Supraîncărcarea cu toxine a ficatului – 8 simptome

14 ianuarie 2018
Știai că ficatul ne poate avertiza că este supraîncărcat cu toxine prin intermediul pielii? Dacă experimentezi iritații sau erupții recurente, sănătatea ta hepatică ar putea fi în pericol.

Ficatul este cel mai important organ din corp și buna sa funcționare este esențială pentru a avea o calitate a vieții ridicată. Din acest motiv, trebuie să fii capabil să surprinzi orice simptom care ar putea semnala supraîncărcarea cu toxine a ficatului.

Rolul ficatului este să filtreze sângele pentru a elimina deșeurile de care organismul nu are nevoie. Totodată, acesta contribuie la realizarea funcției metabolice și secretă anumiți hormoni. Ficatul face posibilă și sintetizarea carbohidraților și a lipidelor, depozitând diverse vitamine esențiale pentru sănătate.

Problema este faptul că, asemenea celorlalte organe, ficatul este expus la diverși factori care îi pot inhiba funcționarea corectă. Dacă acesta este nevoit să se suprasolicite pentru a se menține curat, există riscul ca surplusul de toxine să îl împiedice să își îndeplinească funcțiile.

Așadar, este important să ai grijă în cazul în care observi vreo neregulă și să investighezi simptomele experimentate cât mai curând posibil. În articolul de azi îți prezentăm 8 simptome care pot indica supraîncărcarea cu toxine a ficatului. Nu ezita să iei măsuri de îndată ce le identifici!

1. Modificarea culorii urinei și a materiilor fecale

Analize pentru supraîncărcarea cu toxine a ficatului

Modificarea culorii urinei și a materiilor fecale ne poate arăta că ficatul nostru funcționează defectuos. Deși acest simptom poate fi cauzat de probleme digestive sau urinare, deseori el are la bază o tulburare hepatică.

  • Urina unei persoane sănătoase este galben pal, pe când cea a unui pacient cu icter are o nuanță mai închisă.
  • Similar, materiile fecale prea închise sau deschise la culoare pot indica prezența unui dezechilibru.

2. Inflamarea abdomenului

Inflamarea abdomenului a fost asociată cu diverse probleme de sănătate, printre care și tulburările hepatice.

  • Crampele persistente, acumularea excesivă de gaze intestinale și senzațiile de greutate constituie simptome frecvente în rândul pacienților al căror ficat este supraîncărcat cu toxine.

3. Problemele cutanate

Supraîncărcarea cu toxine a ficatului afectând pielea

Acumularea excesivă de toxine la nivelul ficatului poate afecta negativ și pielea.

  • Iritațiile inexplicabile, deshidratarea și acneea sunt semnale de alarmă care indică faptul că ficatul este supraîncărcat cu deșeuri.
  • Deși tratamentele topice pot ameliora acest tip de simptom, ficatul trebuie detoxifiat pentru ca problema să dispară complet.

4. Hiperaciditatea și refluxul gastroesofagian

Hiperaciditatea gastrică și refluxul gastroesofagian apar frecvent la persoanele care obișnuiesc să servească mese foarte copioase. Însă uneori este nevoie să ne supunem unor investigații, deoarece cauza acestor probleme gastrice ar putea fi supraîncărcarea cu toxine a ficatului.

5. Oboseala fizică și mentală

Oboseala cauzată de supraîncărcarea cu toxine a ficatului

Oboseala fizică și mentală survine, de obicei, din cauza suprasolicitării fizice sau a obiceiurilor nesănătoase. Însă dacă această problemă este recurentă și inexplicabilă, ar putea exista un dezechilibru la nivelul ficatului.

6. Supraîncărcarea cu toxine a ficatului poate cauza retenție de apă

Inflamarea excesivă a țesuturilor din pricina funcționării defectuoase a sistemului hepatic poate cauza retenție de apă.

  • Acest simptom este frecvent la pacienții cu tulburări renale, dar poate surveni și atunci când ficatul este suprasolicitat.
  • În majoritatea cazurilor, persoanele afectate experimentează edeme la nivelul membrelor și al abdomenului.

7. Pielea galbenă

Supraîncărcarea cu toxine a ficatului cauzând icter

Pielea galbenă este consecința icterului, o boală cauzată de acumularea excesivă a bilirubinei.

  • Acest pigment este produs de vezica biliară și joacă un rol cheie în cadrul procesului digestiv. Bilirubina se poate acumula în exces atunci când ficatul devine incapabil să curețe sângele de deșeuri.

8. Pierderea poftei de mâncare

Pierderea poftei de mâncare este un simptom care poate indica numeroase boli sau circumstanțe emoționale. Trebuie însă să avem mare grijă deoarece tulburările hepatice ne pot face să ne pierdem apetitul.

Cel mai îngrijorător aspect este faptul că pierderea poftei de mâncare poate duce la complicații grave din cauza carențelor nutriționale.

Tu experimentezi vreunul dintre simptomele prezentate în acest articol? Dacă răspunsul tău la această întrebare este da, ia în calcul adoptarea unei diete detoxifiante și consumă mai multă apă, precum și alte băuturi care purifică organismul. Dacă simptomele persistă, consultă un medic.