8 alimente pentru refacerea colagenului din piele - Doza de Sănătate
 

8 alimente pentru refacerea colagenului din piele

Deși îl poți obține din creme și loțiuni, adevărul este că, pentru a reface nivelul de colagen din organism, trebuie să consumi alimente bogate în acest nutrient.
8 alimente pentru refacerea colagenului din piele
Karla Henríquez

Verificat și aprobat de doctorul Karla Henríquez.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Dacă ai depășit deja vârsta de 35 de ani, cu siguranță ai observat că pielea ta a început să își piardă elasticitatea și fermitatea. Începând cu această vârstă, te poți aștepta să descoperi riduri noi de fiecare dată când te uiți în oglindă. Principalul vinovat pentru aceste imperfecțiuni este nivelul de colagen al pielii. În articolul de astăzi, îți vom prezenta 8 alimente pentru refacerea colagenului din piele!

Colagenul este o proteină alcătuită din celule conjunctive numite fibroblaste. Acesta alcătuiește aproximativ 30% din masa totală de proteine a organismului și 80% din masa de țesut conjunctiv. Practic, colagenul este „lipiciul” responsabil de unitatea corpului, fără de care acesta s-ar împrăștia în bucăți.

Colagenul și pielea

Femeie fără riduri

Sănătatea pielii este strâns legată de nivelul de colagen din organism. Această proteină are rolul de a proteja pielea, alcătuind o barieră împotriva toxinelor și agenților externi nocivi.

Colagenul este principala componentă a părului și a unghiilor, precum și a ligamentelor și a țesuturilor conjunctive. Mai exact, acesta oferă fermitate pielii și alcătuiește cea mai mare parte a tegumentului. Din acest motiv, atunci când nivelul de colagen scade, pielea își pierde fermitatea și elasticitatea.

Când începi să pierzi colagenul din corp și de ce se întâmplă acest lucru?

Nivelul de colagen din corpul uman începe să scadă în jurul vârstei de 25 de ani. Însă, această problemă devine mai vizibilă după vârsta de 35 de ani.

Pe măsură ce nivelul de colagen scade, structurile epiteliale se slăbesc, pielea se subțiază și se lasă, părul își pierde rezistența, iar ridurile încep să se formeze. În plus, după această vârstă, tendoanele și ligamentele își pierd elasticitatea, iar articulațiile devin mai puțin flexibile.

Factori care accelerează pierderea colagenului din organism

  • Expunerea la soare, fumatul, poluarea, toxinele, stresul și exercițiile fizice foarte intense măresc producția de radicali liberi, grupări de molecule care distrug rezervele de colagen.
  • Scăderea producției anumitor hormoni din cauza menopauzei și a înaintării în vârstă poate să reducă producția de colagen.
  • Problema este agravată de tulburările care necesită tratamente ce reduc abilitatea organismului de a absorbi vitamine și minerale.

Care sunt cele 8 alimente pentru refacerea colagenului din piele?

Femeie are nevoie de alimente pentru refacerea colagenului din piele

Chiar dacă abilitatea organismului tău de a produce colagen a început să scadă, ai posibilitatea de a combate acest proces. Ai la dispoziție anumite alimente bogate în colagen sau alimente care stimulează producția acestei proteine. Consumându-le, pielea ta își va recăpăta fermitatea, prospețimea și elasticitatea.

Cele mai bune alimente pentru refacerea colagenului din piele sunt:

1. Carne

Carnea este o sursă importantă de colagen. Nu ezita să consumi:

  • Vită
  • Pui
  • Capră
  • Vițel
  • Căprioară
  • Porc (mai ales picioarele)

Pielea, oasele și organele animalelor enumerate anterior constituie și ele surse importante de colagen. Poți consuma șorici sau fiertură de oase.

2. Pește

Deși carnea de pește are un conținut de colagen mai scăzut decât alte tipuri de carne, oasele sunt foarte bogate în colagen.

În plus, acizii grași Omega-3 din componența somonului și a tonului protejează membranele celulelor pielii. Așadar, consumul de pește reduce inflamațiile și susține elasticitatea și fermitatea pielii.

3. Gelatină

Bol cu gelatină

Gelatina este alcătuită din derivați ai colagenului în proporție de 90%. Aceasta are un conținut scăzut de calorii și este un aliment minunat pentru refacerea rezervelor de colagen din organism.

4. Fructe și legume roșii

Fructele și legumele roșii (merele, căpșunile, cireșele, sfecla sau ardeii roșii) conțin licopen. Pe lângă faptul că este un antioxidant excelent, licopenul stimulează producția de colagen.

5. Fructe cu conținut mare de vitamina C

Vitamina C este esențială pentru producția de colagen. Poți obține acest nutrient din portocale, lămâi, kiwi, grepfrut, mango, ananas și alte fructe similare. Un alt avantaj al acestor alimente este conținutul mare de antioxidanți, care previne apariția ridurilor.

6. Legume

Legumele precum varza, vânăta, andiva și spanacul sunt foarte utile pentru a stimula producția de colagen.

7. Alimente bogate în compuși de sulf

Măslinele sunt alimente pentru refacerea colagenului din piele

În această categorie întâlnim alimente precum țelina, măslinele verzi și negre, usturoiul, castraveții, bananele, ceapa și tofu. Conținutul ridicat de sulf al acestora stimulează producția de colagen.

8. Alte alimente

Poți consuma și lapte de soia, brânză, ceai, fructe uscate și alimente bogate în lizină, precum cartofii, algele marine și drojdia de bere.

Toate alimentele prezentate mai sus pot fi achiziționate cu ușurință. Optează pentru cele care te atrag cel mai mult și adoptă o dietă sănătoasă și echilibrată. După ce organismul tău va începe din nou să producă suficient colagen, pielea își va recăpăta frumusețea.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Abreu Reyes J. A. Uso del hexafluoruro de azufre en la cirugía filtrante del glaucoma. Archivos de la Sociedad Española de Oftalmología. Febrero 2006. 81 (2).
  • Castellanos L, Rodríguez M. El efecto de omega 3 en la salud humana y consideraciones en la ingesta. Revista Chilena de Nutrición. Marzo 2015. 42 (1).
  • Martínez Ruíz Mª A, Morales Hernández Mª E. Aproximación al tratamiento del envejecimiento cutáneo. Ars Pharmaceutica. Octubre – Diciembre 2015. 56 (4).
  • Nimni, M. E., & Harkness, R. D. (2018). Molecular structure and functions of collagen. In Collagen: Volume I: Biochemistry. https://doi.org/10.1201/9781351070799
  • Prockop, D. J., & Guzmán, N. a. (1981). El colágeno. Tiempos Médicos.
  • Silva, T. F. reira, & Penna, A. L. B. (2012). Colágeno: Características químicas e propriedades funcionais. Rev Inst Adolfo Lutz. https://doi.org/10.1007/978-3-642-17226-7_13
  • Valdés F. Vitamina C. Actas Dermo – Sifiliográficas. Noviembre 2006. 97 (9): 557-568.
  • Waliszewski K. N, Blasco G. Propiedades nutracéuticas del licpoeno. Salud Pública de México. Junio 2010. 52 (3).

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.