Inflamația ficatului – simptome și remedii - Doza de Sănătate
 

Inflamația ficatului – simptome și remedii

Ceaiul de ciulinul laptelui și păpădie este indicat pentru a trata inflamația ficatului.
Inflamația ficatului – simptome și remedii

Ultima actualizare: 13 octombrie, 2018

Inflamația ficatului (numită de către medici hepatomegalie) este o problemă destul de răspândită în zilele noastre. Această afecțiune constă în inflamarea bruscă a ficatului, poate provoca durere și necesită un tratament pe care medicul îl va stabili în funcție de fiecare caz în parte.

Acum te întrebi care sunt cele mai comune simptome asociate cu inflamația ficatului, nu-i așa? Nu-ți face griji: îți vom răspunde la această întrebare mai jos și îți vom spune și ce dietă trebuie să adopți pentru a ameliora problema.

Ce simptome are inflamația ficatului?

Inflamația ficatului la femei

Poți arăta unde este localizat ficatul? Nu este greu deloc: marginea inferioară este localizată sub cutia toracică, pe partea dreaptă.

Dacă ficatul tău are mărimea normală și funcționează corespunzător, cel mai probabil nu-l vei observa atunci când apeși cu degetele pe abdomen, imediat sub cutia toracică (decât dacă nu cumva inspiri adânc). O scanare a ficatului ar trebui să-ți arate dacă ai sau nu ficatul inflamat.

Există mai multe simptome asociate cu inflamația ficatului pe care le poți descoperi și singur(ă), fără a fi nevoie să consulți medicul. În general, inflamația ficatului nu provoacă simptome în faza incipientă, așadar va dura ceva timp până când această afecțiune se va face resimțită. Ai grijă la următoarele simptome:

1. Durere

Durerea asociată cu inflamația ficatului este de obicei surdă, dar persistentă. Această durere apare în partea dreaptă a abdomenului și crește treptat, la un moment dat devenind foarte intensă.

Este posibil însă ca inflamația ficatului să provoace dureri și în regiunea lombară, tot pe partea dreaptă. Vei avea o senzație de oboseală ce pare să nu treacă niciodată. Analgezicele îți vor ameliora durerea doar temporar.

2. Greață și stare de rău generală

Dacă suferi de inflamația ficatului, este posibil să-ți pierzi pofta de mâncare. Alimentele cu un conținut bogat de grăsimi și mezelurile vor fi digerate mai greu și, după fiecare masă, te vei simți obosit(ă) și vei avea o stare de amețeală sau o senzație de greață.

Medicii au observat faptul că, dacă ai ficatul inflamat, oboseala și senzațiile de rău vor apărea cel mai des dimineața. Nu uita că ficatul tău, asemenea sistemului limfatic, își îndeplinește funcțiile esențiale de detoxifiere în timpul nopții.

Un ficat inflamat nu poate îndeplini acest funcții, așadar diminețile tale vor deveni foarte neplăcute.

3. Febră

O febră constantă, dar nu foarte mare este un semnal de alarmă pe care nu ar trebui să-l ignori. Febra este răspunsul natural al organismului atunci când se confruntă cu o infecție. Nu pierde timpul și consultă-ți medicul pentru a descoperi motivul pentru care ai febră.

4. Icter

Icterul reprezintă colorația galbenă a pielii, ce se poate manifesta și la nivelul ochilor. Acesta este unul dintre cele mai evidente simptome ale problemelor hepatice sau ale unei dereglări în funcționărea normală a ficatului.

Cauza icterului este bilirubina, un produs secundar al procesului de descompunere a globulelor roșii, iar prezența acesteia în exces în organism este un semn clar că ficatul tău nu se curăță așa cum trebuie, acumulând substanțele ce ar trebui de fapt eliminate.

5. Scaune anormale

Da, știm, nu este plăcut să-ți observi de aproape scaunul sau urina, dar este nevoie să verifici în mod regulat culoarea acestora, deoarece îți pot dezvălui multe secrete despre sănătatea ta.

Dacă observi că scaunul tău are o culoare mai deschisă, este indicat să îți contactezi medicul—cauza poate fi o afecțiune ce poate fi diagnosticată numai de către un cadru medical. Poate fi vorba despre un virus sau chiar o hepatită ce poate provoca inflamația ficatului.

Există mai multe posibilități, așadar nu ezita să-ți contactezi medicul!

Dietă pentru a trata inflamația ficatului

Ceai de anghinare pentru inflamația ficatului
  • O lingură de ulei de măsline cu puțină zeamă de lămâie în fiecare dimineață este un remediu foarte bun pentru a-ți vindeca ficatul. Acest amestec acționează ca un tonic de curățare ce protejează și revitalizează ficatul. Folosit zilnic, amestecul de ulei de măsline și zeamă de lămâie va reduce inflamația acestuia.
  • Combinația de apă de anghinare și zeama de lămâie este un alt remediu minunat pe care îl poți folosi în fiecare zi. Fierbe două anghinare, pune apa deoparte și adaugă puțină zeamă de lămâie. Bea trei sau patru cești de-a lungul zilei.
  • Salata de sfeclă și morcovi îi oferă organismului tău un cocktail de vitamine și minerale foarte util pentru a trata inflamația ficatului.
  • Dacă bei două cești de ceai de ciulinul laptelui și păpădie, una la micul dejun și alta după prânz, te asigurăm că inflamația ficatului nu te va mai deranja pentru mult timp. Bea acest ceai încet și, dacă vrei, folosește și un îndulcitor natural, cum ar fi mierea. Ciulinul laptelui poate fi achiziționat din plafar, atât ca plantă uscată, cât și sub formă de tablete. De ce nu-l încerci și tu?

Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.