Ce este schistosomiaza și cum este contractată? - Doza de Sănătate
 

Ce este schistosomiaza și cum este contractată?

Schistosomiaza este o boală parazitară foarte frecventă în întreaga lume. Este întâlnită adesea în zonele geografice tropicale, cu puține resurse și acces redus la apă potabilă curată. Iată câteva informații despre această boală.
Ce este schistosomiaza și cum este contractată?

Ultima actualizare: 24 noiembrie, 2019

Ce este schistosomiaza? Aceasta este o boală parazitară cauzată de parazitul Schistosoma. Afecțiunea este cunoscută și sub denumirea de bilharzieză. Conform clasificării biologice, parazitul în cauză este un trematod, un fel de vierme.

Datele globale privind distribuția bolii sunt uimitoare. Schistosomiaza apare mai ales în Africa, Brazilia și Asia. Cu toate acestea, 78 de țări au confirmat transmiterea acestei boli pe teritoriul lor național. Se crede că 200 de milioane de persoane sunt infectate, iar alte 800 de milioane riscă să sufere de această infecție.

Ultimul studiu de încredere care calculează numărul de decese generate de această boală a fost realizat în anul 2000. La acea dată, Organizația Mondială a Sănătății a estimat că au existat în jur de 200.000 de decese din cauza acestei boli. Această cifră a scăzut cel mai probabil din cauza consumului mai ridicat de medicamente antiparazitare.

Ce este schistosomiaza: o boală parazitară

Parazitul în cauză este singurul din familia sa biologică capabil să pătrundă în piele. Acesta este avantajul pe care îl are atunci când vine vorba de infectarea oamenilor. Deoarece schistosomiaza este o boală parazitară, aceasta necesită gazde pentru dezvoltare. Speciile care găzduiesc acești „oaspeți minunați” sunt ființa umană și melcul de apă dulce.

În cadrul ciclului de contaminare, melcul de apă dulce funcționează ca gazdă intermediară. În interiorul acestui animal mic, Schistosoma își completează o parte din ciclul de creștere, apoi înoată și pătrunde în interiorul omului.

Dacă ar trebui să rezumăm ciclul vieții acestui parazit, etapele următoare l-ar descrie destul de fidel:

  • Ouăle parazitului părăsesc fecalele sau urina unui om anterior infectat și ajung la sursele de apă.
  • În apă, ouăle eliberează parazitul într-o etapă numită „miracidium”.
  • Parazitul pătrunde în pielea unui melc de apă dulce.
  • În interiorul melcului, parazitul crește și ajunge la o etapă numită „cercaria”.
  • Larvele părăsesc corpul melcului și înoată în surse de apă dulce până când întâlnesc o gazdă umană.
  • În acel moment, parazitul intră în corpul uman prin piele.
  • În interiorul ființei umane, Schistosoma ajunge în vasele de sânge și apoi migrează către ficat. În ficat, se maturizează pentru a deveni un parazit adult.
  • Paraziții adulți ajung în fluxul sanguin uman și se reproduc prin ouă. Ei pot reporni ciclul atunci când omul eliberează ouă prin fecale sau urină. În plus, acest parazit poate locui și în diferite organe, producând diverse simptome.
Celule de sânge infectat cu Schistosoma

Simptome produse de schistosomiază

Primul semn de schistosomiază este rana care apare la locul unde Schistosoma a intrat în piele, deoarece este o boală parazitară. În această zonă va apărea pe piele o erupție cutanată și o decolorare. Erupția poate apărea în unele cazuri și la o săptămână după ce parazitul a intrat în organism.

Următoarea afecțiune ce apare este cunoscută sub numele de Sindromul Katayama. Aceasta este rezultatul reacției organismului uman la ouăle paraziților adulți care s-au reprodus în interiorul ființei umane.

Pot apărea următoarele simptome:

  • Febră
  • O stare de rău generalizată
  • Mialgie sau dureri musculare
  • Oboseală
  • Diaree
  • Hematurie sau sânge în urină

Apoi, infecția poate deveni cronică, transformându-se în forme persistente ale parazitozei. Cele mai frecvente versiuni cronice ale bolii sunt:

  • Gastrointestinale: Ouăle se atașează de pereții intestinelor. În plus, gazda umană prezintă alternativ diaree și constipație, precum și sânge în scaun. În cazuri grave, gazda poate prezenta obstrucție intestinală.
  • Hepatice: Ouăle rămân în ficat, provocând inflamații și mărire a organului. Pot provoca blocarea vaselor de sânge hepatice, ceea ce duce la hipertensiune portală.
  • Genitourinare: Ouăle se instalează în tractul urinar și apare sânge în urină. Dacă această afecțiune avansează, poate apărea sindromul nefrotic, în care rinichii elimină proteine. Consecința cu potențial letal este o insuficiență renală. Acest lucru se întâmplă atunci când rinichii nu-și mai pot îndeplini funcțiile vitale.

Metode de tratament pentru schistosomiază

Acum că am descoperit ce este schistosomiaza, să vedem și cum poate fi tratată această afecțiune.

Odată ce un medic specialist a diagnosticat această boală parazitară, medicamentul ales pentru schistosomiază este unul antiparazitar. Un examen microscopic al scaunului sau al urinei va duce la un diagnostic pozitiv.

Folosind un microscop, medicul va detecta cu ușurință ouăle de Schistosoma, care au o formă caracteristică. Cu toate acestea, în unele cazuri, ouăle nu sunt vizibile decât după cel puțin două luni de la intrarea parazitului în gazdă.

Medicament pentru schistosomiază

Antiparazitarul Praziquantel este de obicei medicamentul ales pentru tratament. Există diverse studii științifice care îi susțin eficacitatea. În plus, Organizația Mondială a Sănătății îl distribuie gratuit.

Au fost propuse tratamente alternative, cum ar fi ivermectina. Cu toate acestea, până în prezent, niciun studiu nu a arătat că acest medicament este mai eficient.

Metode de prevenire

Acest tip de infecție parazitară apare adesea după îmbăierea în locuri cu apă dulce sau după consumul de apă contaminată. De asemenea, apare mai ales atunci când oamenii înoată sau fac alte activități în apă mai mult de 30 de minute. Prin urmare, este important să ții cont de acest lucru și să iei măsuri preventive adecvate.

În zonele în care boala este endemică, cum ar fi Africa sau unele părți din Brazilia, trebuie prelevate eșantioane din corpuri de apă în care oamenii înoată, se scaldă, pescuiesc sau spală rufe. În plus, este important să controlezi și să verifici frecvent apa dulce utilizată pentru irigarea culturilor.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Gray DJ, Allen G, Yue-Sheng, McManus DP. Esquistosomiasis: diagnóstico y manejo clinic. BMJ 2011;342:2651-2651
  • King CH, Dangerfield-Cha M. The unacknowledged impact of chronic schistosomiasis. Chronic Illness 2008;4:65-79
  • Doenhoff MJ, Cioli D, Utzinger J. Praziquantel: mechanisms of action, resistance and new derivatives for schistosomiasis. Curr Opin Infect Dis 2008;21:659-67.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.