Cele mai bune tratamente pentru acnee - Doza de Sănătate
 

Cele mai bune tratamente pentru acnee

Ar trebui să începi tratamentele împotriva acneei de îndată ce observi prezența coșurilor pe piele. Prin urmare, este important să mergi la un dermatolog atunci când observi primele simptome ale acneei. Continuă să citești pentru a afla mai multe informații utile!
Cele mai bune tratamente pentru acnee
Leonardo Biolatto

Verificat și aprobat de medicul Leonardo Biolatto.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Din fericire, în zilele noastre avem la dispoziție o mulțime de tratamente eficiente pentru acnee. De fapt, acneea reprezintă cauza a 25% din programările la medicul dermatolog. Acest procent este chiar mai mare în cazul medicilor pediatri și al medicilor primari.

Acneea este o afecțiune a pielii care are numeroase cauze diferite. Prin urmare, este considerată o boală multifactorială.

În prezent, există multe terapii ce țin sub control fiecare dintre factorii care cauzează acneea. Cu toate acestea, pentru a descoperi cea mai bună opțiune în cazul tău, este important să știi cum se formează acneea și ce anume provoacă apariția sa. De asemenea, așa cum sugerează Academia Americană de Dermatologie, ar trebui să mergi la medicul dermatolog pentru un diagnostic corect.

În orice caz, în acest articol, îți vom oferi o analiză rapidă a acestei afecțiuni a pielii. De asemenea, îți vom prezenta câteva moduri de a o combate. Nu uita să discuți cu medicul înainte de a urma orice tratamente pentru acnee!

Ce este acneea și de ce apare?

Deoarece este atât de des întâlnită, probabil ai auzit deja de acnee. De fapt, poate ai avut sau ai în prezent acnee!

Acneea este o problemă a pielii care se dezvoltă inițial în foliculii firelor de păr. Foliculii de păr sunt partea pielii în care crește părul corpului. În cazul acneei, sebumul și celulele moarte înfundă foliculii firelor de păr. Drept rezultat, se formează puncte negre și coșuri. De fapt, ele sunt principalele simptome ale acestei afecțiuni a pielii.

Toate aceste simptome ale acneei pot apărea pe diferite părți ale corpului. Cele mai frecvente zone afectate sunt fața, spatele, pieptul și umerii.

Femeie care necesită tratamente pentru acnee

Așa cum am menționat mai devreme, există o mulțime de lucruri care provoacă acnee. Deoarece există atât de mulți factori implicați, îi vom enumera doar pe cei principali:

  1. Producția excesivă de sebum
  2. Anumite infecții bacteriene, cum ar fi cele cu Propionibacterium acnes.
  3. Obstrucționarea foliculilor de păr din cauza acumulării de sebum și celule moarte ale pielii.
  4. Activitatea hormonală ridicată, în special a hormonilor androgeni.

De asemenea, există și alți factori ce pot provoca sau agrava această boală a pielii. De exemplu, stresul poate agrava acneea. În plus, studiile arată faptul că anumite medicamente și dieta dezechilibrată pot agrava, de asemenea, acneea.

Când și cum să utilizezi tratamente pentru acnee

Ar trebui să începi să utilizezi tratamente pentru acnee imediat ce observi apariția primelor simptome. Prin urmare, atunci când observi coșuri sau cicatrici, cel mai bine este să mergi la medicul dermatolog. Acesta îți va spune ce tratamente poți folosi acasă înainte ca acneea să se înrăutățească.

De asemenea, nu uita faptul că fiecare tip de acnee necesită tratamente specifice. Prin urmare, este esențial să obții un diagnostic corect. Este posibil să fie nevoie chiar și de teste suplimentare pentru a afla originea exactă a bolii.

Tratamentele generale împotriva acneei vizează reducerea inflamației și prevenirea dezvoltării bacteriilor. Prin urmare, ar trebui să aplici tratamentul pe întreaga zonă afectată, nu doar pe coșuri.

În continuare, îți vom prezenta câteva dintre cele mai frecvente tratamente pentru acnee.

Cele mai frecvente tratamente pentru acnee

În funcție de scopurile lor, există diferite tipuri de tratamente pentru acnee. Le putem clasifica după aceste categorii:

  • Reducerea descuamării celulelor epiteliale ductale
  • Combaterea infecțiilor bacteriene
  • Reducerea secreției de sebum
Tânără care se privește în oglindă

Tratamente pentru acnee care vizează reducerea acumulării celulelor moarte ale pielii

Printre cele mai frecvente tratamente pentru acnee, vom aminti primele trei opțiuni:

  • Tretinoin: Acesta este un medicament retinoid care ajută la deblocarea foliculilor piloși. De asemenea, acesta are proprietăți antiinflamatoare și previne formarea coșurilor.
  • Acid salicilic: În general, acesta este mai puțin eficient decât tretinoinul. Însă are efecte antiinflamatoare.
  • Adapalen sau tazaroten: Acestea sunt tratamente noi foarte asemănătoare cu tretinoinul.

Medicamente pentru combaterea infecțiilor bacteriene

Propionibacterium acnes sunt bacterii sensibile la o mulțime de antibiotice. Unele dintre cele mai frecvente medicamente prescrise de medici sunt:

  • Peroxidul de benzoil, mai ales cu eritromicină
  • Clindamicina
  • Antibioticele sistemice. Aceasta include doxiciclina, minociclina sau cotrimoxazolul.

Concluzie

În zilele noastre, există o mulțime de tratamente pentru acnee disponibile pe piață. Îți recomandăm discuți cu medicul dermatolog pentru a afla cel mai bun mod de a trata cazul tău specific de acnee.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.