chiar mai mult).

Protecția solară pentru buze alunecă de pe piele foarte ușor. Din această cauză, trebuie să o reaplici cât mai des atunci când mergi la piscină sau la plajă.

2. Produse de protecție solară fără PABA

Caută produse de protecție solară care nu conțin PABA. Această substanță poate provoca alergii grave la nivelul pielii. Fotodermatita face ca pielea să se ardă mult mai ușor în zonele în care ai aplicat loțiuni ce conțin PABA. De asemenea, îți pot apărea iritații din cauza acestui ingredient chimic.

3. Verifică ingredientele loțiunii cu SPF

Cum îți protejezi buzele contra soarelui

Asemenea loțiunilor pentru corp, și produsele pentru buze trebuie să aibă un factor de protecție solară cât mai ridicat. Ca să-ți protejezi buzele de soare în mod eficient, alege un SPF de nivel 15 sau mai înalt.

Asigură-te că produsul îți menține buzele moi și bine hidratate. Nu uita că uscăciunea crește riscul de arsuri solare.

4. Nu folosi luciu de buze sau produse similare

Te-ai gândit probabil de multe ori să aplici luciu de buze în loc de balsam de protecție solară, deoarece este primul produs care îți pică în mână. Însă acest lucru este foarte dăunător pentru buze.

Luciurile de buze sau rujurile strălucitoare afectează în mod negativ pielea buzelor, deoarece pot concentra razele UV pe acestea. De asemenea, un luciu de buze fără protecție solară poate crește dramatic riscul de a dezvolta cancer de piele.

5. Exfoliază-ți buzele cu regularitate

Tratament de exfoliere pentru buze

După expunerea la soare, este necesar să-ți exfoliezi ușor buzele dacă sunt uscate sau încep să se cojească. În acest scop, poți folosi puțin ulei de măsline și zahăr granulat. Acest amestec ajută la îndepărtarea celulelor moarte și stimulează regenerarea pielii.

Ai grijă să nu execuți manevre prea agresive, deoarece pielea buzelor este foarte delicată și te poți răni rapid. Nu-ți exfolia buzele imediat ce ai ajuns acasă, ci lasă să treacă un timp pentru ca acestea să nu fie foarte sensibile.

6. Folosește produse ce sigilează hidratarea

Caută un produs pentru buze ce are printre ingredientele sale ceară de albine, vaselină sau parafină. Aceste substanțe sunt foarte blânde cu buzele și le oferă un aspect plăcut.

În plus, acestea vor sigila pielea, păstrându-i hidratarea pentru mai mult timp. În acest mod, te vei putea bucura de o plimbare de vară fără a-ți fi teamă că trebuie să reaplici balsamul de buze mult prea des.

Profită din plin de plimbările în lumina soarelui, fără a uita că trebuie să-ți protejezi buzele împotriva radiațiilor solare și petelor. Nu uita că și ele suferă din cauza efectelor nocive ale soarelui. Prin urmare, nu ieși niciodată din casă fără să-ți aplici pe buze balsam cu protecție solară, chiar dacă afară este înnorat sau iarnă.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.