Isotretinoin pentru acnee: beneficii și efecte adverse - Doza de Sănătate
 

Isotretinoin pentru acnee: beneficii și efecte adverse

Isotretinoinul este un medicament foarte eficient pentru tratarea acneei, dar necesită prudență. Astăzi, îți vom spune totul despre beneficiile și efectele secundare ale isotretinoinului.
Isotretinoin pentru acnee: beneficii și efecte adverse

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Folosești isotretinoin pentru acnee? Astăzi, vom discuta despre beneficiile și efectele secundare ale acestui medicament.

Isotretinoinul este un medicament util pentru tratamentul acneei moderate până la severe. Este disponibil sub formă de capsule de 10, 20 și 40 de miligrame și, conform estimărilor, este eficient în 80% din cazuri. Tratamentul mediu durează 4 până la 5 luni. De asemenea, medicii prescriu uneori isotretinoin pentru a trata și alte probleme ale pielii sau chiar unele tipuri de cancer.

În ciuda eficacității sale, poate produce efecte secundare semnificative. De exemplu, provoacă defecte congenitale, așadar femeile însărcinate nu ar trebui să îl utilizeze. De asemenea, nu ar trebui să îl utilizezi niciodată simultan cu suplimentele de vitamina A.

Să aruncăm o privire mai atentă!

Pentru ce este folosit isotretinoinul?

Deși isotretinoinul este util pentru tratamentul diferitelor tipuri de acnee, medicii îl prescriu aproape întotdeauna pentru a trata o formă severă numită acnee nodulară recalcitrantă severă. Medicii îl recomandă, de obicei, numai atunci când alte abordări nu au funcționat.

Este unul dintre cele mai eficiente medicamente împotriva acneei. De asemenea, în unele cazuri, medicii îl prescriu pentru a trata probleme precum rozaceea, hidrosadenita supurativă, foliculita decalvantă, dermatita cronică a mâinilor, fotoîmbătrânirea pielii și psoriazisul. În același timp, profesioniștii îl recomandă pentru tratamentul unor tipuri de cancer de piele încă din anul 1980.

Isotretinoin pentru acnee: beneficii

Isotretinoinul este un medicament care acționează pe mai multe niveluri. Are o acțiune comedolitică, adică împiedică înfundarea porilor, care dă naștere la comedoane sau puncte negre. Acest lucru determină o ameliorare semnificativă a leziunilor care sunt deja prezente și previne apariția altora noi.

Acest medicament inhibă proliferarea unei bacterii numite Propionibacterium acnes. Microorganismul se găsește în mod natural pe piele, dar răspândirea acestuia provoacă diverse infecții, inclusiv acnee.

Isotretinoinul are și acțiune antiinflamatoare. Unul dintre principalele sale beneficii este scăderea producției de sebum. Acest lucru îl face foarte eficient împotriva diferitelor probleme ale pielii.

Tânără care folosește isotretinoin pentru acnee
Acneea are diferite forme. Unele sunt severe, cu leziuni cutanate multiple, inclusiv comedoane (foliculi de păr înfundați).

Efectele secundare ale isotretinoinului

Efectele secundare ale isotretinoinului pot fi ușoare sau severe. Printre primele care apar se numără deshidratarea care afectează pielea, buzele, nasul și ochii. Acest lucru duce la buze crăpate, sângerări nazale și ochi uscați.

Aceste efecte secundare dispar aproape întotdeauna de la sine. În caz contrar, este important să consulți medicul. În același timp, acest medicament poate produce și reacții mai grave, pe care le vom analiza mai jos.

Colesterol crescut

Medicamentul poate crește nivelul colesterolului în sânge. Acest lucru este mai frecvent la persoanele care sunt supraponderale, au diabet zaharat sau sindrom metabolic sau consumă alcool. Cel mai bine este să-ți faci regulat analize de sânge.

Probleme musculare și articulare

Pacienții au raportat dureri musculare și articulare. La adolescenți, isotretinoinul poate opri creșterea normală a oaselor lungi. De asemenea, poate provoca slăbiciune musculară.

Presiune asupra creierului

Presiunea asupra creierului nu este un efect obișnuit, dar este foarte gravă. Poate duce la pierderea vederii și chiar la moarte. Se manifestă prin simptome precum durerile de cap severe, amețelile, greața, vărsăturile și vederea încețoșată. Această afecțiune trebuie tratată cât mai curând posibil.

Erupții cutanate

Ocazional, poate apărea o erupție care poate fi severă, deși acest lucru este mai puțin frecvent. Este considerată o urgență medicală și poate fi însoțită de următoarele simptome:

  • Bășici pe brațe, picioare sau față
  • Răni la nivelul ochilor, nasului, gurii sau gâtului
  • Exfolierea pielii

Afectarea organelor și toxicitate

Isotretinoinul poate afecta organe precum ficatul, pancreasul, intestinul și esofagul. Acest lucru este rar. Simptome precum sângerările gastro-intestinale, îngălbenirea pielii, diareea, urina închisă la culoare sau durerile foarte severe la nivelul abdomenului sunt semne de avertizare.

Probleme de auz

Este posibil, deși neobișnuit, ca acest medicament să provoace sunete în urechi sau să afecteze auzul. Dacă se întâmplă acest lucru, este important să consulți imediat un medic.

Probleme de vedere

Medicamentul poate provoca uscarea ochilor, dar și o cantitate neobișnuită de lacrimi. De asemenea, uneori provoacă vedere încețoșată, vedere dublă sau vedere tunelară. De asemenea, afectează adaptarea ochilor la întuneric.

Reacții alergice

Acest medicament provoacă reacții alergice moderate până la severe. Uneori, apar erupții cutanate, vânătăi pe picioare sau pete roșii. Dacă există urticarie, umflarea feței sau dificultăți de respirație, trebuie să mergi imediat la camera de urgență.

Diabet

Acest efect secundar al isotretinoinului este mai puțin frecvent. La unii oameni, provoacă creșterea glicemiei, care poate duce la diabet. Este foarte important să fii atent/ă la simptome și să discuți cu medicul dacă observi ceva neobișnuit.

Nivel scăzut de celule roșii în sânge

Acest medicament poate reduce nivelul globulelor roșii în sânge și poate provoca boli precum anemia. Principalele simptome sunt slăbiciune, oboseală, amețeli, piele palidă și mâini și picioare reci.

Nivel scăzut de celule albe în sânge

Nivelurile scăzute de celule albe în sânge cresc riscul infecțiilor. Dacă o persoană ia medicamentul și dezvoltă febră sau infecții mai des, trebuie să informeze medicul. Nu este un lucru obișnuit.

Probleme mintale

Isotretinoinul poate provoca probleme grave de sănătate mintală. Poate duce la depresie, gânduri suicidare și chiar psihoză sau pierderea contactului cu realitatea. Dacă există modificări vizibile ale dispoziției sau ale comportamentului, trebuie consultat medicul.

Isotretinoin pentru acnee: precauții înainte de a lua medicamentul

Fetus în uter
Efectele secundare ale isotretinoinului includ malformații fetale. Prin urmare, utilizarea sa la pacienții de sex feminin de vârstă fertilă necesită precauție extremă.

Fiecare persoană trebuie informată în detaliu cu privire la posibilele efecte secundare ale isotretinoinului. În unele cazuri, poate fi necesar să semnezi un formular de consimțământ informat. Pacientul trebuie să informeze medicul despre orice alte medicamente, suplimente sau substanțe pe care le ia în mod regulat.

Multe dintre cele mai grave efecte ale isotretinoinului sunt legate de sarcină. O femeie însărcinată sau care alăptează nu trebuie să ia acest medicament. Nici femeia care intenționează să rămână gravidă. Isotretinoinul poate provoca avort spontan, naștere prematură sau malformații ale fătului.

Dacă o femeie ia acest medicamentul, trebuie să se asigure că folosește metode contraceptive fiabile. În cazul bărbaților, substanța poate ajunge în materialul seminal. Experții nu știu dacă acest lucru are vreun efect în cazul fertilizării unui ovul. Prin urmare, bărbații ar trebui să exercite prudență în acest sens.

Isotretinoin pentru acnee: un medicament ce necesită precauție

Trebuie remarcat faptul că unele dintre efectele adverse cauzate de isotretinoin sunt reversibile, dar altele nu. Uneori, este suficient ca pacientul să oprească administrarea medicamentului. În alte cazuri, daunele sunt permanente.

O astfel de substanță trebuie luată cu precauție. Indicațiile trebuie urmate cu precizie. Trebuie efectuate testele prescrise și medicul trebuie să fie informat cu privire la orice schimbare apărută.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Rubio-García, Leticia, Nancy Pulido-Díaz, and José Luis Jiménez-López. “Isotretinoína y síntomas de depresión en pacientes con acné severo y recurrente.” Revista Médica del Instituto Mexicano del Seguro Social 53.S1 (2015): 54-59.
  • Santos-Pérez, M., et al. “Sospecha de diabetes mellitus por isotretinoína.” Farmacia Hospitalaria 37.4 (2013): 340-342.
  • Aranda Núñez, A. P. (2019). Estudio de la relación del esfuerzo de corte con la presión en aneurismas cerebrales y la predicción del riesgo de ruptura usando herramientas de inteligencia artificial basado en datos morfológicos, fluidodinámicos y estructurales.
  • Ramos, P. P., Argilagos, C. S., & Tejo, I. L. (2020). Uso de isotretinoína en pacientes con acné nódulo-quístico en el Hospital. Revista Cubana de Farmacia, 52(3), 1-15.
  • Gómez-Flores, Minerva, et al. “Declaración de posición conjunta. Uso de isotretinoína en acné común.” Revista Médica del Instituto Mexicano del Seguro Social 49.3 (2011): 281-288.
  • Concha, Elescano, and Ivy Marcela. “Cambios séricos de colesterol y transaminasas en pacientes tratados con isotretinoína Centro Médico Naval 2014-2015.” (2015).
  • Guzman Rojas, Patricia, et al. “Hepatitis autoinmune inducida por isotretionina.” Revista de Gastroenterología del Perú 36.1 (2016): 86-89.
  • Peña, Ruth Beatriz, Ángela Cadavid, and Walter Cardona Maya. “Posible relación entre el uso de isotretinoína y la presencia de globozoospermia.” Revista Cubana de Obstetricia y Ginecología 37.3 (2011): 428-430.
  • Vega Zuñiga, Julio Hugo. “Monitorización laboratorial para el uso de isotretinoina en el tratamiento del Acné.” (2017).

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.