Cum să tratezi ficatul gras în mod natural
Steatoza hepatică, cunoscută mai ales sub denumirea de ficat gras, este o problemă care afectează ficatul, dar și celelalte organe care depind de buna funcționare a acestuia. Din fericire, există soluții pentru combaterea sa. Iată cum să tratezi ficatul gras în mod natural!
Ficatul gras este cauzat de acumularea de grăsime în celulele hepatice. Cauzele pot fi un metabolism prost sau deteriorarea ficatului în urma consumului excesiv de alcool.
În cazurile ușoare, steatoza hepatică este asimptomatică. Însă, pe măsură ce afecțiunea se agravează, pacienții încep să se confrunte cu o serie de simptome care le diminuează calitatea vieții.
Din fericire, pe lângă tratamentele medicale, există și remedii naturale care ajută la tratarea ficatului gras fără să provoace efecte secundare.
În acest articol îți prezentăm câteva semnale de alarmă pe care este bine să le iei în seamă și îți arătăm cum să tratezi ficatul gras în mod natural.
Iată despre ce este vorba!
Care sunt simptomele ficatului gras?
Pacienții cu ficat gras nu conștientizează prezența afecțiunii din cauza lipsei simptomelor clare. Cu toate acestea, semnele clinice încep să apară treptat, indicând faptul că suferi de steatoză hepatică:
- Durere în partea dreaptă de sus a abdomenului;
- Piele și ochi îngălbeniți (icter)
- Lipsa poftei de mâncare
- Scădere în greutate semnificativă
- Balonări și gaze după masă
- Stare generală de rău
- Greață și amețeli
- Dificultăți de concentrare
Cum să tratezi ficatul gras cu remedii naturale
Din cauza complicațiilor pe care le poate produce ficatul gras, este important să mergi la medic dacă observi mai multe dintre simptomele de mai sus. Diagnosticul poate fi confirmat prin:
- Analize la sânge
- Ecografie
- Biopsii la ficat
Odată confirmată prezența afecțiunii, medicul îți va recomanda schimbări majore în stilul de viață, mai ales în ceea ce privește alimentația. În general, obiectivul este cel de a combate impactul negativ al excesului de grăsime asupra ficatului.
Dacă te întrebi cum să tratezi ficatul gras, află că tratamentul convențional prescris de medic poate fi suplimentat cu remedii naturale, care îi întăresc efectele. În acest articol îți prezentăm în detaliu cele mai bune opțiuni pe care le poți încerca și tu.
Infuzie de urzică și pătlagină
Datorită compușilor antioxidanți și antiinflamatori pe care îi conține, infuzia de urzică și pătlagină stimulează funcțiile metabolice la pacienții cu ficat gras.
Ingrediente
- 1 linguriță de urzică (5 g)
- 1 linguriță de pătlagină (5 g)
- 1 cană de apă (250 ml)
Mod de preparare
- Adaugă urzica și pătlagina în cana cu apă clocotită.
- Acoperă infuzia și las-o 10 minute la răcit.
- Strecoară ceaiul și servește-l.
Mod de consum
- Bea câte o cană din această infuzie după fiecare masă principală.
Infuzie de păpădie
În medicina naturistă, păpădia este apreciată pentru efectul său detoxifiant. Astfel, aceasta ajută la tratarea simptomelor steatozei hepatice.
Ingrediente
- 1 linguriță de frunze de păpădie (5 g)
- 1 cană de apă (250 ml)
Mod de preparare
- Adaugă frunzele de păpădie în cana cu apă clocotită.
- Acoperă infuzia, las-o 10 minute la răcit, apoi strecoar-o.
Mod de consum
- Bea 2 – 3 căni pe zi timp de cel puțin 3 săptămâni.
Ceai verde
Ceaiul verde este o infuzie detoxifiantă care ajută la metabolizarea grăsimilor atunci când ficatul întâmpină probleme.
Ingrediente
- 1 linguriță de ceai verde (5 g)
- 1 cană de apă (250 ml)
Mod de preparare
- Adaugă ceaiul verde în cana cu apă clocotită.
- Acoperă vasul și lasă planta la infuzat 10 minute la temperatura camerei.
- Strecoară ceaiul.
Mod de consum
- Bea 2 căni de ceai verde pe zi.
- Repetă tratamentul timp de 2 – 3 săptămâni consecutive, până observi o îmbunătățire.
Smoothie cu ridiche și lecitină din soia
Cum să tratezi ficatul gras cu remedii naturale? Folosind ridichea. Aceasta stimulează metabolismul și reduce acumularea de celule adipoase.
Ingrediente
- 2 ridichi iuți
- 1 pahar de apă (200 ml)
- 1 linguriță de lecitină din soia (5 g)
Mod de preparare
- Taie ridichile și procesează-le în blender împreună cu celelalte două ingrediente.
Mod de consum
- După ce ai obținut un lichid omogen, bea-l imediat.
- Consumă smoothie-ul dimineața, pe stomacul gol.
Oțet de mere
Componentele organice din oțetul de mere luptă împotriva acumulării de grăsime din ficat. Consumul acestui remediu susține pierderea în greutate și optimizează procesul de regenerare a celulelor.
Ingrediente
- 1 lingură de oțet de mere nerafinat (15 ml)
- 1 pahar de apă (250 ml)
Mod de preparare
- Diluează oțetul de mere în apa călduță.
Mod de consum
- Bea amestecul de două ori pe zi, înainte de prânz și cină.
- Ia acest remediu timp de 4 săptămâni.
Pentru a-ți însănătoși complet ficatul, trebuie să ții cont de recomandările medicului. Evită consumul de alcool și adoptă obiceiuri sănătoase.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Melzer, O. A., Rothkopf, M. M., & Ganjhu, L. (2014). Nonalcoholic fatty liver disease. In Metabolic Medicine and Surgery (pp. 115–132). CRC Press. https://doi.org/10.1201/b17616
- Masterjohn, C., & Bruno, R. S. (2012). Therapeutic potential of green tea in nonalcoholic fatty liver disease. Nutrition Reviews, 70(1), 41–56. https://doi.org/10.1111/j.1753-4887.2011.00440.x
- Waheed, A., Sadhna, D., Gupta, A., Patel, P., Jabin, F., & Rajput, S. K. (2015). Beverages: Alternative medicine and health benefits. International Journal of Pharmacy and Technology, 6(4), 7568–7586.
- K., T. (2015). Brassica oleracea: A potent antioxidant therapeutic in health and diseases. International Journal of Pharmaceutical Sciences and Research, 6(10), 4448–4452. https://doi.org/http://dx.doi.org/10.13040/IJPSR.0975-8232.6%2810%29.4448-52
- Loetscher, Y., Kreuzer, M., & Messikommer, R. E. (2013). Oxidative stability of the meat of broilers supplemented with rosemary leaves, rosehip fruits, chokeberry pomace, and entire nettle, and effects on performance and meat quality. Poultry Science, 92(11), 2938–2948. https://doi.org/10.3382/ps.2013-03258