Cauze și tratamente pentru chisturile epidermoide - Doza de Sănătate
 

Cauze și tratamente pentru chisturile epidermoide

Chisturile epidermoide sunt noduli pe piele. Pot apărea des, dar nu prezintă un risc pentru sănătate și au puține simptome. Care este cauza formării lor? Citește mai departe pentru a afla.
Cauze și tratamente pentru chisturile epidermoide

Ultima actualizare: 21 noiembrie, 2020

Chisturile epidermoide sunt noduli mici, benigni, apăruți pe piele. Localizarea lor variază, dar apar în principal pe față, gât și trunchi. În acest articol, vom discuta despre principalele cauze și tratamente pentru chisturile epidermoide.

Aceste tipuri de chisturi cresc lent și rareori sunt dureroase. Rar există disconfort și, de aceea, nu necesită neapărat tratament.

Ce cauzează chisturile epidermoide?

Epiderma, cel mai superficial strat al pielii, este alcătuită dintr-o suprafață subțire care protejează celulele care se schimbă constant. În majoritatea cazurilor, chisturile epidermoide se dezvoltă atunci când celulele din epidermă nu se exfoliază corect și continuă să se înmulțească.

Chisturile epidermoide pot fi localizate adânc în interiorul pielii. O altă cauză a apariției lor sunt leziunile pielii sau iritarea porțiunii superficiale a foliculului de păr.

Pereții acestui tip de chist sunt formați din celulele epidermei, iar cheratina este secretată ulterior în chist. Astfel, orice deteriorare a foliculului de păr sau a glandei sebacee din piele poate declanșa creșterea anormală a celulelor epidermice.

Simptomele chisturilor epidermoide

Chisturile epidermoide nu se manifestă cu prea multe simptome, dar au unele caracteristici, cum ar fi:

  • Apare un nodul mic, de formă rotundă, vizibil sub pielea feței, a gâtului sau a trunchiului
  • Deschiderea centrală a chistului este blocată de un coș negru.
  • Zona afectată poate fi înroșită dacă chistul este infectat sau inflamat și există sensibilitate și inflamație crescute.
  • Poate exista un fluid gros, galben, urât mirositor, care se scurge din chist.
Chist epidermoid
Dacă celulele pielii nu se exfoliază normal, se poate dezvolta un chist epidermoid.

Trebuie să consulți un medic?

Majoritatea chisturilor epidermoide nu duc la probleme de sănătate și nu necesită tratament. Însă trebuie să mergi imediat la medic dacă observi următoarele caracteristici:

  • Chistul are o creștere rapidă
  • Apare o ruptură ce duce la apariția durerii 
  • Apar semne de infecție
  • Chistul epidermoid apare într-o zonă întotdeauna iritată
  • Provoacă disconfort din motive estetice
  • Se află într-o parte neobișnuită a corpului, cum ar fi degetele
  • Provoacă febră

Factori de risc pentru apariția chisturilor epidermoide

Oricine poate dezvolta unul sau mai multe chisturi epidermoide, însă pubertatea le poate influența foarte mult aspectul. Bărbații sunt mai predispuși la apariția acestei probleme, la fel și persoanele cu sindrom Gardner, sindrom de nevus celular bazal sau pahionichia congenitală de tip II.

Posibile complicații

În rare ocazii, apar complicații, printre care:

  • Inflamaţie
  • Infecție dureroasă și abcese
  • Ruptură cauzată de traume sau de o infecție bacteriană cu Staphylococcus aureus, Escherichia coli și Streptococcus de grup A
  • Cancer de piele (studiile relevă faptul că 1% din chisturi suferă o transformare malignă către carcinom bazocelular sau carcinom cu celule scuamoase)

Diagnostic

Medicii ar trebui să poată diagnostica chistul după o simplă evaluare vizuală. Acesta arată similar cu unul sebaceu, dar nu apare din cauza aceleiași patologii. Cauza chisturilor epidermoide este afectarea foliculilor de păr sau a stratului exterior al pielii. Medicul va solicita o biopsie pentru a exclude alte condiții dacă nu are încredere în diagnostic.

Diagnostic diferențial

  • Chisturi dermoide
  • Lipoamele
  • Pseudochisturi acneice
  • Pseudochisturi mixoide

Tratamente pentru chisturile epidermoide

Chisturile epidermoide nu necesită de obicei tratament. Doar cele care cauzează disconfort din cauza localizării, din motive estetice sau pentru că provoacă infecții repetate trebuie tratate. Continuă să citești pentru a afla care sunt principalele tratamente pentru chisturile epidermoide.

Incizie și drenaj

Acest tratament constă în realizarea unei tăieturi asupra chistului epidermoid. Apoi, medicul va aplica o ușoară presiune manuală pentru a stoarce lichidul. Această procedură este rapidă și ușoară, dar chistul ar putea reapărea în timp dacă medicul nu face totul corect.

Medicul trebuie să extragă conținutul chistului și capsula care îl conține. În caz contrar, chistul se va forma din nou în timp.

Intervenție chirurgicală minoră

Acest tratament necesită îndepărtarea întregului chist, inclusiv a capsulei sale interne. Un studiu publicat în revista Medical Sciences detaliază importanța excizării întregii capsule a acestei tumori pentru a reduce rata de recidivă.

Pacient care se supune acestei proceduri va trebui să se întoarcă la medic câteva zile mai târziu pentru îndepărtarea firelor. Această intervenție chirurgicală este minoră, dar previne creșterea chistului în aceeași zonă. În cazul în care există inflamație sau infecție, medicul va trebui să prescrie tratamentul corespunzător și apoi să programeze o intervenție chirurgicală.

Infiltrații

Un alt tratament constă în injectarea unui medicament cu corticosteroizi în zona chistului dacă există umflături sau inflamații. Numai un profesionist poate face acest lucru.

Terapie cu antibiotice

Există momente în care prezența unei infecții este evidentă. Așadar, medicul va recomanda un tratament antibiotic oral în primă instanță. Acesta va evalua și alte opțiuni terapeutice odată ce infecția dispare.

O tumoare nu este neapărat malignă

Chisturile epidermoide sunt tumori benigne ale pielii. Acestea sunt foarte frecvente și nu necesită tratament medical, atât timp cât nu există simptome neplăcute. Încearcă să nu le storci pentru a evita infecțiile sau complicațiile ulterioare.

Sperăm că ți-a plăcut acest articol.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Zito PM, Scharf R. Cyst, Epidermoid (Sebaceous Cyst) [Updated 2020 Apr 29]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK499974/
  • Habif TP. Benign skin tumors. In: Habif TP, ed. Clinical Dermatology: A Color Guide to Diagnosis and Therapy. 6th ed. Philadelphia, PA: Elsevier; 2016
  • Weir CB, St.Hilaire NJ. Epidermal Inclusion Cyst. [Updated 2020 May 3]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK532310/
  • Wollina U, Langner D, Tchernev G, França K, Lotti T. Epidermoid Cysts – A Wide Spectrum of Clinical Presentation and Successful Treatment by Surgery: A Retrospective 10-Year Analysis and Literature Review. Open Access Maced J Med Sci. 2018;6(1):28-30. Published 2018 Jan 10. doi:10.3889/oamjms.2018.027
  • Hoang VT, Trinh CT, Nguyen CH, Chansomphou V, Chansomphou V, Tran TTT. Overview of epidermoid cyst. Eur J Radiol Open. 2019;6:291-301. Published 2019 Sep 5. doi:10.1016/j.ejro.2019.08.003
  • Weir CB, St.Hilaire NJ. Epidermal Inclusion Cyst. In: StatPearls. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020.
  • Zuber TJ. Minimal excision technique for epidermoid (sebaceous) cysts. Am Fam Physician. 2002;65(7):1409-1420.
  • Hoang VT, Trinh CT, Nguyen CH, Chansomphou V, Chansomphou V, Tran TTT. Overview of epidermoid cyst. Eur J Radiol Open. 2019;6:291-301. Published 2019 Sep 5. doi:10.1016/j.ejro.2019.08.003

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.